Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
dete-se-smee

Вашето дете и самостоятелното хранене

 

Около 1 годинка вашето дете вече започнало да се учи да се храни самостоятелно. Вероятно вече сте свикнали с цапането по време на храненe! Сега, когато уменията му за боравене с ръце и пръсти са много по-развити, то може да настоява да се храни с пръсти. Оставете го да пробва. Това е чудесно за уменията му и усъвършенстване на финната моторика и самостоятелното хранене.

четвъртък, декември 06, 2018

Вашето дете отбелязва и напредък в пиенето от чаша и въпреки че все още не е усвоило лъжицата, вероятно иска да опитва. Ако е така, ще трябва да му помогнете да напълни лъжицата и да я поднесе към устата си. Не забравяйте да го насърчавате и да му казвате браво, когато успее само! 

Как да помогнете на детето си да бъде самостоятелно

Не всички деца са еднакви, така че не се притеснявайте, ако все още не е усвоило всички тези умения. Вие може да му помогнете:

  • Започнете да го храните с две лъжици - вие държите едната, а то другата. Покажете му как я използва и ще установите колко бързо ви копира. Може да се опита да вземе вашата, оставете му да си избере. 
  • Използвайте храна, предварително пригодена за хранене на малко дете. Хапките трябва да са по-малки, така че лесно да се събират в лъжицата му. Текстура също трябва да са съобразени с възрастта му. 
  • Подберете подходящи прибори - детски, които са подходящи за него, за да може да ги хваща лесно с малката си ръчичка. Чашата и купичката му също трябва да бъдат съобразени с това, че се изпозлват от малко дете. Може да имат вакум отдолу, така че по лесно да се закрепват без да се разсипват.
  • Не използвайте пластмасови лъжици или вилици за еднократна употреба - те лесно могат да се счупят и детето може да се нарани. 

Важна е практиката

Бъдете търпеливи докато вашето малко дете се храни и не посягайте веднага да му помагате, оставете го да се упражнява. Това е първата крачка за да го научите да бъде самостоятелно. Не забравяйте да му казвате браво, когато се справи добре! 

Имитацията е хубав начин за учене 

Вашето дете иска да бъде точно като вас - то винаги наблюдава какво правите и се учи от вас. Ето защо му осигурете добър пример за подражание. Може да следвате тези съвети:

  • Включете го в разговора на масата.
  • Предлагайте му голямо разнообразие от здравословни храни и му покажете, че вие също ги ядете.
  • Използвайте думи, като например "моля" и "благодаря" когато си подавате различни неща на масата. Вашето дете скоро също ще започне да ги използва.

Прочетете повече

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • benefit 1Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.