MyFeed Personalized Content
0 - 6 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Новите емоции, които да очаквате като млада майка и как да се справите с тях

Още от момента, в който разберете, че ставате родители Ви връхлита буря от емоции. Вижте 10-те най-често срещани емоции на младата майка след първото раждане. Не сте сами - тези нови емоции на млада майка са напълно естествени и много често срещани.  

5минути За четене Окт. 25, 2023

1. Чувствате се самотна 

Разговорите и споделянето на опит с други млади родители могат да са успокояващи и да Ви помогнат да не се чувствате самотна и изолирана като млада майка. Можете да се включите в групи за майки и бебета в социалните мрежи. Не забравяйте и старите си приятели - те все още са насреща. Вместо да стоите затворена вкъщи постоянно (между другото е нормално и да Ви е скучно), излезте на кафе с приятелка или се разходете в парка. Ако сте самотен родител и търсите ново хоби свързано с бебето или нещо, което ви дава видим резултат, можете да погледнете нашия списък тук.

2. Чувствате се стресирана 

Ако се затруднявате да се справяте с домакинската работа или не сте разхождали кучето с дни, не се срамувайте да помолите приятел или някой от семейството да Ви помогне със задълженията в домакинството. За тях ще е удоволствие да Ви облекчат и да Ви помогнат да не се чувствате стресирана като млада майка, а Вие ще можете да отмятате задълженията си по-бързо и спокойно.  

3. Чувствате се премазана/съкрушена/чувствате, че всичко Ви идва в повече 

Дайте си малко време, нормално е да се чувствате сякаш всичко Ви притискаи Ви идва в повече като млада майка. Току-що сте станали родител за първи път  и това е огромна промяна в живота Ви. Постоянната нужда от грижа за новороденото може да бъде огромен шок и най-вероятно ще Ви трябва период за приспособяване към всички тези новости. Бъдете добри и снизходителни към себе си.  

4. Чувствате се изтощена 

Да, всички казват “спи, когато и бебето спи”, но има и други начини да подсилите енергията си, за да не се чувствате постоянно изтощена като млада майка. Не забравяйте и да се храните - най-добре с нещо семпло и питателно. 

5. Чувствате се виновна 

Като млада майка е напълно нормално да не сте щастлива 24 часа, седем дни в седмицата (24/7). Ще почувствате огромна буря от емоции, включително и негативни, като вина например. Приемете тези чувства - посрещнете ги с отворени обятия, говорете свободно за тях, но никога не сравнявайте Вашите родителски умения с тези на други млади майки. Така само ще се почувствате още по-виновна, че изоставате в някои аспекти, защото това не е така. Доверете се на себе си и на интуицията си, Вие най-добре знаете кое е най-доброто за Вашето дете. За още съвети как да се отървете от майчината вина, прочетете нашия списък.

6. Чувствате се изгубена 

Вие сте жена, приятел, партньор - но сега трябва да добавите и майка най-отгоре в този списък. Кризата на идентичността, която настъпва заедно с появата на първото Ви дете е нещо много често срещано и е напълно нормално понякога да поставите своите нужди пред тези на бебето. Не е егоистично да отделяте време за себе си, за да изчистите мислите си - направете си вана, тренирайте, отидете на кафе с приятели, със сигурност ще се почувствате по-свежа, по-силна и отпочинала. 

7. Чувствате се тъжна 

През първата седмица след раждането, много жени чувстват т.нар. родилна или майчина тъга. Може би ще бъдете изключително емоционална и дори печална. Чувствата за тревожност, раздразнение и честото плачене се дължат на промяната в хормоните и химичните реакции в мозъка Ви (липсата на сън също влияе на емоционалното Ви състояние). Всички тези симптоми на тъжна майка са нормални и с успокояването на хормоните в тялото Ви, би трябвало да отшумят. Не страдайте мълчаливо - поговорете с партньора си и най-близките си хора, но ако все пак се притеснявате за състоянието си разговаряйте с лекар-специалист. Ако това състояние се задълбочи, не се колебайте да поговорите с лекар-специалист.  

8. Чувствате се объркана 

Приятели, семейство, дори и непознати минувачи по улицата се опитват да Ви дават нежелани съвети за Вашето дете. Разбира се, всеки има своето мнение и отчаяно ще се опита да ви го натрапва - не случайно се чувствате объркана и се съмнявате в собствените си решения. Разбира се всички тези съвети са добронамерени, така че ги изслушайте, но не се колебайте да ги игнорирате. Ако имате нужда от помощ за това как да отговаряте на нежеланите съвети, можете да разгледате нашите идеи тук. Най-добре е да се доверие на експертите в това отношение, така че винаги можете да се свържете с Вашия лекар, ако сте несигурни за нещо. 

9. Чувствате, че се проваляте 

Нека си признаем, че никой не може напълно да се подготви да стане родител. Но това не ни пречи да си правим планове и да си представяме перфектния семеен живот и сега, когато тези планове са изхвърчали през прозореца, може да се почувствате, че губите контрол, че сте измамена или се проваляте като майка. Родителството е трудно и не подлежи на планиране, затова се опитайте понякога да вървите по течението.  

10. Чувствате се щастлива 

Така и трябва! Истината е, че безусловната любов към детето е нещо невероятно красиво. Приемете себе си като щастлива млада майка. Това да станеш родител е нещо прекрасно, така че се насладете на всеки налудничав, труден и изтощителен момент от него! 
 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето