MyFeed Personalized Content
Oт 1 години
Статии
Добави в моите любими

Как родителите да се хранят заедно с детето на масата

Чудите се как да се насладите на семейното събиране заедно с малко дете на масата? Храненето заедно е чудесна възможност да съберете цялото семейство около масата и да научите детето да се храни здравословно. Но тези моменти могат да се окажат доста напрегнати. Ето няколко идеи за събиране с малко дете на масата. 

3минути За четене Юни 10, 2024

Семейното хранене

Съберете цялото семейство около масата, ако е възможно по едно и също време всеки ден. Това е важно за създаването на здравословни навици и укрепване на връзката в семейството.

Включете мъничето в храненето

Дори ако детето вече се е нахранило го оставете с Вас на масата докато приключите с храненето. Ако покаже признаци на глад може да му предложите няколко хапки от Вашата храна.

Удобство на детето

Уверете се, че детето се е настанило удобно и е включено в семейното хранене като внимателно се погрижите за обезопасяване пространството около масата и премахване на опасни предмети. Това ще го насърчи да се чувства по-комфортно и ангажирано към целия процес.

Бъдете добър пример за Вашето мъниче

Малките деца копират поведението на техните родители. Бъдете добър пример и го подтиквайте да започва само използването на прибори и самостоятелно хранене като гледа от Вас това, което му показвате. Храненето на масата е възможност за децата да учат за различни храни, вкусове и текстури. Разказвайте им за храната, която консумирате като споменавате полезните им свойства и ги насърчете да изразят своите предпочитания и впечатления.

Подход към храната

Предлагайте му малки порции от Вашата храна в нечупливи чинии и го насърчете да опита различни вкусове и текстури. Не се фокусирайте изцяло върху детето и не забравяйте, че цялото семейство е на масата. Говорете си така, че детето да слуша и да не се разсейва от задачата, която му е поставена. Опитайте се да игнорирате лигавенето на детето, за да не се ентусиазира и да започне дори повече с неподходящото си поведение. Похвалете го ако се държи добре и се храни самостоятелно и следва Вашите насоки.

Предлагане на здравословни храни

Предлагайте разнообразни и здравословни храни както на малкото дете, така и на цялото семейство, избягвайки нездравословни алтернативи. По този начин ще можете да насърчите бебето да се храни с избраната от Вас храна след като всички я консумират.

Подходяща обстановка

Ако се храните навън, избягвайте най-натоварените часове и се уверете, че избраният ресторант предлага удобства за деца и подходяща обстановка за хранене. В случай, че детето е все още малко да стои само на масата ще имате нужда от столче за хранене от заведението. Също е добре в по-напреднала възраст да има и детски кът.

Поддържайте спокойна среда за хранене

Ако детето започне да се тревожи или изразява недоволство, изведете го на по-спокойно място, където може да се успокои и да продължите храненето спокойно. Избягвайте да позволявате на децата да бъдат разсеяни по време на храненето от телевизора или мобилните телефони. Съсредоточете се върху семейната обстановка и общуването си, за да се насладите на храненето заедно.

Създайте позитивна обстановка на масата, като се забавлявате и се наслаждавате на храненето заедно. Покажете радост и благодарност към семейството си за споделените моменти и вкусни ястия.

Заключение

Всяко семейство има своите подходи за хранене с малко дете. Без значение какви са тези стъпки по-важното в случаят е ефекта, който целите да постигнете, а именно пълноценно и здравословно хранене за Вашето дете. Чрез правилната грижа Вие можете да изградите полезни хранителни навици, които да му служат за цял живот. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето