MyFeed Personalized Content
От раждането
Статии
Добави в моите любими

Олигозахариди в майчината кърма (HMO) - скритото оръжие на природата! Мистериозният компонент на кърмата – HMO!

Как изследването на една съставка в майчината кърма дава поле за научно постижение в детското хранене. НМО (Human Мilk Оligozaccharides) или олигозахариди от майчината кърма са уникални въглехидрати в състава ѝ

4минути За четене Ноем. 22, 2023

Благодарение на научния и техническия прогрес днес знаем много за важната роля на майчината кърма за оптималното развитие на бебето. Въпреки това, учените продължават да откриват и определят нови качества и ползи на компонентите в състава ѝ. 

Защо HMO са толкова важен компонент на майчиното мляко? 

1. HMO подпомагат развитието на имунната система, а това е важно, защото при раждането тя не е напълно функционираща. 

2. Част от уникалните ползи на олигозахаридите в майчиното мляко (HMO) са, че подпомагат само добрите бактерии в храносмилателната система на бебето. Такива са бифидобактериите. 

3. HMO предпазват и от неблагоприятните ефекти на патогенните микроорганизми, попаднали в храносмилателната система на кърмачето. Олигозахаридите служат като „примамка“ за потенциалните патогени и не им позволяват да предизвикат инфекция. 

Благодарение на тези уникални ползи на олигозахаридите (НМО), кърмените деца страдат много по-рядко от инфекции и различни заболявания. 

защита за бебето

За разлика от другите основни компоненти на кърмата: лактоза, протеини и мазнини, HMO нямат хранителна стойност т.е. не се разграждат в стомашно-чревния тракт на бебето, поради липсата на ензими, необходими за тяхното смилане. Това обаче, не означава, че те не са необходими на бебето! HMO са безценен компонент на кърмата, защото играят ключова роля за развитието на имунната система и намаляват риска от инфекции при кърмене на новороденото.

Какво трябва да знаем за HMO в кърмата?

HMO са част от биоактивните компоненти, открити само в майчиното мляко. Няма други бозайници, в чието мляко да се съдържа такова огромно разнообразие и високо количество на олигозахариди.
Концентрацията на HMO варира в периода на кърмене, възрастта на детето и хранителния статус на майката. Например, тяхното количество в коластрата е значително по-високо - между 20-25 g/l, в сравнение със зрялото мляко, където е около 5-15 g/l. HMO са третият по големина твърд компонент в състава на кърмата след мазнините и лактозата. Досега са открити над 200 вида HMO. 

Олигозахаридите притежават специални свойства. Те подпомагат развитието само на "добрите бактерии" в храносмилателната система и спомагат за защита срещу патогенни организми, като по този начин намаляват риска от инфекции.

състав на кърмата

 

До скоро ползите от олигозахаридите в майчиното мляко (human milk oligosaccharides - HMO) не бяха напълно разкрити, въпреки че са подложени на изучаване в продължение на почти един век. Те са третият по големина компонент в състава на кърмата, след мазнините и лактозата, съдържат се в най-голямо количество в коластрата, като намаляват постепенно в зрялото мляко. 

Изследванията сочат, че олигозахаридите играят решаваща роля в развитието на все още незрялата детска имунна система, насърчавайки растежа на добрите бактерии в чревната микрофлора и намалявайки риска от респираторни инфекции, което води до намаляването на употребата и на антибиотици. 

Потенциалът от ползите на олигозахаридите в майчината кърма все още е обект на изследвания от вече няколко десетилетия Благодарение на развитието на науката и биотехнологиите,  вече е възможно да се произведат олигозахариди идентични с тези в майчината кърма, а международните организации дават положителна оценка за безопастност на тези олигозахариди (НМО). 

Олигозахариди в майчината кърма 

Майчиното мляко е наистина специално! Учените изследват състава на кърмата от десетилетия и тя постепенно разкрива уникалните си тайни. 

Може би знаете, че лактозата е основният въглехидрат в майчиното мляко. Основен, но не единствен. Чували ли сте някога за олигозахаридите в майчината кърма или HMO (Human Мilk Оligozaccharides)? В природата тези съставки се съдържат само в кърмата и имат благоприятен ефект върху здравето на кърмачетата, като подпомагат развитието на имунната система. Те са открити преди повече от 100 години, но изследванията в последните 40 години позволиха да се определи изключително важната роля, която те играят за здравето на детето. 

Вече се знае, че от момента, в който бебето приеме първата капка мляко - коластра олигозахаридите (HMO) помагат за изграждането на все още деликатната и не напълно развита имунна система и осигуряват най-добрия старт на бъдещото поколение. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето