MyFeed Personalized Content
Oт 1 години
Статии
Добави в моите любими

Вашето дете и самостоятелното хранене

Около 1 годинка вашето дете вече започнало да се учи да се храни самостоятелно. Вероятно вече сте свикнали с цапането по време на храненe! Сега, когато уменията му за боравене с ръце и пръсти са много по-развити, то може да настоява да се храни с пръсти. Оставете го да пробва. Това е чудесно за уменията му и усъвършенстване на финната моторика и самостоятелното хранене.

3минути За четене Май 8, 2024

Вашето дете отбелязва и напредък в пиенето от чаша и въпреки че все още не е усвоило лъжицата, вероятно иска да опитва. Ако е така, ще трябва да му помогнете да напълни лъжицата и да я поднесе към устата си. Не забравяйте да го насърчавате и да му казвате браво, когато успее само! 

Как да помогнете на детето си да бъде самостоятелно

Не всички деца са еднакви, така че не се притеснявайте, ако все още не е усвоило всички тези умения. Вие може да му помогнете:

 • Започнете да го храните с две лъжици - вие държите едната, а то другата. Покажете му как я използва и ще установите колко бързо ви копира. Може да се опита да вземе вашата, оставете му да си избере. 
 • Използвайте храна, предварително пригодена за хранене на малко дете. Хапките трябва да са по-малки, така че лесно да се събират в лъжицата му. Текстура също трябва да са съобразени с възрастта му. 
 • Подберете подходящи прибори - детски, които са подходящи за него, за да може да ги хваща лесно с малката си ръчичка. Чашата и купичката му също трябва да бъдат съобразени с това, че се изпозлват от малко дете. Може да имат вакум отдолу, така че по лесно да се закрепват без да се разсипват.
 • Не използвайте пластмасови лъжици или вилици за еднократна употреба - те лесно могат да се счупят и детето може да се нарани. 


Важна е практиката

Бъдете търпеливи докато вашето малко дете се храни и не посягайте веднага да му помагате, оставете го да се упражнява. Това е първата крачка за да го научите да бъде самостоятелно. Не забравяйте да му казвате браво, когато се справи добре! 

Имитацията е хубав начин за учене 

Вашето дете иска да бъде точно като вас - то винаги наблюдава какво правите и се учи от вас. Ето защо му осигурете добър пример за подражание. Може да следвате тези съвети:

 • Включете го в разговора на масата.
 • Предлагайте му голямо разнообразие от здравословни храни и му покажете, че вие също ги ядете.
 • Използвайте думи, като например "моля" и "благодаря" когато си подавате различни неща на масата. Вашето дете скоро също ще започне да ги използва.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.