MyFeed Personalized Content
0 - 6 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Как кърмата осигурява защита?

Благодарение на „полезните бактерии“, олигозахаридите, суроватката и лактозата у бебето се развива здравословна микрофлора, която подпомага развитието на здрава имунна система.

2минути За четене Окт. 17, 2023

    След раждането имунната система на детето все още не е напълно узряла. Развитието ѝ започва още през феталния период и продължава през детството и дори през пубертета. Важна роля при формирането на имунитета и поддържане здравето на бебето играе неговата храносмилателната ситема. За правилното ѝ функциониране е необходима балансирана чревна микрофлора. Знаете ли, че стомашно-чревният тракт на детето в утробата е напълно стерилен и липсват всякакви бактерии, включително и тези, които са благоприятни за здравето?


Какви микроорганизми ще бъдат колонизирани в червата на детето до голяма степен зависи от:


• тип на раждане - при естественото раждане, когато бебето преминава през родовия канал на майката, става естествена колонизация с „полезни бактерии“. Докато при раждането със секцио този процес липсва. 


• начин на хранене – майчината кърма съдържа лактобацили и бифидобактерии и това не е всичко. Благодарение на „полезните бактерии“, олигозахаридите, суроватката и лактозата у бебето се развива здравословна микрофлора, която подпомага развитието на здрава имунна система при кърмене на новородено.


Компонентите на кърмата, важни за имунитета:
Не е възможно да се определи една съставка на майчиното мляко, която да оформя имунитета на бебето. Олигозахаридите в майчината кърма или HMO (Human Мilk Оligozaccharides) са един от  тези компоненти. До сега малко се споменаваше за тях, но е време да ги погледнем по-внимателно!

Освен всички ползи, които носи кърменето на Вашето бебе, самият процес спомага по-бързото възстановяване на майката.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето