MyFeed Personalized Content
От раждането
Статии
Добави в моите любими

Има ли растеж без протеин?

Как расте вашето дете и какво определя неговото правилно развитие? Защо някои деца са с прекомерно тегло от най-ранна възраст?

2минути За четене Апр. 29, 2024

Родителите често си задават тези въпроси без да могат да намерят пряка връзка между начина на отглеждане на бебето и малкото дете и неговия оптимален растеж.

Учените доказват, че приемът на протеини* е този така съществен фактор, който предопределя не само изграждането на клетките и мускулите на детския организъм, но и който формира правилния метаболизъм и закодира бъдещото му функциониране.

Протеините не са пред погледа на майката ежедневно, затова разговорът за тяхната значимост може да звучи отдалечен и несъществен в краткосрочен план. Но разбирането за значимостта на тези най-малки градивни елементи стимулира всеки родител да даде най-добрата дългосрочна подкрепа на детето си от неговото раждане.

Количеството и качеството на протеините е съвършено в майчината кърма. Затова тя е най-добрата храна за всяко новородено.

Според научните проучвания количеството на протеините, от които бебето се нуждае през първите 2 години от своя живот, се променя. Това не е изненадващо, защото само през първата си година бебетата утрояват теглото си и порастват с по 2 см всеки месец. И храненето има ключова роля за това.

Много родители търсят информация и знаят от колко хранения дневно се нуждае бебето им в различните месеци на своя живот. Ако детето се храни единствено с кърма и „мокри” пет до шест пелени дневно, можем да сме сигурни, че “природата си знае работата” . Но понякога има обективни причини детето да не може да приема майчино мляко. Тогава изборът и отговорността падат върху родителите и медицинските специалисти, които заедно трябва да изберат онази млечна напитка, чийто състав е най-близък до майчината кърма.

*протеини=белтъчини

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето