MyFeed Personalized Content
0 - 6 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Какво трябва да знаем за първи профилактичен преглед на новородено

Първият преглед на новороденото се провежда скоро след раждането и има за цел да провери дали развитието на бебето протича нормално. Запознайте се с нашите насоки при консултация с Вашия педиатър.

2минути За четене Май 10, 2024

Развитие и растеж на новороденото

Първите месеци след раждането са критични за развитието на новороденото. Важно е да се следи дали бебето наддава на тегло съгласно установените норми. При редовните прегледи с педиатър ще се оцени дали растежът е в правилната норма и дали са необходими промени в храненето.

Имунизации на новороденото

Основните имунизации на новороденото играят ключова роля в изграждането на силна имунна система. Педиатърът ще посочи кога трябва да се проведат тези ваксини, за да се гарантира оптимална защита срещу различни болести и инфекции.

Режимът на сън

За родителите е от изключително значение да разберат режима на сън на новороденото. Педиатърът може да предостави насоки и препоръки за броя часове сън, както и за поощряване на здравословни сънни навици.

Безопасен сън

Правилната поза за сън и безопасността на спалното място на новороденото са от изключителна важност. Родителите трябва да се запознаят с препоръките за намаляване на риска от Синдром на внезапна детска смърт (СВДС) още наречено като “смърт в кошарата” и да осигурят сигурна среда за сън.

Изследванията и грижите за здравето на бебето

При първия профилактичен преглед на Вашето бебе, може да се поинтересувате за резулатата от кръвната проба от петата на бебето за фенилкетонурия както и изследването на слуха. Вашият педиатър ще предложи и обясни нужните процедури, които са част от грижите за здравето на новороденото. Родителите могат да получат необходимата информация за всяко от изследванията и да се консултират с педиатър по всеки въпрос.

Безопасност при къпане

Необходимо е да се запознаете с начина, честотата и метода за къпане на новородено като Вашият педиатър може да Ви съдейства с насоки и предложения, които да спазвате за да получава новороденото бебе максимална грижа и хигиена.

Поддържане на ноктите

Нужно е специално внимание през първите месеци за ноктите на Вашето новородено и как безопасно да ги изрязвате. Добре е да го предпазвате от тях и да се грижите те да не могат да го наранят. Не се притеснявайте да попитате за насоки Вашия педиатър.

След като се запознаете с всички тези насоки знайте, че Вашият педиатър става ключов партньор в грижата за новороденото и е сигурна подкрепа за родителите по пътя им към родителството. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето