MyFeed Personalized Content
0-6 месеца
Статии
Добави в моите любими

Полезни съвети за по-добър сън за бебета между 3-6 месеца

Учените са единодушни, че пълноценният сън е важен за здравословния растеж, така че следвайте нашето целодневно ръководство за по-добър сън. 

4минути За четене Дек. 21, 2023

Съвети за през деня 

- Физическа активност: Бебето Ви може да спи по-добре, ако е упражнявало ума и тялото си, така че отделете време за ежедневни дейности и стимулация, като например „време по коремче“  

- Време за дрямка: Опитайте се да определите редовни часове за дневни дремки и ги вземете предвид, когато планирате деня си заедно. 

- Запазете спокойствие: Мястото, където Вашето бебе спи, трябва да бъде с тиха и спокойна атмосфера, а светлината – приглушена. Изключете разсейващите телевизори, лаптопи и таблети.  

- Почакайте: С наближаването на четвъртия месец на бебето се опитайте да го държите будно малко по-дълго, ако наближава времето за сън. Вместо дрямка само час преди лягане, изкъпете го и му направете масаж или му прочетете приказка.   

 

По-добър режим на лягане 

- Подходящо време: Започнете да приспивате бебето си по едно и също време всяка вечер. Експертите са установили, че поставянето на бебето в леглото по едно и също време всяка вечер може да увеличи шансовете му да си набави достатъчно сън. 

- Предложете хранене: Когато бебето стане малко по-голямо и може да спи по пет-шест часа през нощта, му предложете да се нахрани малко преди лягане. Това може да му помогне да заспи през следващите няколко часа. Изключително абсорбиращите пелени също могат да бъдат полезен начин за максимално удължаване на съня. Ако бебето Ви пие от шише, а не се кърми директно, не добавяйте зърнени или други храни в шишето. Не е доказано, че тази практика увеличава продължителността на съня му. 

- Създайте рутина: Изградете и следвайте своя собствени модел, с помощта на съветите, които ще откриете в нашия: Списък с вечерни занимания преди лягане 

- Разделение: Бебето Ви трябва да се научи да спи самостоятелно, затова го сложете в собствено креватче, вместо да го оставяте да заспива заедно с Вас. 

- Обща стая: Доказано е, че рискът от Синдрома на внезапната детска смърт (СВДС) намалява, когато бебетата спят в една стая с родителите си. Според някои национални препоръки бебето е желателно да спи в една стая с Вас поне докато навърши шест месеца, а в идеалния случай – до навършване на една година. 

- Приспиване: Сложете бебето си да легне, когато е сънливо, но все още будно. Щом опознае рутината, то ще започне да заспива само. Позволете му да се научи да се успокоява и приспива самостоятелно, след като се настани в креватчето си.  

- Почистете креватчето: За да е безопасно спането, само бебето трябва да бъде в креватчето. Не давайте на бебето си възглавница, одеяла, юрган, овча кожа, плюшени играчки или каквото и да било друго, което може да го накара да се задуши. Покрийте матрака с плътно прилепнал чаршаф. 

- Осигурете му удобство: Проверете дали помещението за спане на бебето не е прекалено горещо или прекалено студено. По принцип бебето трябва да е облечено с един слой дрехи в повече, отколкото сте облечени Вие. 
 

Съвети за през нощта 

- Не бързайте: Дайте на бебето си възможност да се приспи само, преди да се заловите с тази задача. По този начин ще помогнете да намали броя на събужданията му в бъдеще. Чудесна новина и за двама Ви!  

- Отложете прегръдките: Ако проверявате бебето си, не го вдигайте автоматично. Вместо това го разтрийте нежно или му изпейте приспивна песен. Уверете го, че сте до него, без да възнаграждавате всеки плач с прегръдка. 

- Помислете, преди да нахраните: Съвсем естествено е да предположите, че среднощното събуждане на Вашето бебе е свързано с това, че изпитва глад. На 4-месечна възраст обаче то може да издържи пет-шест часа между храненията, а причината за събуждането може да се дължи на нужда от близост и утеха. Храненето на бебето всеки път, когато се събуди, всъщност ще направи нощите му по-малко спокойни. 

- Придържайте се към детското легло: Ако се налага да нахраните или преоблечете бебето си през нощта, не се изкушавайте да го вземете в своето легло след това. Винаги го връщайте обратно в креватчето му, за да свикне да заспива самостоятелно.  

Източници: 

https://healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Back-to-Sleep-Tummy-to-Play.aspx (Accessed December 29 2016) 

https://healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Preventing-SIDS.aspx (Accessed December 29 2016) 

https://healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/A-Parents-Guide-to-Safe-Sleep.aspx (Accessed December 29 2016) 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.