MyFeed Personalized Content
От раждането
Статии
Добави в моите любими

Пет лесни начина да се справите с осъждащите родители

Усещали ли сте осъдително отношение? Трудно е да бъдеш млада майка, затова, ако се чувствате обект на твърде много критики, останете сама със себе си. Ето няколко съвета как да се справите с осъждащите родители, близки или приятели, като в същото време демонстрирате емпатия и Вие самата не осъждате другите майки.  

2минути За четене Окт. 12, 2022

1. Поискали ли сте им съвет? 

Ако отговорът е не, бихте могли учтиво да ги прекъснете. За да отклоните непоискани съвети за бебето си, можете да кажете как се грижите за новороденото си и да намекнете, че търсите подкрепа, а не съвет. Как да се справите с нежелани съвети за кърмене, прочетете тук. 

2. Подбирайте на кого да задавате въпроси за бебето си 

Ако сте потърсили съвет и не сте удовлетворени от него, не можете да обвинявате този, който Ви го е дал. Преценявайте добре към кого да задавате въпроси за бебето си. Например, за съвети, свързани с кърменето, е по-добре да се консултирате с близка приятелка, която кърми, отколкото със сестра си, която е хранила детето си с мляко за кърмачета. 

3. Доверете се на майчинския си инстинкт 

Следвайте вътрешното си усещане и консултирайте всичко, за което не сте сигурна, с Вашия лекар. Този принцип е особено полезен, ако смятате съветите на роднините си за старомодни. Използвайте препоръките на лекаря, за да отклоните всички нежелани съвети. Просто заявете „Знаете ли, всъщност се чух с лекаря си и той отхвърли тази идея!” 

4. Тълкувате ли погрешно техните съвети за бебето? 

Особено често срещано, ако комуникирате през чат или чрез постове в социалните мрежи. При липсващи сигнали на езика на тялото и интонацията, съществените неща могат лесно да бъдат “изгубени в превода” – възможно е да разбирате по един начин тяхното послание, а в същото време то да значи съвсем друго. Ако не сте сигурни, помолете за пояснение. Ако продължавате да се съмнявате, оставете този тип кореспонденция и продължете разговора лице в лице. 

5. Осъждате ли другите родители? 

Опитайте се да се погледнете отстрани и помислете дали Вие не сте осъдителни? Ако сте, време е да спрете да осъждате другите майки или бащи. Всички ние даваме най-доброто от себе си и всички се грижим за децата си различно. Много по-ползотворно е да подкрепяме другите родители, без значение дали са част от семейството ни, приятели или млади майки. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето