MyFeed Personalized Content
0 - 6 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Температура след ваксина при бебе

Време е за имунизациите на бебето. Поставянето на първите ваксини може да бъде стресиращо за родителите и за бебето. Ако се тревожите твърде много, бебето може да усети емоциите Ви, затова се постарайте да останете спокойни. Нашето ръководство ще Ви помогне да се подготвите.

2минути За четене Май 10, 2024

Имунизационен календар и важността на ваксините 

След като регистрирате бебето при педиатър, той ще Ви представи имунизационния календар. Разгледайте задължителните ваксинации, които се извършват през различни месеци съгласно Българското законодателство през 2-рия, 3-тия, 4-тия, 7-ия, 12-ия, 13-ия, и 18-ия месец. 

Научете се за ваксините, които бебето Ви ще получи, включително тези срещу дифтерия, хемофилус инфлуенце тип Б, хепатит В, морбили, рубеола, паротит, тетанус и други. Разберете значението на всяка от тях за предпазване от инфекциозни заболявания. 

Важността на имунизационния паспорт 

Уверете се, че всички ваксинации се вписват в имунизационния паспорт на Вашето бебе. Носете го винаги със себе си при всяка посещение за имунизация, за да бъде правилно попълван от медицинското лице. 

Подготовка за имунизацията, планиране на времето за посещение 

Облечете бебето с по-свободни дрехи, което ще улесни събличането и обличането му по време на имунизацията. Ако бебето е под 12 месеца, изберете широки панталони или рокля за удобство при поставянето на инжекция в бедрото. 

Вземете предвид допълнително време за придвижване до кабинета на лекаря, за да избегнете бързане и напрежение. Внимавайте и предоставете комфортен ден на Вашето бебе. 

Поставяне на инжекцията, странични ефекти и грижи 

Бъдете подготвени за плача на бебето по време на поставянето на инжекцията. Предложете му кърма, биберон или играчка за успокоение. Разгледайте възможностите за различни форми на имунизации - инжекции, назален спрей, капки. 

Бъдете информирани за възможните странични ефекти като лека температура, подуване или зачервяване. Поговорете с лекаря, ако имате въпроси или ако някой от симптомите ви притеснява. Подгответе си списък с въпроси преди или по време на ваксинацията. 

Грижи в случай на температура и неразположение 

Убедете се, че лекарите и медицинските сестри са внимателни при поставянето на ваксината. Останете в кабинета след имунизацията за около 10 минути, за да се проследи състоянието на бебето и дали има сериозни странични ефекти. 

В случай на повишена температура след ваксинация, следвайте указанията на лекаря. Осигурете на бебето комфорт и допълнителни грижи през нощта, ако е необходимо. 

Грижите след ваксинация са важен аспект от родителството. Съчетайте знанията си със съветите на лекаря, за да осигурите на Вашето бебе най-добрата възможна грижа по време на имунизациите. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.