MyFeed Personalized Content
0 - 6 месеца
Статии
Добави в моите любими

Кърмене: основи на доброто засукване

Кърменето носи ползи за здравето на бебето през целия му живот. Отделете време, за да се запознаете с тези техники за засукване сега, за да Ви бъде по-лесно впоследствие.

4минути За четене Дек. 21, 2023

Засукването се осъществява, когато бебето обхване зърното и направи вакуум с устата си. Доброто засукване ще Ви помогне да се уверите, че бебето Ви се храни правилно. Освен това то често се явява ключът към комфортно и удовлетворяващо кърмене. За някои майки и бебета постигането на добро засукване може да изисква малко практика. В проучване сред жени, които са спрели да кърмят през първия месец, над 50 % от тях заявяват, че основната причина да спрат кърменето е проблемът с доброто засукване.  

Добрата новина е, че правилното засукване е умение, което и двамата можете да усвоите! Дори в началото да Ви се струва трудно, с малко търпение и практика, ще го овладеете напълно. В случай че първите няколко пъти са неуспешни, не се притеснявайте. Съвсем скоро ще се справите! Не забравяйте, че кърменето носи ползи за здравето на Вашето бебе през целия му живот, така че си заслужава да отделите малко време, за да усвоите това умение.  

Следвайте тези полезни съвети, за да се подготвите за кърменето на своето бебе, след което проверете как сте го поставили спрямо илюстрациите по-долу: 

1. Допир 

Когато бебето е на гърдата Ви и е готово да се храни, докоснете със зърно устните му, докато то не отвори широко своята уста. 

2. Гушкане  

Гушнете бебето до гърдите си (вместо да се опитвате да приближите гърдата си към него) и се уверете, че първо брадичката и долната му челюст докосват гърдата Ви.  

3. Позиция   

Долната устна на Вашето бебе трябва да е далеч от долната част на зърно. Това е необходимо, защото бебето трябва да поема в устата си по-голяма част от Вашата гърда, а не само зърното. 

6-те признака на доброто засукване 

6-те признака на доброто засукване
Малко боли! Това нормално ли е?

В: Малко боли! Това нормално ли е? 

О: Известна чувствителност в началото не е нещо необичайно, но не би трябвало да усещате болка. Уверете се, че бебето поема голяма част от гърдата – засукването само на зърното може да причини дискомфорт. Ако това се случи, прекъснете засукването на бебето, като внимателно поставите чист пръст в ъгъла на неговата уста. След това започнете от стъпка 1 (допир, по-горе) и отново го насърчете да правилно.  

 

В: Не съм сигурен, че бебето ми засмуква добре, когато се храни. Възможно ли е да има слабо смучене? 

О: В случай че бебето Ви не е засукало правилно, възможно е да среща затруднения в отделянето на млякото от гърдата, когато се храни. В случай че смятате, че е засукало правилно, но все още усещате, че засмукването му е слабо или се чудите дали получава достатъчно кърма, посъветвайте се със специалист по лактация или друго медицинско лице. 

 

Въпрос: Бебето ми се разстройва... и аз също! Какво можем да направим? 

О: Отпуснете се. Поемете дълбоко въздух, направете малка почивка и след това опитайте отново. Може би ще искате да изпробвате друга позиция или да опитате контакт „кожа до кожа“, като го поставите на гърдите си. Успокойте го, като му говорите нежно или му пеете. Когато бебето е гладно, то ще отвори устата си и ще потърси зърното, като остане спокойно и бдително. Ако започне да плаче и да се вълнува, това може да се дължи на обстоятелството, че е разстроено и гладно. След като и двамата се почувствате удобно и спокойно, опитайте отново. Не забравяйте, че практиката прави нещата съвършени. Бъдете търпеливи към себе си. Справяте се чудесно!  

 

Въпрос: Гърдите ми са много пълни, а бебето ми има проблеми със засукването. Какво мога да направя? 

О: Може да опитате да изцедите малко мляко на ръка или да го изпомпате, преди да започнете да кърмите. Това ще облекчи натиска и ще омекоти гърдите Ви, за да може бебето да засуче. Твърдите и тежки гърди понякога се наричат „препълнени“. Ако усещате, че гърдите Ви са препълнени между храненията, кърмете или изпомпвайте на всеки два часа, за да облекчите положението. Не забравяйте, че новороденото Ви бебе трябва да бъде кърмено поне 8 до 12 пъти на всеки 24 часа!  

 

Усвояването на умението да кърмите отнема известно време, но има начини да го овладеете по-бързо. Прочетете „Кърмене за начинаещи: 4 стъпки за успешен старт“, за да научите някои полезни съвети и трикове. 

 

Източници:

Breastfeeding handbook for physicians. 2nd ed. Elk Grove IL. 2014.  

Li R, Fein SB, Chen J et al. Why mothers stop breastfeeding: mothers’ self-reported reasons for stopping during the first year. Pediatrics 2008; 122 Suppl 2:S69–76.  

Odom EC, Li R, Scanlon KS et al. Reasons for earlier than desired cessation of breastfeeding. Pediatrics 2013; 131(3):e726–32.  

World Health Organization Infant and young child feeding for health professionals. 2009.  

http://womenshealth.gov/breastfeeding/learning-to-breastfeed.html (Accessed December 29 2016)   

https://healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding//Pages/Ensuring-Proper-Latch-On.aspx (Accessed December 29 2016)

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

  • Супер-големи-спестявания

    Aпликации

    Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

  • Супер големи спестявания

    Изпробвайте практически апликации

  • Експертни-идеи-и-съвети

    Експертни идеи и съвети

    Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

  • xраненето-на-детето

    Храненето на детето

    Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.