MyFeed Personalized Content
0-6 месеца
Програма за хранене
Добави в моите любими

Повече от 80% от новородените бебета по света биват кърмени

Знаете ли, че…? В цял свят процентът на кърмените деца се увеличава. Повечето новородени деца получават майчино мляко през своя първи месец – най-добрият хранителен старт в живота. В много страни, в сравнение с преди 15 години, все повече майки кърмят ексклузивно до шестия месец.   

5минути За четене Мар. 3, 2023

Независимо от тези данни, твърде малко бебета биват кърмени ексклузивно. Само 43 % от бебетата се възползват от възможността да бъдат хранени с майчино мляко до шестия месец. Кърменето дава най-добри резултати, когато бебетата започнат приема на майчино мляко още от първия час след раждането и биват хранени единствено с майчина кърма до навършване на 6-месечна възраст.   

В някои култури коластрата се изхвърля, а новородените получават захарна вода и други храни и напитки през първите месеци от живота си. Тези практики на хранене пречат на кърменето. Освен това те излагат бебетата на по-голям риск от заболявания и недохранване.     

Ползите от цялостното кърмене включват здравословен растеж, подобрен имунитет и по-добро академично представяне. Ексклузивното кърмене е свързано и с по-нисък риск от затлъстяване, алергии и инфекции. Кърменето може да спаси повече от 800 000 живота всяка година, тъй като майките кърмят ексклузивно бебетата си от момента на раждането.  

 

Процент на кърмене, процент на кърмени деца

Кърменето прави чудеса за бебето – от повишаване на интелигентността до намаляване на риска от заболяване, а процентът на кърмене се увеличава в цял свят... 

 

8 от 10 

от новородените в световен мащаб се кърмят през първия месец 

 

Но само 45 %  

от бебетата биват кърмени още през първия час на своя живот. Кърменето започващо още с раждането не само спомага за установяване на храненето с майчино мляко, но и значително подобрява нивата на преживяемост сред бебетата. 

 

От раждането до 6 месеца 

Цялостното кърмене осигурява на бебето най-здравословния старт. Изхвърлянето на коластрата, даването на захарна вода или въвеждането на храни и други напитки пречи на кърменето. 

 

800 000 

живота могат да бъдат спасени всяка година, благодарение на ексклузивното кърмене от раждането до 6-месечна възраст! 

 

В световен план, ексклузивното кърмене до шестия месец бавно се повишава, в сравнение с изминали години, но все още има какво да се желае в някои страни. 

 

2000 г. 

36 % от бебетата са ексклузивно кърмени до 6 месец   

 

2015 г. 

43 % от бебетата са ексклузивно кърмени до 6 месец   

 

Кърменето е свързано с… 

 

Намаляване на риска от: 

  • наднормено тегло или затлъстяване  
  • инфекции  
  • високо кръвно налягане 
  • диабет 
  • алергии 

 

Подобряване на: 

  • езиково и поведенческо развитие  
  • чувството за сигурност на бебето 
  • интелигентност през детството и юношеството  
  • академично представяне 
  • здравословния растеж  
  • имунитета 
  • възприемането на вкусовете на допълващите храни 

 

„Кърменето може да окаже положително влияние върху здравето на бебето, като ефектът от това се запазва в течение на целия живот. Започнете да кърмите възможно най-скоро след раждането и знайте, че майчиното мляко е най-добрата храна за Вашето растящо бебе“. 

Ан М. Датило, доктор по медицина, регистриран диетолог и заместник-директор на отдел „Наука за храненето“ в Nestlé Nutrition. 

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва бебетата да бъдат кърмени от първия час на раждането. Ексклузивното кърмене е желателно да бъде осъществявано през първите шест месеца. След въвеждане на отбиващи храни, кърменето трябва да продължи до 2-годишна възраст или повече. 

Научете повече за силата на храненето в „Моите първи 1000 дни в храненето“. 

 

Източници: 

 

  • Victora CG, Bahl R, Barrios AJ et al. Lancet Breastfeeding Series Group. Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. Lancet 2016; 387(10017):475-90.   
  • http://data.unicef.org/topic/nutrition/infant-and-young-child-feeding/# (Accessed December 29 2016) 
    UNICEF 2016 From the first hour of life Key findings report.  Full report at: <uni.cf/iycfreport2016>  
  • Khan J, Vesel L, Bahl R et al. Timing of breastfeeding initiation and exclusivity of breastfeeding during the first month of life: Effects on neonatal mortality and morbidity – A systematic review and meta-analysis. Matern Child Health J 2015; 19(3):468–79. doi: 10.1007/s10995-014-1526-8  
  • http://data.unicef.org/wp-content/uploads/2016/10/From-the-first-hour-key-findings2016-for-web.pdf (Accessed December 29 2016)  
  • Victora CG, Bahl R, Barrios AJ et al. Lancet Breastfeeding Series Group. Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. Lancet 2016; 387(10017):475-90.   
  • Black RE, Victor CG, Walker SP et al. Maternal and Child Nutrition Study Group. Maternal and child undernutrition and overweight in low-income and middle-income countries. Lancet 2013; 382(9890):427-51.   
  • World Health Organization (WHO). World Health Statistics 2011. Available at: http://www.who.int/whosis/whostat/EN_WHS2011_Full.pdf?ua=1 (Accessed December 29 2016)  
  • http://data.unicef.org/topic/nutrition/infant-and-young-child-feeding/# (Accessed December 29 2016)  
    UNICEF 2016 From the first hour of life Key findings report.  Full report at: <uni.cf/iycfreport2016>  
  • Cai S, Pang WW, Low YL et al. Infant feeding effects on early neurocognitive development in Asian children. Am J Clin Nutr 2015; 101(2):326–36.  
  • Belfort MB, Rifas-Shiman SL, Kleinman KP et al. Infant feeding and childhood cognition at ages 3 and 7 years: Effects of breastfeeding duration and exclusivity. JAMA Pediatr 2013; 167(9):836–44. 
  • Lawrence R, Lawrence R. (2011) Breastfeeding: Guide for the Medical Professional. 7th ed: Mosby.  
  • Tharner A, Luijk MP, Raat H et al. Breastfeeding and its relation to maternal sensitivity and infant attachment. J Dev Behav Pediatr 2012; 33(5):396–404.  
  • Victora CG, Barros FC, Horta BL et al. Breastfeeding and school achievement in Brazilian adolescents. Acta Paediatr 2005; 94(11):1656–60.  
  • World Health Organization Infant and young child feeding for health professionals. 2009.  
  • Agostoni C, Braegger C, Decsi T et al. Breast-feeding: A commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009; 49(1):112–25.  
  • Duijts L, Jaddoe VW, Hofman A et al. Prolonged and exclusive breastfeeding reduces the risk of infectious diseases in infancy. Pediatrics 2010; 126(1):e18–25.  
  • Horta B, Victora C. Long-term effects of breastfeeding. A systematic review. WHO 2013. Available at: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/79198/1/9789241505307_eng.pdf (accessed 20 November 2014).  
  • Lamberti LM, Fischer Walker CL, Noiman A et al. Breastfeeding and the risk for diarrhea morbidity and mortality. BMC Public Health 2011; 11 Suppl 3:S15.  
  • Lawrence R, Lawrence R. (2011) Breastfeeding: Guide for the Medical Professional. 7th ed: Mosby.  
  • World Health Organization Infant and young child feeding for health professionals. 2009  
  • Save the Children. Superfood for babies: How overcoming barriers to breastfeeding will save children’s lives (2013).