MyFeed Personalized Content
0 - 6 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Как да бъдете уверени родители: започнете с тези 6 лесни стъпки

Ставате родители за първи път и Ви предстои да се приберете у дома с новороденото? Всичко това може да бъде доста плашещо. Заедно с цялата радост и любов, които изпитвате, е напълно нормално да се чувствате неподготвени и объркани. Ако Ви е трудно да се приспособите към новата си роля на майка или на баща, ето няколко полезни съвета за това как да бъдете по-уверени родители. 

3минути За четене Окт. 12, 2022

1. Доверете се на майчинския си инстинкт (или бащинския)! 

Майчиният инстинкт не е мит, нито бащиният - понякога родителите просто знаят. Научете се да слушате интуицията си, когато става въпрос за Вашето новородено. Вие познавате бебето си най-добре, така че, ако смятате, че нещо не е наред - може би детето спи повече от обичайното или пък се храни по-шумно - не подценявайте вътрешното си усещане. Запазете час при педиатъра. Колкото повече се доверявате на инстинктите си, толкова по-уверени ще се чувствате. 

2. Създайте свой кръг от близки за подкрепа 

Всеки има нужда от общност, която да му дава необходимата подкрепа. От помагащи роднини и разбиращи приятели до онези така важни майчински групи. Всички тези хора могат да предложат съвет, помощ с бебето и дори малко от така необходимия смях. Извън това, уверете се, че имате на разположение и съответните експерти, които да Ви помогнат в грижата. Квалифицираните професионалисти ще отговорят на всичките Ви въпроси, което ще неутрализира страховете и ще Ви изпълни с увереност. Не се страхувайте също да обогатите знанията си за бебетата. Ако сте по-информирани и образовани в тази насока, ще се справяте и с по-голяма лекота.  

3. Игнорирайте митовете за майчинство и родителство 

Най-добре е да имате реалистични очаквания за родителството и за това какво е да станеш майка или баща. Няма такова нещо като идеален родител, така че отървете се от тази мисъл веднъж завинаги. Приемете, че нещата може да не се случат според Вашия план, че всичко ще отнема малко повече време (дори излизането от вкъщи) и че Вашето бебе може да иска да прави нещата различно от начина, по който Вие сте искали. Освободете ума си и се оставете на течението... 

4. Отделете време за грижи за себе си - и татковците също имат нужда от време за себе си 

Полагането на грижи за себе си е изключително важна, не само за менталното, но и за физическото здраве. Вече сте родители, но това е само част от Вашата идентичност. Продължете да практикувате любимото си хоби отпреди появата на бебето, независимо дали това е рисуване, свирене на музикален инструмент или посещение във фитнеса. Бъдете благосклонни към себе си и се научете да контролирате вътрешния си глас, така че да не се порицавате непрестанно - не бъдете най-строгия си съдник. Не, не грешите! Просто се учите.  

5. Бъдете пример за подражание за своето дете 

Точно както Вие искате да бъдете уверен родител, не забравяйте, че е именно ваша отговорност да помогнете на бебето си да се превърне в щастливо, уверено дете. Бъдете позитивен пример за подражание. Забавлявайте се заедно и прекарвайте активно времето си в съвместни игри - няма нужда да стоите пред екрана. И не забравяйте, че е по-вероятно бебето Ви да яде здравословна храна и да опитва нови вкусове, ако вижда Вас да правите същото. Окуражаването на здравословни хранителни навици в ранен етап е предпоставка за бъдещето здравословно развитие на детето. Прочетете повече за ползите на добрия пример тук.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето