MyFeed Personalized Content
0-6 месеца
Програма за хранене
Добави в моите любими

7 стъпки за добро начало в кърменето

Като всяко ново умение, кърменето може да изисква практика и постоянство, за да бъде усвоено. Следвайте тези лесни стъпки за по-безпроблемно изживяване и за отрицателно време ще почувствате кърменето като втора природа. 

 

5минути За четене Май 10, 2024

Кърменето на бебето е най-добрият начин да му осигурите необходимата храна и енергия, от които се нуждае. За някои майки и бебета кърменето се случва естествено, но при други може да бъде необходимо известно търпение. Дръжте се и не се страхувайте да потърсите подкрепа, ако имате нужда от такава – правите най-доброто за своето мъниче. 

Ето няколко лесни начина да започнете с кърменето: 

 

Хранете... при поискване 

Когато става въпрос за това колко често да кърмите, оставете бебето да Ви води. То ще Ви показва знаци за това кога е гладно и сито, които скоро ще се научите да разчитате. „Кърменето при поискване“ – част от „отзивчивото хранене“ – е важно, за да помогнете на бебето да регулира количеството калории, които приема.  

Няма определен график или количество за всяко хранене. Всички ние сме родени с естествената способност да определяме кога сме гладни или сити. Когато храните при поискване и следите за сигнали, ще помогнете на бебето си да запази тази естествена способност, която спомага за здравословен растеж сега и през цялото детство. 

 

Кърмете... често 

Кърменето на бебето от 8 до 12 пъти в рамките на 24 часа е напълно нормално. Повечето новородени искат да се хранят на всеки два до три часа, защото малките им стомахчета не могат да поемат голямо количество майчино мляко наведнъж. На еднодневна възраст стомахчето на бебето е с големината на гроздово зърно (побира 5-7 мл), а на една седмица – с размер на топка за пинг-понг (побира 45-60 мл). Затова не е изненадващо, че то има нужда от често похапване!  

 

В случай че бебето Ви иска да бъде хранено повече от 12 пъти дневно, съгласете се. Ако бебето Ви редовно се храни по-малко от осем пъти на ден (или не изглежда да се интересува от храненето), трябва да се обърнете към Вашия лекар. 

 

Практикувайте... кожа до кожа 

Доказано е, че поставянето на голо бебе (само по пелена) на Вашата гръд има много предимства. Освен че Ви дава безценна възможност да се насладите на специалната Ви връзка, практикуването на „кожа до кожа“ може да помогне за регулиране на телесната температура на бебето, да насърчи готовността му да се храни, когато се събуди, и да увеличи производството на мляко. 

 

Събуждане... за редовно хранене 

През първите няколко седмици бебето Ви вероятно няма да прави разлика между ден и нощ и може да е готово да се храни на всеки два часа. Честото хранене е важно, за да може то да получава калориите, хранителните вещества и течностите, от които се нуждае за здравословен растеж.  

Ако новороденото Ви е спало четири часа подред, внимателно го събудете за хранене. Можете да направите това, като смените пелената, държите го „кожа до кожа“ или масажирате гърба, коремчето или крачетата му. След като бебето Ви навърши един месец и в случай че се развива добре, можете да го оставите да спи! 

 

Спрете... когато бебето Ви се нахрани 

Както няма определен график за хранене, така няма и определено времетраене за едно хранене. Може да откриете, че бебето Ви суче около 15-20 минути на гърда, но това може да варира. Ако след бързо хранене то изглежда сито, не го притискайте да се храни повече.  

Също така, ако кърмите дълго време, но то продължава да суче активно, не го спирайте. Оставете бебето да изсуче напълно млякото от едната гърда, преди да му предложите другата. По този начин то ще си набави по-богатото „задно мляко“, което се отделя към края на храненето. Може да искате да си запишете от коя гърда се е хранило бебето, за да започнете с другата гърда следващия път.  

 

Предлагайте... само майчино мляко 

Кърмата съдържа всичко, от което се нуждае Вашето бебе. Освен ако няма медицинска необходимост (и сте посъветвани от медицинско лице), хранете го само с кърма през първите шест месеца. Кърмата работи на принципа „търсене и предлагане“, така че ако дадете на бебето си нещо друго, организмът Ви ще получи съобщение, че бебето Ви не се нуждае от хранене.  

Притокът на мляко се определя въз основа на това с какво количество и колко често бебето Ви бива кърмено. Консултирайте се с Вашия лекар относно използването на биберон. Въпреки че използването на биберон по време на сън или дрямка може да бъде безопасно за бебетата, обмислете дали да не изчакате поне три-четири седмици, преди да дадете биберон или да предложите изцедено мляко в бутилка. Това може да помогне да се намали вероятността бебето да привикне с усещането за биберон и да започне да се храни по-малко или да има проблеми със засукването на гърдата (понякога известно като „объркване на зърното“). 

 

Чувствайте се... уверени 

Вашето тяло е невероятно: то е създало красивото мъниче, което държите в ръцете си, и сега произвежда съвършената храна, необходима за здравословния му растеж и развитие. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва ексклузивното кърмене през първите шест месеца от живота на Вашето бебе. Препоръката е идеална, но имайте предвид, че всяко количество кърма, което давате на своето бебе, осигурява предимства за неговото здраве.  

Практикувайки тези техники, бързо ще придобиете увереност и скоро кърменето ще се превърне във втора природа и за двама Ви. Можете да се чувствате горди, че вършите страхотна работа и осигурявате на бебето си здравословни предимства, чието отражение е от значение през целия му живот! 

Усвояването на умението да кърмите отнема известно време, но има начини да го овладеете по-бързо. Прочетете „Кърмене за начинаещи: 4 стъпки за успешен старт“, за да научите някои полезни съвети и трикове. 

 

Източници: