Олигозахариди в майчината кърма (HMO) - скритото оръжие на природата! Мистериозният компонент на кърмата – HMO!
За разлика от другите основни компоненти на кърмата: лактоза, протеини и мазнини, HMO нямат хранителна стойност т.е. не се разграждат в стомашно-чревния тракт на бебето, поради липсата на ензими, необходими за тяхното смилане. Това обаче, не означава, че те не са необходими на бебето! HMO са безценен компонент на кърмата, защото играят ключова роля за развитието на имунната система на новороденото и намаляват риска от инфекции.
Какво трябва да знаем за HMO в кърмата?
HMO са част от биоактивните компоненти, открити само в майчиното мляко. Няма други бозайници, в чието мляко да се съдържа такова огромно разнообразие и високо количество на олигозахариди.
Концентрацията на HMO варира в периода на кърмене, възрастта на детето и хранителния статус на майката. Например, тяхното количество в коластрата е значително по-високо - между 20-25 g/l, в сравнение със зрялото мляко, където е около 5-15 g/l. HMO са третият по големина твърд компонент в състава на кърмата след мазнините и лактозата. Досега са открити над 200 вида HMO.
Олигозахаридите притежават специални свойства. Те подпомагат развитието само на "добрите бактерии" в храносмилателната система и спомагат за защита срещу патогенни организми, като по този начин намаляват риска от инфекции.
Присъединете се към Nestlé Baby Club
Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club
Aпликации
Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.
Супер големи спестявания
Изпробвайте практически апликации
Експертни идеи и съвети
Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси
Храненето на детето
Научете повече за храненето на детето