MyFeed Personalized Content
0-6 месеца
Програма за хранене
Добави в моите любими

Научете повече за различните видове кърма, които тялото Ви произвежда

Знаете ли, че…? Кърмата се адаптира спрямо променящите се нужди на Вашето бебе. Не е ли невероятно?

4минути За четене Апр. 30, 2024

Вашата кърма в момента на раждане на бебето е различна от тази в шестия му месец, което се отнася и до майчиното мляко в началото на кърменето, съпоставено с кърмата в края. Научете повече за тази невероятна „суперхрана“ и видовете майчино мляко. 

 

Кърмене: ден по ден 

Кърмата, която произвеждат гърдите Ви и нейният състав са уникални. Способна е да се адаптира, за да отговори на променящите се нужди на Вашето бебе и предлага широка гама от вкусове. Поради това майчиното мляко е различно в момента на раждането на бебето от това в шестия му месец, от днес до утре, както и от началото на кърменето до неговия финал. Научете кои са трите вида майчино мляко. 

 

КОЛАСТРА 
Първата ценна храна за Вашето бебе 

Осигурете на своето бебе коластра посредством кърменето, при първа възможност след неговото раждане. Коластрата има високо съдържание на антитела – протеини, необходими за здравето на Вашето бебе. Това е и първата кърма, която тялото Ви произвежда, като предлага редица ползи. Макар в миналото някои майки да не са давали коластра на своите новородени, днес водещи здравни власти, включително и Световната здравна организация, препоръчват тази важна и здравословна течност за новородените бебета.  

Коластрата е по-гъста от кърмата, която тялото Ви ще започне да произвежда след няколко дена, и има жълтеникав оттенък. Независимо, че произвеждате съвсем малко количество от нея, можете да отговорите на нуждите на новороденото през първите му дни.  

 

Коластра

КОЛАСТРА  

Между 1 – 5 ден 

 • Висока концентрация на калории, протеини, антитела и други фактори, които подпомогнат имунитета на Вашето бебе.  
Коластра

ПРЕХОДНА КЪРМА 
Между 6 – 14 ден 

 • Преходната кърма е по-бяла на цвят от коластрата, въпреки че може да има жълтеникави оттенъци.  
 • Пригответе се за често кърмене и бъдете сигурни, че произвеждате достатъчно кърма. 
 • Тъй като кърмата се усвоява бързо от бебето, то ще има нуждата да се кърми често 
 • Съставът на хранителните вещества в кърмата постепенно се изменя заедно с растежа на Вашето бебе.  
Коластра

ЗРЯЛА КЪРМА 
След 15-ия ден 

 • Зрялата кърма е бяла на цвят и често има рядка консистенция 
 • С растежа на бебето Ви, няма да се налага да го храните толкова често, колкото през първите две седмици 
 • Количеството кърма, което произвеждате, следва да се увеличи до 750 мл. на ден 

 

Коластра

Какво има в кърмата ми? 

1. HMO 

Коластра

Олигозахаридите (HMO) в майчиното мляко са специални биоактивни компоненти, които могат да бъдат открити само в човешката кърма. Всяка майка има своя уникална комбинация олигозахариди. Дело на природата, тяхната основна функция е да предпазва Вашето бебе, а не толкова да го храни. Олигозахаридите са естествен защитник на детето Ви по време на растежа и подпомагат развитието на полезните бактерии в стомаха му, като освен това възпрепятстват развитието на лошите бактерии  

Коластра

2. Протеини 

В кърмата се съдържат качествени протеини, предимно съставени от суроватъчен белтък. В сравнение, протеинът в краве млякото е с по-ниско качество. Количеството протеин в кърмата намалява през първите 6 месеца  с оглед на нуждите за здрав растеж и развитие на бебето. Краве млякото има твърде високо съдържание на протеин, натрий и други съставки и е неподходящо за Вашето бебе, тъй като може да претовари все още неразвитите му органи.  

Коластра

3. Въглехидрати  

Точно като хляба, в кърмата също съдържат важни хранителни компоненти. Основният въглехидрат в майчиното мляко е лактозата (естествена захар). Малко количество от лактозата не се абсорбира от новородените бебета, което спомага за по-меките изпражнения. 

 

Коластра

4. Мазнини  

Половината калории в кърмата идват именно от мазнините в нея. Съдържанието на мазнини се изменя през деня и се покачва значително по време на самото кърмене. В края на кърменето млякото Ви се превръща в т.нар. „задно мляко“, в което има най-високо съдържание на мазнини. Важна и полезна мазнина е докозахексаеновата киселина (DHA) – вид омега-3 мастна киселина, необходима за правилното развитие на мозъка и очите на бебето.  

Коластра

5. Витамини и минерали  

Доброто хранене при кърмещите майки е от основно значение, тъй като диетата им оказва влияние върху количеството витамини и минерали, (витамин A, витамин D, витамин В-Комплекс, както и йод) в майчиното мляко. Всички тези витамини и минерали имат важна роля за растежа и развитието на Вашето бебе. 

Коластра

6. Полезни бактерии 

Майчиното мляко съдържа някои полезни бактерии, сред които бифидобактерии и лактобацили. Съдържат се естествено в майчиното мляко и подпомагат развитието на имунната система на бебето. 

Коластра

Научете повече за силата на храненето в „Моите първи 1000 дни в храненето“. 

 

Източници: 

 • Bode L. The functional biology of human milk oligosaccharides. Early Hum Dev 2015; 91(11):619-22. 
 • Goehring KC, Marriage BJ, Oliver JS et al. Similar to those who are breastfed, infants fed a formula containing 2’-Fucosyllactose have lower inflammatory cytokines in a randomized controlled trial. J Nutr 2016; 146(12):2559-66. 
 • Harzer G, Haug M, Dieterich I et al. Changing patterns of human milk lipids in the course of lactation and during the day. Am J Clin Nutr 1983; 37(4):612-21. 
 • Lonnerdal B, Erdmann P, Thakkar S et al. Longitudinal evolution of true protein, amino acids and bioactive proteins in breast milk: a developmental perspective. J Nutr Biochem 2017; 41:1-11.