MyFeed Personalized Content
0-6 месеца
Статии
Добави в моите любими

5 весели занимания, които спомагат за развитието на Вашето бебе

Идеи за нови и забавни игри, които да включите в ежедневието на Вашето бебе.

3минути За четене Май 10, 2024

Периодът между четвъртия и шестия месец е специален за Вашето мъниче. Именно в този етап ще започнете да забелязвате много промени – бебето ще стане по-социално и ще се научи да общува с околните, което е прекрасно! 

В този етап от развитието си, бебето започва да укрепва шията и тялото си. Може би дори ще успее да седне – макар и с малко помощ от Ваша страна, с възглавници или бебешко столче. Това е чудесна практика за усвояване на контрол над главата и врата, която ще му бъде от полза, когато започне да се храни. Бебето може също така да започне да хваща различни неща (внимавайте за косата и бижутата!).  

Можете да подкрепите това развитие чрез забавни игри. Индивидуалните занимания също са много по-добър начин за ангажиране на бебето, отколкото телевизията и другите електронни устройства. Въпреки че може да си мислите, че времето пред екрана няма да се отрази на бебето в такава ранна възраст, то всъщност може да има отрицателен ефект върху развитието му. Така че защо вместо това не опитате някои от тези идеи за игри? 

Играта: Огледалце, огледалце

1. Играта: Огледалце, огледалце 

Какво Ви е необходимо: Огледало, достатъчно голямо, за да събере и покаже както Вашето отражение, така и това на бебето Ви. 

Какво да правите: Накарайте Вашето мъниче да помаха на бебето и на мама. След това го накарайте да „намери“ бебето и мама, като потупа отраженията Ви в огледалото. Смешните физиономии се поощряват! 

Какво научава бебето: Въпреки че бебето може да не успее да се разпознае в огледалото, то може да реагира на усмихнатите лица и да се очарова от образите.

Играта: Малко водно бебе 

2. Играта: Малко водно бебе

Какво Ви е необходимо: Мека, безопасна повърхност. 

Какво да правите: Поставете бебето си по корем (на Вашия корем или ръка, на одеялце или кърпа) и го насърчете да рита едновременно с ръчички и крачета, сякаш плува. 

Какво научава бебето: Важни двигателни умения, които ще му бъдат необходими, когато започне да пълзи.

Играта: Ту-ту-бау!

3. Играта: Ту-ту-бау! 

Какво Ви е необходимо: Нищо, освен самите Вас! 

Какво да правите: Класическа игра за бебета. Просто скрийте лицето си зад ръцете си и оставете бебето да шава, рита и смее от вълнение, когато отново отворите ръцете си с „ту-ту-бау“! 

Какво научава бебето: Концепцията, че нещата, които не може да види, все пак продължават да съществуват!

Играта: Ту-ту-бау с играчка! 

4. Играта: Ту-ту-бау с играчка!  

Какво Ви е необходимо: Няколко от любимите играчки на бебето и одеяло. 

Какво да правите: Скрийте играчка под одеялото, след това повдигнете одеялото, за да я откриете с голямо „ту-ту-бау“. След малко оставете бебето да търси и намира играчките само. 

Какво научава бебето: Както стана дума по-рано, бебето ще научи, че нещата, които не може да види, все пак съществуват. Опипването и докосването на одеялото и играчките ще подпомогне развитието на сетивата му.

 Играта: Достигни и хвани

5. Играта: Достигни и хвани 

Какво Ви е необходим: Няколко малки, безопасни предмета, като например –кубчета, малки плюшени животни и пластмасови чаши. 

Какво да правите: Предложете му играчките, за да има възможност да ги хване. След това поставете предметите на място, което не достига, за да го мотивирате да упражнява умението си да хваща и взима неща. Не забравяйте да го поощрявате, когато е на прав път! 

Какво научава бебето: Това ще помогне да се развият уменията на ръцете и пръстите, които в крайна сметка ще използва, за да се храни само.   

 

Източници: 

https://pathways.org/growth-development/4-6-months/games/ (Accessed December 29 2016) 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.