MyFeed Personalized Content
Oт 6 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Минерали и витамини за бебета

За да расте и да се развива, бебето Ви се нуждае от балансирана диета, която включва желязо, флуор, витамин D и витамин К.  Как можете да се уверите, че храните бебето си правилно?

4минути За четене Юни 13, 2023

Ако трябва да запомните едно нещо, то е следното: балансираното и разнообразно хранене, включващо млечни продукти, плодове и зеленчуци, осигурява дневното количество хранителни вещества, така необходими за развитието на Вашето бебе. (Това също така се отнася и за възрастните). Малкото Ви дете не се радва, когато му сервирате грах или сушени кайсии? Получава ли достатъчно витамини и минерали, за да се развива правилно? Защо лекарят предписва добавки, съдържащи комбинация от витамини? Ето някои отговори на най-често задаваните въпроси.

 

Желязо за здраво бебе

Желязото помага на организма да произвежда хемоглобин, който от своя страна, пренася кислород в кръвта. Недостигът на желязо може да доведе до анемия и да увеличи риска от развитие на ниска резистентност дори към най-малката инфекция (обикновено УНГ). Предупредителните признаци при липса на желязо включват бавно наддаване на тегло, бледост на кожата и устните, раздразнителност и необичаен плач, липса на апетит и дори отказ от хранене и прием на течности.

 

Ето няколко съвета, за да избегнете този проблем:

 • Кърмете своето бебе. Желязото се съдържа естествено в кърмата, в случай че се храните балансирано;
 • Когато дойде време за въвеждане на твърда храна, включете в диетата на бебето една доза седмично от следните храни: червено месо (като обръщате особено внимание на количеството, което давате на бебето, тъй като твърде много белтъчини в хранителния режим не са полезни), яйчен жълтък (до навършване на една година, след това цяло яйце), богати на желязо зеленчуци (спанак, броколи, грах, боб и др.), зърнени, зеленчуци (леща, грах, зрял боб и др.), зърнени храни (макаронени изделия, ориз и пълнозърнест хляб), както и прясно пасирани плодове и сушени плодове (стафиди, смокини, сливи и др.).

За преждевременно родени бебета: може да се наложи добавяне на храна до навършване на една година, но само по съвет на Вашия лекар.

 

Знаете ли, че…? 

За да улесните усвояването на желязото от организма, можете да комбинирате горепосочените храни с храни, богати на витамин С. Например спанак, смесен с лимонов сок, салата от леща, смесена с малки парченца портокал.

 

Флуорид за здрави зъби

През последните около тридесет години на новородените се дава рутинно дневна доза флуорид (обикновено под формата на капки). Френската агенция за безопасност на здравните продукти (ANSES) наскоро преразгледа предписанието, така че флуоридните добавки да се предписват индивидуално, като се започне от шестмесечна възраст. Причината за въведените промени са резултати от последните проучвания, които показват, че ефектът на флуорида е по-благоприятен след появата на зъбите.

Консултирайте се със специалист, но имайте предвид, че по принцип трябва да започнете да миете зъбите на Вашето дете на около едногодишна възраст. Използвайте специално изработена, мека, ергономична (и най-важното – красива и цветна) четка.

 

Витамин D за здрави кости

Витамин D подпомага нормалния растеж и развитие на костната система, в резултат на което Вашето мъниче се радва на здрави кости. При малките деца недостигът на витамин D може да доведе до забавяне на растежа. Къде можете да откриете витамин D? Като начало трябва да знаете, че диетата не покрива 100% от дневните нужди. Човешкото тяло произвежда по-голямата част от този витамин благодарение на слънчевата светлина. Ето защо е много важно да извеждате детето си на разходка в парка, но и да го предпазвате от UVA-UVB лъчението с шапка, слънчеви очила и дрехи, които покриват ръцете и краката му.

Витамин D се съдържа и в храни като:

 • Яйца (по правило малките деца обичат да ядат яйца с лъжица);
 • Мазни риби (скумрия, сардини, херинга), първоначално намачкани, а след време – нарязани на малки парченца,
 • Черен дроб (например под формата на мус).

 

Майчиното мляко и съдържанието на витамин D

Майчиното мляко има много ползи, но не съдържа достатъчно витамин D, поради което специалистите обикновено предписват добавка на витамин D под формата на капки. 

 

Незаменимият витамин К 

Той се произвежда от бактериите в червата и допринася за съсирването на кръвта. Новородените могат да страдат от недостиг на витамин К, поради което при раждането и на третия ден от живота им задължително се дава доза витамин К. 

Допълнителни ползи: почти всички зелени зеленчуци и особено спанакът, зелето, рибата и черният дроб съдържат витамин К.

 

Свидетелство

Йоана, майка на Михай, на 3 години, и Ралучай, на 8 месеца

„За да съм сигурна, че момичетата получават необходимата им доза витамини, особено витамините D и K, поставих листче на вратата на хладилника, за да ми напомня кои храни съдържат тези витамини. Това ми помага редовно да приготвям тези храни“.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.