MyFeed Personalized Content
От раждането
Статии
Добави в моите любими

Здравословни хранителни режими и диети за кърмещи майки

Ако в момента кърмите, здравословната диета за кърмещи майки е важна, тъй като се отразява както на Вашето бебе, така и на Вас. Вижте нашите съвети какво да не ядете, докато кърмите и какво да ядете, докато кърмите.  

2минути За четене Май 10, 2024

Балансирано хранене с много фибри

Осигурете си балансирано хранене, богато на фибри. Включете поне 5 порции плодове и 7 порции зеленчуци на ден. Една порция плодове може да бъде например малък банан, шепа малини или чепка грозде. За зеленчуци, една порция може да включва половин чаша сготвени броколи или домати от консерва, или 1 чаша сурови зеленчуци като моркови.

Ограничаване и хидратиране

Ограничете приема на кофеин, тъй като той може да влияе на съня на бебето. Избягвайте пиенето на алкохол, докато кърмите, за да осигурите най-доброто здраве на Вас и бебето.

Пийте 6-8 чаши течности дневно, предпочитайки вода. Дръжте чаша с вода под ръка, докато кърмите, за да поддържате хидратацията си.

Избягвайте риба с високо съдържание на живак като акула, риба меч и марлин. Мазните риби като скумрия и сьомга са добър избор, но консумирайте ги със здравословна мярка, не повече от 2 пъти седмично.

Зърнени храни и богати на протеини храни

Старайте се да си подсигурявате достатъчно порции зърнени храни дневно. Например, една порция може да бъде 1 филия пълнозърнест хляб, ⅓ чаша варен ориз или ¾ чаша готово за консумация неподсладено мюсли.

Старайте се да включвате храни, богати на протеини, като нетлъсто месо, яйца, ядки, семена и бобови култури, които са източник на желязо. Например, 1 порция може да бъде 30 грама месо, риба, пилешко месо или 1 яйце.

Захранване с витамини и хранителни добавки

Приемайте 4 порции млечни продукти или подходящи растителни заместители, за да осигурите нужните количества калций и протеин. Една порция може да бъде чаша прясно или кисело мляко.

Приемайте хранителни добавки с 10 микрограма Витамин D при кърмене. Консултирайте се с Вашия лекар за съвет.

Допълнителни калории при кърмене

Ако кърмите ексклузивно, приемайте допълнителни 330 калории здравословна храна дневно през първите 6 месеца. Това е важно за поддържане на енергията и хранителните нужди на Вас и бебето.

Пригответе здравословни закуски преди лягане, за да имате под ръка, когато се грижите за бебето през нощта. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето