MyFeed Personalized Content
0 - 6 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Насоки за смяна на пелени на бебета

През следващите няколко месеца често ще сменяте пелените на бебето, затова сме ви подготвили полезно ръководство със стъпките при смяна на пелените. Вижте го, за да бъдете подготвени за това предизвикателство и всичко да протича гладко. 

2минути За четене Май 10, 2024

Преди да започнете процеса по смяна на пелени, е важно да се уверите, че имате всичко необходимо на разположение. Подгответе подложка за повиване, чиста кърпа, чист памперс, памучен тампон, мокри кърпички без алкохол, охладена преварена вода (за натапяне на памучния тампон) и крем против подсичане. Също така любимата играчка на детето също може да е от полза по време на смяна на пелени, за да стои мирно и кротко.

Поставяне на бебето върху подложката за повиване

Покрийте подложката за повиване с чиста кърпа и сложете бебето да легне върху нея. Ако използвате маса за повиване, бъдете внимателни, тъй като бебето може да се завърти и да опитва да се обърне. Говоренето и пеенето са добър вариант в тази ситуация, защото ще грабнете вниманието му и то няма да се разсейва много.

Процес на смяна на пелени

 • Свалете внимателно старата пелена и избършете колкото е възможно повече с нея. След това я сгънете старателно като внимавате да не излиза съдържанието от нея.
 • Почистете зоната като използвате мокри кърпички или памучни тампони, за да почистите добре преди да сложите нов памперс. За момиченца избършете като започнете отпред назад, а за момченца отзад напред.
 • Нежно подсушете зоната, която сте почистили с чиста кърпа.
 • Намажете зоната около дупето и областите със зачервявания или обрив с крем против подсичане.
 • Поставече новата пелена като леко повдигнете крачетата на бебето и поставете чистия памперс под дупето му. Прикрепете памперса към кръста на бебето и закопчайте с лепенките отстрани. В случай, че използвате памперси тип гащи ще се наложи да сложите краченцата в дупките и внимателно да издърпате нагоре като можете да го направите и с повдигане на бебето, за да ги обуете по-лесно.

Поддръжка на хигиената

След като завършите със смяна на пелените, е важно да измиете и хидратирате ръцете си. Това е необходимо след всяко смяна, за да предпазите бебето и себе си от разпространение на бактерии и инфекции.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.