MyFeed Personalized Content
0-6 месеца
Статии
Добави в моите любими

Глад? Как да разчетем сигналите на нашето новородено бебе

Всички бебета имат вродени инстинкти и знаят кога са гладни и кога – сити. И макар че в първите дни съществува вероятност да пропуснете някои от предупредителните им знаци, че са в готовност да започнат или да спрат да се хранят, не след дълго ще можете лесно да разпознаете неговите сигнали. 

5минути За четене Май 8, 2024

Ще плаче ли новороденото, когато е гладно? 

Обикновено се приема, че плачът при новородените е признак на глад. В случай че то е гладно и вече е започнало да плаче, тогава може би става дума за късен сигнал. Най-вероятно то Ви е давало знаци, че е гладно преди този етап. Ако изчакате, докато започне да плаче, може да е по-трудно да го успокоите достатъчно, за да засуче и да се нахрани ефективно.  

Вместо това, бъдете нащрек за по-ранни сигнали, че новороденото Ви бебе е гладно. Те включват:  

- бързи движения на очите при иначе спокойно и бдително състояние;

- нетърпеливо засмукване на пръстите и ръцете;

- засукване, въртене на главата и отваряне на устата;

- примляскване с устни.

Ако не реагирате на тези сигнали за глад, вероятно бебето ще стане неспокойно и след това ще заплаче. 

Признаците за ситост при скоро родените бебета включват: 

- липса на интерес към по-нататъшно хранене;

- когато си вземе почивка за оригване, може да не иска да се върне към храненето;

- може да стане спокойно и отпуснато и често кърмените да приключи със заспиване.

Бебетата плачат по различни причини

Докато прекарвате време с Вашето бебе, ще започнете да разпознавате неговите сигнали и ще се научите да идентифицирате каква е разликата между плач от глад, от преумора или при необходимост от смяна на пелените.   

Ако бебето Ви не показва признаци на глад, храненето не е най-добрият първи подход за неговото успокояване. Опитайте други подходи, за да го утешите и предразположите, като например да го държите, люлеете или да му пеете. Скоро то ще Ви покаже признаци на глад и тогава ще дойде време за хранене! 

Някои бебета плачат много през първите седмици и не могат да бъдат успокоени нито чрез хранене, нито с нежна прегръдка. Ако бебето Ви плаче неутешимо по три часа на ден в продължение на три или повече дни в седмицата, това може да се дължи на колики. Обърнете се за съвет към Вашия лекар. Не е необходимо да спирате кърменето, ако смятате, че бебето Ви има колики. Всъщност майчиното мляко е най-доброто за бебета с колики, защото съдържа перфектния баланс между суроватка (лесно смилаем протеин), магнезий и лактоза за „щастливи“ черва. Може също така да помислите за пробиотик като Lactobacillus reuteri, за който е доказано, че намалява симптомите на колики

Доверете се на инстинктите му (както и на своите)

Защо е толкова важно да оставите бебето да води? „Ако храните бебето си, когато то сигнализира, че е гладно, и спирате, когато покаже признаци на ситост, Вие реагирате бързо на нуждите му и насърчавате естествената му способност да усеща собственото си чувство глад“, обяснява д-р Лиза Фрис, доктор по поведенчески науки в изследователския център на Нестле в Швейцария. „Това може да помогне за намаляване на вероятността от наднормено или поднормено тегло, защото бебето само решава колко трябва да изяде. Тези ранни хранителни навици са важни не само в бебешка възраст, но и през цялото детство“. 

Всъщност неотдавнашно изследване установи, че в случаите, когато родителите погрешно интерпретират сигналите за глад, бебетата наддават значително повече тегло в периода между 6- и 12-месечна възраст, отколкото бебетата на онези майки, които ги хранят само когато признаците са налице. Това може да бъде особено важно при хранене с бутилка. Проучванията установяват, че бебетата, хранени само с изцедена кърма в шише, наддават повече на тегло от тези, които са кърмени директно от майката. Възможно е майките да оказват прекомерен натиск върху бебетата да допиват бутилката с кърма, за да не се налага да изхвърлят мляко, дори ако бебетата вече не показват признаци на глад. Друго проучване показва, че майките, които изискват от своите бебета да изпиват цялото съдържание на бутилката, са по-склонни да упражняват натиск върху децата си да се хранят на по-късен етап във времето. Тези проучвания потвърждават важността на това майките и бебетата да развиват добри навици още в ранна възраст. 

Ако бебетата са притискани да ядат, е по-вероятно да бъдат по-капризни, когато пораснат. Още една причина да започнете още сега да учите малкото си бебе, че уважавате и се съобразявате с неговите сигнали за глад и ситост. Така му давате пример за здравословно поведение при хранене, което може да има дълготраен ефект върху здравословния му растеж и развитие!

Ами ако навиците му за хранене внезапно се променят?

Гладът на бебето се адаптира към неговите нужди. Така че, въпреки че може да има моменти, когато Ви се струва, че бебето Ви яде много повече от обикновено, това може просто да означава, че има скок в растежа и се нуждае от допълнително енергия. 

Източници:

Black MM, Aboud FE. Responsive feeding is embedded in a theoretical framework of responsive parenting J Nutr 2011; 141(3):490–4. 

DiSantis KI, Collins BN, Fisher JO et al. Do infants fed directly from the breast have improved appetite regulation and slower growth during early childhood compared with infants fed from a bottle? Int J Behav Nutr Phys Act. 2011; 8:89. doi: 10.1186/1479-5868-8-89. 

Li R, Fein SB, Grummer-Strawn LM. Do infants fed from bottles lack self-regulation of milk intake compared with directly breastfed infants. Pediatrics 2010; 125(6):e1386–93. 

Li R, Fein SB, Grummer-Strawn LM. Association of breastfeeding intensity and bottle-emptying behaviors at early infancy with infants’ risk for excess weight at late infancy. Pediatrics 2008; 122 Suppl 2:S77–84. 

Li R, Scanlon KS, May A et al. Bottle-feeding practices during early infancy and eating behaviors at 6 years of age. Pediatrics 2014; 134 Suppl 1:S70–7. 

McNally J, Hugh-Jones S, Caton S et al. Communicating hunger and satiation in the first 2 years of life: a systematic review. Matern Child Nutr 2015; 12(2):205-28. 

World Health Organization Infant and young child feeding for health professionals. 2009. 

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrit… (Accessed December 29 2016)