MyFeed Personalized Content
Oт 2 години
Статии
Добави в моите любими

Как да разпознаем бебешки пубертет и какво трябва да знаем

Вашето дете вече говори и върви само и иска да отстоява независимостта си все повече всеки ден, както и да показва силната си воля! Ето как можете да се справите с бебешкия пубертет. 

3минути За четене Май 10, 2024

Разбиране на бебешкия пубертет

Вероятно сте чували за термина „бебешки пубертет“, този етап в развитието на детето, когато началото на независимост и индивидуалност се проявява по специфичен начин. Тук ще Ви предоставим съвети и насоки, които могат да помогнат на родителите, за да се справят по-леко с този етап.

Съвети за справяне с бебешкия пубертет

1. Установете ясни правила и ги следвайте

Бебешкият пубертет изисква запазване на самообладание и спокойство от страна на родителя. Установете ясни правила и бъдете последователни в тяхното следване, за да предоставите сигурност и насочване на детето.

2. Похвала за добро поведение

Хвалете детето всеки път, когато се справи добре, за да подсилите положителното поведение. Не обръщайте прекалено внимание при провалите и насочете вниманието към успешните действия на детето.

3. Поставяне на лесни задачи и избор

Давайте на детето по-лесни задачи, които може да изпълни самостоятелно. Това стимулира неговата независимост и увереност в себе си. Създайте възможности за детето да избира, като предоставите лесни алтернативи. Този процес го включва активно във вземането на решенията.

4. Избягване на негативни отговори

Използвайте перифразиране и структурирайте отказите така, че да не са само негативни. Тактиката е да се избегне честото използване на думата "не" и детето да разбира, че има друг начин за достигане до правилният отговор чрез условие за изпълнение.

5. Режим за Хранене, Сън и Игра

Следването на редовен режим за хранене, сън и игра създава предсказуемост и улеснява справянето с бебешкия пубертет. Вечерният режим трябва да бъде спокоен и последователен. Това помага на детето да се успокои и подготви за сън.

6. Разсейване и недоволство

Предотвратете тръшкането и използвайте различни техники за разсейване, когато усетите безпокойство в поведението на детето. Избягвайте умишлено места, на които детето не се държи прилично, нарочно докато не изгради по-сдържано поведение и спокойствие.

7. Предлагане на храна за утеха

Избягвайте предлагането на храна, за да успокоите детето. Родителите трябва да осъзнаят разликата между глад и нужда от утеха. Винаги е по-добре да му обърнете допълнително внимание - да го разсеете и развеселите, да се опитате да го разберете и отговорите на неговите нужди от внимание, от колкото да му дадете нещо за хапване, от което детето няма нужда в момента.

8. Прегръдка и подкрепа

Когато детето се успокои го прегърнете и подкрепете. Бебешкият пубертет е временен етап, който се преодолява с любов и търпение. Не забравяйте, че колкото повече внимание обръщате на детето толкова по-лесно ще преминете през този етап.

Със своите ежедневни и разнообразни предизвикателства, бебешкият пубертет не трябва да предизвиква безпокойство у родителите. Следвайки тези съвети и подходи за справяне със бебешкия пубертет , може да помогнете на детето си да се развива самостоятелно и с увереност.
 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето