MyFeed Personalized Content
0-6 месеца
Програма за хранене
Добави в моите любими

Всичко, което трябва да знаете за най-често срещаните митове за кърменето

При наличието на толкова много информация за кърменето, можете ли да разграничите фактите от лъжливите внушения?

  

4минути За четене Мар. 20, 2023

В момента кърмя, така че няма необходимост да следя теглото си. 

Лъжа! При производството на кърма изгаряте впечатляващите 400 до 500 калории на ден. Част от тези калории ще дойдат от тялото Ви, като за целта ще използвате мазнините, които сте натрупали по време на бременността. Въз основа на това може да не се наложи да приемате допълнителен брой калории чрез храната. Ако ядете повече, отколкото е необходимо за производството на майчиното мляко, е възможно да напълнеете, докато кърмите. 

 

Трябва да продължа да приемам толкова протеини, колкото и по време на бременността. 

Вярно! Тялото Ви се нуждае от същото количество протеини, докато кърмите, както и когато сте били бременна. Това означава около 25 гр допълнителни протеини на ден, в сравнение с нуждите Ви преди да забременеете. Едно яйце (6 гр белтъчини) и 60 гр пилешки гърди, например, ще Ви осигурят допълнителните белтъчини, от които се нуждаете. 

 

Храни като броколи или боб предизвикват газове. Това означава, че и бебето ми ще получи газове. 

Невярно! Съединенията в броколите и боба, които предизвикват газове, не са открити в състава на майчиното мляко. Смята се, че те остават в храносмилателната система, без да се абсорбират в организма или да преминават в млякото. В случай че бебето Ви има газове, това може да се дължи на факта, че храносмилателната му система все още се развива.  

 

Бебето ми усеща съдържащите се в майчиното мляко вкусове, така че може да предпочита къри и пикантни храни, когато порасне. 

Вярно! Вкусовете на храните, които ядете, преминават в кърмата Ви. Но това не означава, че трябва да се придържате към безвкусна диета. Ранното излагане на различни вкусове, включително подправки или чесън, може да бъде предпоставка Вашето дете да бъде по-отворено към консумацията на тези храни, когато порасне. 

 

Определено получавам достатъчен брой калории, така че кърмата ми е от най-добро качество. 

Невярно! Не става въпрос само за калории! Наистина се нуждаете от допълнителни калории (около 400-500 на ден), защото кърмите, но хранителните вещества са тези, които влияят на качеството на кърмата Ви. Нуждата Ви от хранителни вещества се увеличава, когато кърмите, така че се старайте да ядете богати на хранителни вещества храни. Протеините, калцият и DHA (вид здравословна мазнина, известна като докозахексаенова киселина) са особено важни за растежа на мускулите и костите на Вашето бебе, както и за развитието на мозъка. Затова включете месото, рибата, ядките, млечните продукти или мазната риба в списъка си за пазаруване! 

 

Стоях далеч от алкохола, когато бях бременна, но сега, когато бебето ми е тук, мога да си го позволя. 

Невярно! Дори малки количества, от който и да било алкохол, който сте консумирали, ще преминат в кърмата Ви. В различните страни препоръките варират, но най-безопасното нещо, което можете да направите, е да избягвате напълно пиенето на алкохолни напитки, докато кърмите. 

 

Мисля, че бебето ми има непоносимост към нещо, съдържащо се в кърмата ми, затова е време да започна да го храня с твърда храна. 

Невярно! Майчиното мляко остава най-добрата храна за бебето. Обърнете се към своя лекар, за да потвърди евентуална непоносимост или да даде съвет как можете да промените диетата си, за да помогнете на своето бебе. Ако бебето Ви има непоносимост към нещо, което ядете, може да успеете да се справите, като изключите определени продукти от диетата си. 

 

Кърменето ще ми помогне да сваля килограмите, които натрупах по време на бременността. 

Вярно! Проучванията показват, че кърменето може да Ви помогне да свалите повече килограми след бременността. Важно е обаче, че трябва да се храните здравословно и да имате достатъчно физическа активност. Трябва да приемате храни, съдържащи достатъчно допълнителни калории, за да поддържате производството на мляко, но консумацията на повече от необходимото за организма, може да Ви попречи да отслабнете или дори да доведе до увеличаване на теглото. 

 

Източници: