Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
бебе суче кърма

Как кърмата осигурява защита?

 

Благодарение на „полезните бактерии“, олигозахаридите, суроватката и лактозата у бебето се развива здравословна микрофлора, която подпомага развитието на здрава имунна система.

сряда, август 29, 2018

След раждането имунната система на детето все още не е напълно узряла. Развитието ѝ започва още през феталния период и продължава през детството и дори през пубертета. Важна роля при формирането на имунитета и поддържане здравето на бебето играе неговата храносмилателната ситема. За правилното ѝ функциониране е необходима балансирана чревна микрофлора. Знаете ли, че стомашно-чревният тракт на детето в утробата е напълно стерилен и липсват всякакви бактерии, включително и тези, които са благоприятни за здравето?
 

Какви микроорганизми ще бъдат колонизирани в червата на детето до голяма степен зависи от:

  • тип на раждане - при естественото раждане, когато бебето преминава през родовия канал на майката, става естествена колонизация с „полезни бактерии“. Докато при раждането със секцио този процес липсва.
  • начин на хранене – майчината кърма съдържа лактобацили и бифидобактерии и това не е всичко. Благодарение на „полезните бактерии“, олигозахаридите, суроватката и лактозата у бебето се развива здравословна микрофлора, която подпомага развитието на здрава имунна система.
     

Компонентите на кърмата, важни за имунитета

Не е възможно да се определи една съставка на майчиното мляко, която да оформя имунитета на бебето. Олигозахаридите в майчината кърма или HMO (Human Мilk Оligozaccharides) са един от тези компоненти. До сега малко се споменаваше за тях, но е време да ги погледнем по-внимателно!

Прочетете повече

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • benefit 1Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.