MyFeed Personalized Content
0-6 месеца
Програма за хранене
Добави в моите любими

Вижте тези позиции за кърмене и научете при какви обстоятелства са най-подходящи.

Вижте тези четири изпитани позиции за кърмене, които ще Ви помогнат да се отпуснете и да насърчите своето бебе за суче правилно. Коя от тях е най-подходяща за Вас? 

3минути За четене Юни 13, 2023

Хранене в поза майчина люлка 

Пригответе се: Подхванете бебето така, че главата му да бъде оправяна върху Вашата предмишница (от същата страна, от която кърмите). Уверете се, че e положило глава удобно в сгъвката на Вашата ръка, а тялото му е обърнато към Вас. Можете да сложите и възглавница в скута си, за да се подпрете, ако това ще Ви бъде от помощ. Все пак не позволявайте на бебето да заспи без надзор върху възглавницата (дори и за няколко минути) поради риск от задавяне. 

Най-подходяща за: За повечето случаи. 

 

Позиции за кърмене

Хранене в легнала позиция 

Пригответе се: Застанете с лице към бебето, докато сте подпряна настрани в легнало положение и придържате с ръка Вашето мъниче. Насочете бебето така че устните му да се допрат до гърдата и Вашето зърно. След като то успее да засуче, прикрепяйте бебето с едната си ръка, докато с другата подпирате главата си.  

Най-подходяща за: Всички ситуации, но позицията е особено полезна за майки, които се чувстват уморени или са родили бебето си с Цезарово сечение. 

Позиции за кърмене

Хранене в поза обърната майчина люлка 

Пригответе се: Подобно на придържането в поза майчина люлка, но предлага на бебето допълнителна опора за главата, за да му помогне да остане закрепено. Подпрете бебето си на ръката, противоположна на тази страна, от която го храните, като подпирате главата му с дланта си. 

Най-подходяща за: За всички случаи, но позицията е особено полезна в началото на кърменето и при бебета с първоначално слабо засукване. Също така е подходящо за майки, които са родили с Цезарово сечение (след като вече могат да се почувстват комфортно в седнало положение, с подпора на възглавница). 

Позиции за кърмене

Хранене в поза ръгби прегръдка 

Пригответе се: Придържайте бебето встрани, като подпирате гърба му на своята предмишница. Главата му трябва да е на нивото на Вашето зърно, като може да бъде подпряна с дланта на ръката Ви. За допълнително удобство бихте могли да поставите възглавница в скута си по време на храненето. 

Най-подходяща за: За всички случаи, но особено за майки, чиито бебета са родени с Цезарово сечение, майки с големи гърди или плоски/инвертирани зърна или майки със силен рефлекс на отпускане (когато млякото лесно изпълва гърдата и може да започне да изтича още преди бебето да е засукано). 

Позиции за кърмене

Кърмене в действие 

Вижте как една майка използва четирите различни позиции, за да кърми успешно! 

 

Нуждаете се от съвет как да кърмите? Много майки имат въпроси. Ето няколко ценни насоки: 

  • Не чакайте, докато бебето Ви заплаче. Следете за ранните признаци на глад, за да бъде кърменето по-спокойно и приятно.
    Имайте предвид, че новородените бебета трябва да се хранят на всеки 2 до 3 часа както през деня, така и през нощта. 
  • Кърмете от едната гърда, докато бебето се засити. Предложете другата, когато отново огладнее. По този начин поддържате еднакво стимулирани и двете страни. 
  • Помогнете на Вашето бебе да се оригне, когато се отдели от гърдата. А също така и в случай че изглежда сякаш изпитва дискомфорт. 
  • Експериментирайте с различни позиции: 

Храненето в поза майчина люлка Ви позволява да държите бебето близо до себе си. Обърнатата майчина люлка Ви помага да поддържате главата на Вашето мъниче. Някои майки намират храненето в поза ръгби прегръдка за по-удобна. Легналата позиция помага на бебето да засуче. Някой майки харесват кърменето в легнала позиция настрани. 

 
Винаги имате възможност и за тройно обръщане. 

Само се шегуваме! 

Регистрирайте се за My GERBER® и запишете среща със сертифициран консултант по кърмене. 

 

Усвояването на умението да кърмите отнема известно време, но има начини да го овладеете по-бързо. Прочетете „Кърмене за начинаещи: 4 стъпки за успешен старт“, за да научите някои полезни съвети и трикове. 

 

Източници: