MyFeed Personalized Content
От раждането
Статии
Добави в моите любими

Кърмене на бебето

Притесненията, които спохождат кърмещите майки и съвети, за това как да се преборим с тях.

8минути За четене Юни 10, 2024

Кърменето си заслужава и понякога трябва да проявите търпение. Тук може да намерите някои от притесненията, които спохождат кърмещите майки и съвети, за това как да се преборим с тях.

Разранени зърна

Възможно е да изпитате лек дискомфорт по време на първите хранения, който изчезва още след първата минута. Причините могат да бъдат няколко: неправилното поставяне на кърмачето на гърдата; силно засмукване от страна на кърмачето, заради ползването на биберон или залъгалка; или от помпа за кърма, която не приляга добре на гърдата. Какво можете да направите? Много неща.

Препоръки за разранени зърна:

●    Контактувайте с Вашето бебе чрез метода „кожа до кожа“ между храненията. Ако бебето Ви плаче между храненията или изглежда стресирано, това ще му помогне да се успокои.
●    Изчакайте докато бебето Ви се успокои и започне да се оглежда наоколо. Това ще Ви даде шанс да го насочите към гърдата си.
●    Изпробвайте различни позиции при кърмене, като например позиция „кръстосана люлка“ и „футболна стойка“. И двете позиции дават опора на главичката и врата на бебето, което ще улесни храненето.
●    Ако нослето на бебето Ви се опира в гърдата ви, наклонете го, така че нослето му да се „освободи“ и да подпре брадичката си на гърдата ви. Това също би помогнало за по-лесно кърмене. Не накланяйте или повдигайте главата на бебето прекалено много.
●    Започнете храненето на бебето от гърдата с по-малко разранено зърно, за да има възможност по-чувствителната гърда да се възстанови.
●    Знаете ли как да прекратите кърменето - никога не го махайте от гърдата си докато суче. Прекъснете сукането, като поставите пръста си между гърдата и венеца му преди да го махнете от зърното.
●    Използвайте няколко капки кърма, за да разтриете ареолата и зърната си след кърмене. Това ще ги предпази и успокои. Оставете зърната Ви да изсъхнат на въздух от само себе си.
●    В случай че използвате помпа за кърма, уверете се, че разполага с различни приставки и ако да, коя от тях Ви приляга най-добре. При нужда от помощ можете да се обърнете за съвет към консултант по кърмене.
●    Дрехите, които имат контакт с гърдите Ви (като сутиена за кърмачки), трябва да бъдат памучни.
●    В случай, че зърната Ви са твърде болезнени и не можете да носите сутиен или да търпите друга дреха върху тях, използвайте подплънки за зърна с широки отвори, през които да преминава въздуха над зърната и под сутиена.

Препълване на гърдите

Пренапълването на гърдите води до повишена твърдост и подуване и е често срещано в първите дни след раждането. Може да се дължи на свръхпроизводство на кърма, неефективно освобождаване на кърмата от гърдите, нередовно хранене на кърмачето, бързо или дори внезапно отбиване или на оток на гърдите.

Как да освободим напрежението в гърдите

●    За да облекчите напрежението в гърдите си, възможно най-бързо дори след кърмене, изцеждайте гърдите си на ръка или с помощта на помпа. Ако гърдите Ви са прекалено пълни, преди да започнете да кърмите, изцедете малко количество кърма на ръка или посредством помпа.
●    Кърмете или се изцеждайте на всеки 2 часа, за да помогнете за образуването на качествена кърма и да предотвратите процеса на пренапълване на гърдите Ви. Помнете, че новороденото бебе трябва да се кърми най-малко 8 до 12 пъти за 24 часа!
●    Вземете си топъл душ. Ако не е възможно, поставете топла, мокра кърпа върху гърдите си.
●    Ако бебето Ви не суче достатъчно дълго, за да осовободи напрежението в гърдите Ви, използвайте помпа.
●    Използвайте студени компреси между храненията.
●    В случай, че ръцете и глезените Ви са подути от задържането на течности, това може да окаже влияние и върху гърдите Ви. За да ги освободите от задържане на излишната течност, притиснете зърното и гърдата с пръсти за около минута. Зърното трябва да стане по-гъвкаво и да улесни кърменето или цеденето.

Изтръпване на гърдите

Може да изпитате известно изтръпване на гърдите Ви, докато привикнат към кърменето.

Препоръки при изтръпване на гърдите:

Ако изтръпването продължава само няколко секунди или се появява само когато бебето засуче, това е нормално и е знак за отделянето на кърма в гърдата.

Болезнени гърди

Изпитвате болка през първите няколко дни? През първите дни след раждането гърдите могат да бъдат пълни, но не отекли. Това обикновено се дължи на трансформацията на коластра в кърма (2 до 5 дни след раждането). Потърсете съвет от лекуващия Ви лекар в случай, че гърдите Ви са болезнени, горещи и зачервени или имате температура над 38 градуса по Целзий. В тези случаи може да имате инфекция, която да изисква медикаментозно лечение.

Препоръки при болки в гърдите:

●    Нежно масажирайте горната част на гърдите си.
●    Поставете топъл или студен компрес.
●    Взимайте топъл душ.
●    Кърмете често - поне 8 до 12 пъти за 24 часа.
●    Уверете се, че позицията на бебето Ви по време на кърмене е правилна. То трябва да лежи с цялото си тяло към Вас.
●    Проверете дали зърното и по-голямата част от областта около зърното е покрито от устата му, а езика е от долната страна на ареолата. Когато искате да прекъснете сукането, не забравяйте да плъзнете пръст между зърното Ви и венците му.

Силен рефлекс при отделяне на кърма и свръхпредлагане

Енергичното отделяне на кърма може да задави бебето, да го закашля и да го накара да се дърпа от гърдата. Дължи се на индивидуалния хормонален отговор или на свръхпроизводството на мляко.

Препоръки при прекомерно отделяне на кърма:

●    Повишете контрола над поглъщане на кърма на Вашето бебе като сменяте позицията за кърмене „повдигната футболна топка“, „лежане на една страна“ и „австралийска позиция“ са едни от най-подходящите за справяне с проблема.
●    Преди да сложите бебето си на гърдата си, отстранете силния поток и изчакайте докато намалее притока на кърма.
●    За да създадете преграда между рязкото впръскване и нормалното протичане на кърмата, може да използвате накрайник тип „помпа за кърма“. Правилната употреба на този накрайник е от изключително значение и следва да бъде използван след консултация със специалист по кърмене, за да не причини вреди, вследствие на неправилна употреба.

Напукани зърна

Кърменето може да причини напукване на зърната и да ги направи чувствителни, докато привикнат към самия процес. Избягвайте миенето със сапун или други препарати, които биха могли да ги изсушат допълнително.

Препоръки при напукани зърна:

●    Опитайте с лек, овлажняващ балсам (без ланолин и с хипоалергенен състав с натурални съставки), който да успокои напуканите зърна и да освободи напрежението в гърдите.
●    Измийте внимателно гърдите и зърната с мек сапун и вода и не прекалявайте с употребата му, тъй като допълнително може да причини изсушаване на зърната.
●    Нанесете малко изцедена кърма върху зърната и ги оставете да изсъхнат от само себе си.
●    Поставете компрес с успокояващ гел в сутиена Ви, за да предотвратите триенето. Студен компрес също би могъл да е от полза.

Запушени млечни канали

Повишената чувствителност на гърдите или болка под мишницата, могат да бъдат симптоми за запушени млечни канали. Причините за запушване биха могли да бъдат: неправилно кърмене, респективно изцеждане на гърдите, тесни сутиени, плътно прилепнали потници, една и съща позиция при кърмене или запушени пори.

Препоръки при запушени млечни канали:

●    Топла и влажна кърпа, приложена на засегнатото място или взимането на горещ душ, могат да успокоят гърдите Ви.
●    Нахранете бебето или изцедете малко кърма, докато гърдите Ви са още топли.
●    При кърмене предложете първо „по-болезнената“ гърда и насърчете бебето да се храни по-продължително от нея.
●    Масажирайте болезнената област по време и между храненията.
●    Променяйте позата на кърмене.
●    Избягвайте да носите тесни сутиени или такива, които предразполагат към задържане на кърмата.
●    В случай че гърдата Ви стане много твърда и става по-червена, има риск да развиете инфекция на гърдата и да вдигнете висока температура, които ще изискват незабавно внимание от страна на лекуващия Ви лекар.

Забавен рефлекс на потичане на кърмата

„Потичането“ на кърма в гърдите Ви отнема повече от 10 минути и забавянето му се дължи на чувство за стрес, притеснение, неудобна поза за кърмене или от страха, че кърменето ще бъде болезнено.

Съвети за потичане на кърма

●    Отпуснете се, тананикайте песничка или четете книга, или просто спокойно говорете на бебето си, докато го кърмите.
●    Нежно масажирайте гърдата си с ръка, преди да поставите бебето на нея. Кърмете го в спокойна среда, без стрес.
●    Потърсете най-удобната поза за кърмене.

Изтичане на мляко

Изтичането на мляко може да се дължи на наближаващия час за хранене или на хормоналния отговор, който се предизвиква, когато чуете, че бебето Ви плаче.

Препоръки при изтичане на мляко:

●    Използвайте абсорбиращ тампон или поставете сгъната кърпичка в сутиена си, така че да попият капката. Подменяйте го често, за да предотвратите развитието на бактерии, които виреят в топла и влажна среда.
●    Приложете директен натиск върху зърното, за да предотвратите евентуално изтичане.

Намаляване на кърмата

Има фактори, които могат да бъдат причина за намаляване на кърмата. Те нямат нищо общо с биологичните възможности на тялото да синтезира кърма.

Често срещаните причини за намаляване на кърмата:

1.    Включване на формула
2.    Връщане на работа
3.    Употреба на лекарства, чиито странични ефекти включват намаляване на кърмата
4.    Внезапен стрес
5.    Дехидратация

Препоръки за произвеждане на повече кърма:

●    Добавете едно хранене/цедене към ежедневните такива.
●    Практикувайте контакта „кожа до кожа“ между храненията.
●    Масажирайте гърдите си преди и по време на храненията.
●    Опитайте се да се отпуснете заедно с бебето Ви и да си починете.
●    Приемайте нещата по-спокойно и пийте повече течности.

Хиперлактация

Ако имате усещането, че гърдите Ви са пълни и не се „изпразват“ дори след хранене, има вероятност млечната струя да идва след като току-що сте свалили бебето си от гърдата. В някои случаи бебето се чувства некомфортно заради постоянните опити да се справи със струята, в резултат някои деца отказват да сучат на гърда. Най-честите причини за хиперлактацията са хормонални, дължат се на прекомерно „изцеждане“ или е въпрос на време да се нагласите спрямо хранителните нужди на бебето в първите 4 до 6 седмици след раждането.

Препоръки при хиперлактация:

●    Повишете контрола върху поглъщането на кърма на Вашето бебе, чрез смяна на позицията за кърмене - „повдигната футболна топка“, „лежане на една страна“ и „австралийска позиция“ са едни от най-подходящите за справяне с проблема.
●    Кърмете само от едната гърда на хранене, а другата изцеждайте, за да поддържате комфорта си между храненията. Изцеждането може да продължи дори по-малко от минута.
●    Предложете същата гърда в случай, че бебето иска да суче 2 часа след последното му хранене. При следващото, използвайте другата си гърда.

Трудност при захапване

Бебето отваря уста, за да лапне гърдата, но не започва да суче. Причините могат да се крият в употребата на шишета и залъгалки, плоски или обърнати зърна, а понякога тази ситуация се наблюдава и при по-сънливи бебета.

Препоръки за улесняване на захапването:

●    Избягвайте употребата на биберони и хранене с шише през първите 3-4 седмици, докато привикнете към кърменето.
●    Често практикувайте метода „кожа до кожа“ за да помогнете на Вашето бебе да спи дълбоко и пълноценно между храненията, да бъде отпочинало и да очаква следващото хранене.
●    Предлагайте гърдата си в случаите на подранил глад. Преди да поднесете гърдата си, сложете върху зърното няколко капки кърма.
●    Отцедете малко количество кърма на ръка или с помощта на помпа преди хранене, за да омекотите ареолата и да стимулирате отделянето на мляко.
●    Опитайте различни позиции за кърмене.
●    Съветваме Ви да използвате накрайник тип „помпа за кърма“, ако имате плоски или обърнати зърна и зърното Ви не остава стимулирано, дори след като сте използвали помпа за кърма. Потърсете съвет от консултант по кърмене за правилната употреба на накрайник тип „помпа за кърма“. Неправилната му употреба може да доведе до допълнителни усложнения.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.