MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

Как да се подготвим за родителството емоционално още преди раждането

Страхотни новини! Очаквате първото си дете. Но какво можете да направите, за да се подготвите за родителството емоционално? Опитайте тези пет лесни стъпки, преди да родите и ще бъдете готови за живота с новородено, когато малкото ви съкровище се появи.   

3минути За четене Ноем. 21, 2023

1. Не поставяйте нереалистични очаквания към себе си като родител. 

Още отсега започнете да си повтаряте, че “Няма перфектен родител”. Грешките Ви като майка са неизбежни и е най-добре да се научите да ги приемате. Не бъдете твърде сурови към себе си! Може да имате “трудно” бебе, но е възможно и да не изисква непрестанни грижи. Може кърменето да бъде безпроблемно или пък да Ви отнеме повече време, докато го усвоите. Преди да се появи бебето, няма как да знаете нито неговия характер, нито какъв ще бъде режимът му на сън и хранене. Не се страхувайте от непознатото и не му позволявайте да Ви създава притеснение. 

2. Забавете темпото 

Приемете, че вече ще правите всичко доста по-бавно. Дали това ще е възстановяването след раждането или дори излизането навън за глътка свеж въздух, дайте си време, за да се приспособите като нова майка. Няма нужда да бързате, всичко може да почака. Имате уговорена среща за 11 часа, но се появявате с час закъснение, защото бебето отново е огладняло? Не се тревожете! Всички ще проявят разбиране - това е част от живота с новородено. 

3. Отделяйте време за себе си по време на бременността 

Не забравяйте да отделяте време само за себе си. Разгледайте опции за йога за бременни (чудесен начин да се отпуснете и да срещнете съмишленици сред другите бъдещи майки). Старайте се заедно с партньора си да си набавяте, колкото може повече сън. След като родите, дълго време и двамата ще сте недоспали родители, затова сега се възползвайте от възможността за мързелив уикенд в леглото. 

4. Обсъдете родителските отговорности 

Проведете честен разговор с партньора си относно очакванията и на двамата след като бебето се роди. Обсъдете отговорностите Ви като родители, домашните задължения и как двамата считате, че трябва да бъдат разпределени. Емоционалната подкрепа също е ключова, когато сте родители за първи път. Ако не усещате цялостна подкрепа, вкл. и емоционална, това може да доведе до проблеми в отношенията Ви като нови родители. Най-добре е да поговорите за това още сега. Вижте тук нашите съвети за начинаещи татковци.

5. Създайте си кръг от близки и приятели, които да Ви помагат 

Семейството и приятелите Ви могат да окажат ценна помощ за овладяване на емоциите по време на бременността и веднага след раждането. Връзката с други бъдещи майки и бащи също може да Ви бъде от полза. Проучете различни групи за родители и училища за бременни и родители. Съчетайте ги с някое хоби, като например йога или упражнения за бременни.  Ще Ви поддържа здрави и във форма, а едновременно с това ще може да се запознаете с други бременни във Вашия район. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето