MyFeed Personalized Content
0-6 месеца
Статии
Добави в моите любими

7 препоръки и забрани по време на игра

Никога не сте твърди малки (или стари!) за игра. Ето няколко начина да споделите и да се насладите на забавни, безопасни и стимулиращи дневната активност занимания, които ще подготвят бебето за здравословен живот. 

4минути За четене Апр. 30, 2024

Да му предлагате…. подходящи стимули и възможности за активност през деня 

Стимулацията и движението са важни, независимо дали се изразяват в това бебето да протяга ръка към лицето Ви, да се поклаща, докато му пеете песничка, или да се радва на шумна играчка. Не забравяйте, че колкото повече активност и стимулация получава през деня, толкова по-голяма е вероятността да спи през нощта. 

Никога… не оставяйте бебето си без надзор 

Никога не оставяйте бебето си само, докато то си играе. Дори и за миг. Винаги го дръжте в полезрението си, за да сте сигурни, че е в безопасност. 

Никога… не оставяйте бебето си без надзор

Осигурете му…. достатъчно пространство 

Не е необходимо да изпращате бебето си в час по физическо възпитание или на други занимания, за да сте сигурни, че то получава необходимата му ежедневна активност. Всичко, от което се нуждае, е малко пространство, за да може свободно да движи ръцете и краката си, докато е по гръб. Това (заедно с времето по коремче) ще помогне за изграждането на мускулите и двигателните му умения, необходими за бъдещите дейности като сядане и пълзене. 

Не... използвайте детско столче или люлка-шезлонг за дълги периоди от време 

Ако използвате детско столче или люлка-шезлонг, ограничете времето, което бебето прекарва в тях. То се нуждае от пространство да се върти, рита и движи, за да се развива здравословно.

Не... използвайте детско столче или люлка-шезлонг за дълги периоди от време 

Да му осигурявате…. ежедневно време за игра по коремче 

Прекарването на време по коремче може да помогне на Вашето бебе да изгради силни мускули и да развие двигателните умения, от които ще се нуждае, за да се научи да сяда, да се храни с твърда храна и да пълзи. Ежедневното прекарване на време по коремче може също така да помогне за предотвратяване на сплескването на задната част на главата – състояние, свързано с продължителното оставяне на бебето в легнала по гръб позиция през първите няколко месеца. 

Не… слагайте бебето си да спи по корем 

От съображения за безопасност, бебетата винаги трябва да спят по гръб. Това ще намали риска от Синдрома на внезапната детска смърт (СВДС). 

Не слагайте бебето си да спи по корем

Винаги… се старайте бебето да бъде на една ръка разстояние  

Освен че трябва постоянно да наблюдавате бебето си, уверете се, че то не може да се хлъзне или да падне от високи повърхности като например масата за повиване. Ако е на високо и трябва да донесете нещо, например памперс, носете го със себе си или го поставете на пода, но така че да попада в полезрението Ви. 

Не.... му оставяйте да играе в близост до опасни предмети 

Може все още да не може да пълзи, но бебетата имат невероятната способност да откриват опасности в стаята. Проверете внимателно дали в обсега му няма нищо, което би могло да го постави в риск.

Не.... му оставяйте да играе в близост до опасни предмети 

Стремете се…. да играете няколко пъти на ден – всеки ден  

Кратко и често – това е ключът към щастливите игри. Възможно е да установите, че бебето е ангажирано с играта за съвсем кратък момент, но не се отказвайте и не мислете, че за днес всичко е приключило. Вашето мъниче може да е в настроение за още една кратка игра след хранене, дрямка, почивка или смяна на пелените.  

Оставете на заден план… играта, когато бебето е гладно или изморено 

Играта може да се случи по всяко време на деня и да продължи толкова дълго, колкото е вълнуващо за бебето. Не отделяйте блок от време за „игра“ и не очаквайте то винаги да откликва и да проявява интерес. Ако Вашето мъниче е раздразнително, може да е уморено или гладно, затова го оставете само да определя темпото. 

Оставете на заден план… играта, когато бебето е гладно или изморено

Опитвайте се… да взаимодействате помежду си 

Какво кара бебето Ви да се кикоти, да пищи и да размахва ръчички и крачета от удоволствие? Независимо дали става дума за игра на ту-ту-бау или нежно гъделичкане, направете нещо, което кара бебето Ви да се движи. 

Не се притеснявайте, че…. ще изглеждате глупаво 

В началото може да не Ви идва естествено, но правенето на смешни физиономии или пеенето на глупави песнички е част от щастието да бъдеш родител. Едновременно се наслаждавате на ценно време за игра, но и помагате за здравословното развитие на Вашето бебе! 

Не се притеснявайте, че…. ще изглеждате глупаво

Бъдете готови… за време на открито 

Когато времето е хубаво, намерете сенчесто място, където да сложите бебето си да легне върху одеяло, за да може да усеща полъха на вятъра и да чува света наоколо. Може да му бъде приятно да оглежда всички нови неща в тази различна среда. 

Не го излагайте… на пряка слънчева светлина 

Ако все пак излезете навън в слънчев ден, дръжте бебето си на сянка. Кожата на бебетата е по-чувствителна от нашата. Шапката ще помогне да предпазите лицето му, но не забравяйте, че слънчевите лъчи могат да достигнат до Вашето мъниче дори в облачен ден. Ако не сте сигурни, обърнете се към Вашия лекар за съвет относно безопасното пребиваване на слънце. 

Източници: 

https://www.zerotothree.org/resources/1081-tips-on-playing-with-babies-and-toddlers (Accessed December 29 2016) 

http://journal.naeyc.org/btj/200605/NASPEGuidelinesBTJ.pdf (Accessed December 29 2016) 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.