MyFeed Personalized Content
Oт 1 години
Статии
Добави в моите любими

Таблица за хранене на бебета и основни съвети

Както сигурно вече знаете, децата са невероятно активни и енергични! За да се развиват правилно и оптимално, всяка хапка в менюто им трябва да е достатъчно питателна и с правилните хранителни вещества.

6минути За четене Апр. 29, 2024

За да може детето да получи хранителните вещества, от които се нуждае за да расте и да се развива, храната трябва да бъде подходящата за него. Препоръчително е храненето на 12-месечно бебе да се раздели на малки порции, обикновено три балансирани основни хранения и две или три междинни закуски между тях.

Вашето 12-месечно бебе се нуждае от храни от всяка хранителна група всеки ден. В тази таблица за хранене на бебе от 12 до 24 месеца може да видите предложени порции за всяка група храни.

Групи храни

Дневен прием*

Примерно количество за 1 хранене

Мляко/Млечни продукти

470 ml

120 – 240 ml

Зърнени храни

28g зърнени храни

(Поне ½ от порцията зърнени храни трябва да бъде от пълнозърнести култури)

Всякa от следните храни осигурява около 14g:

½ парче пълнозърнест хляб

¼ палачинка

¼ чаша варени макаронени изделия

¼ чаша бебешкa зърнениa каша

 

Зеленчуци

170ml

60ml пюре от зеленчуци,

или меки варени, обелени и пасирани зеленчуци

Плодове

170 ml

60 ml пюре от плодове или меки, нарязани, обелени плодове

Месо/Бобови растения

43 g

3 лъжици, чисто, меко, добре сварено месо или добре приготвени бобови варива или

1 бъркано/сварено яйце

 

* Нуждите на вашето дете могат да бъдат по-големи или по-малки от посочените количества, за това винаги уважавайте признаците му за глад и ситост.

 

 

Осигуряване на здрава основа

Тези съвети могат да ви помогнат да осигурите на вашето дете на добри хранителни навици, към които то ще се придържа и в бъдеще:

 

1. Избирайте храните разумно

По време на прехода на вашето дете от кърма или преходно мляко към твърди храни, хранителния дефицит стават по-сериозен. Много изследвания показват, че често децата не приемат достатъчно плодове и зеленчуци. Също така не приемат препоръчителното количество от

Калий и фибри, а половината от тях не получават достатъчно Витамин Е от храните, които консумират.

 

Ето защо е важно да предлагате на вашето дете разнообразие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, месо и млечни продукти. Също така включете мазнини Омега-3.

 

2. Смесвайте вкусовете 

Балансираното меню зависи от разнообразието на храни от всяка хранителна група всеки ден – пълнозърнести култури, плодове, зеленчуци, месо, бобови растения и млечни продукти. Също така не забравяйте и обогатените с различни вещества храни като: Желязо, Цинк, Калий, Витамин Е, фибри и др.

 

3. Направете чинията му цветна палитра от плодове и зеленчуци

Разнообразието от цветни храни разширява вкусовете на вашето дете и осигурява разнообразие от хранителни вещества. Представянето на нови храни със стари любими може да подобри приемането. Например, ако харесва царевица, опитайте да добавите малки червени пиперки.

 

4. Нека детето ви реши какво количество да яде

 Научете детето си да уважава собствения си апетит, като му позволите да яде каквото и колкото иска от предложеното ястие.

 

5. Подбирайте междинните закуски добре

Разделете дневното му хранене на 2-3 малки междинни хранения и три основни. Деца получават 25% от своите калории от закуски, така че не забравяйте да предложите пълноценни храни и на тези междинни хранения. Избягвайте висококалорични храни с ниско съдържание на хранителни вещества, като чипс, бисквити и захарни напитки.

 

6. Напитки

Напитките са важни за хидратацията, но прекалено много от тях могат да направят вашето малко дете твърде сито за да яде. Изборът на напитки за вашето дете трябва да включва мляко, 100% сок или вода. Ограничете млякото до 2 чаши на ден. Ако сервирате 100% плодов сок, предлагайте го само в чаша, а не в бутилка и ограничете количеството до 120 ml на ден; останалата част от течностите трябва да бъде вода.

 

7. Предлагайте здравословни мазнини

Малките деца се нуждаят от калории, осигурени от мазнини необходими за растежа и развитието на мозъка. Включете здравословни източници на преобладаващо ненаситени мазнини - мазни риби, авокадо, растителни масла, и др.

 

8. Подбирайте храни, с по-ниско съдържания на Натрий/сол

Дори ако смятате, че храната на детето ви е вкусна, не забравяйте, че тя не се нуждае от количеството сол, от което вие имате нужда. Солта също се превръща в предпочитан вкус, след като бъде въведен.

 

Ето някои чести пропуски в храненето на децата и съвети за тяхното оптимално хранене:

 

Плодовете и зеленчуците съдържат важни витамини, минерали и фибри. Менюто с високо съдържание на плодове и зеленчуци е важна за здравословния растеж и развитие.

 

Nestlé прави проучване през 2008 (FITS 2008), чрез което установява, че в някои дни 25% от децата между 12 и 24 месеца не ядат дори по 1 плод и 30% не ядат дори по един зеленчук на ден.

 

 • Как да се справите? Предлагайте на детето 225g плодове и 275 g зеленчуци всеки ден. Плодовете и зеленчуците могат да бъдат от пресни, замразени или пюрирани, но трябва да бъдат с нарязани на малки, лесни за дъвчене парчета. Все още можете да използвате детски пюрета, за да разнообразите менюто.

 

Зърнени храни. Според проучването на Nestlé (FITS 2008) около 60% от децата на възраст между 12 и 18 месеца консумират непълнозърнести зърнени култури предназначени за възрастни. Но преминаването към храни за възрастни може да не е най-доброто за вашето дете. Тези култури обикновенно не са обогатени с Желязо, колкото бебешките каши и могат да имат високо съдържание на захар.

 

 • Как да се справите? Продължете да давате на вашето дете обогатени с Желязо детски зърнени храни, които може да му предложите по всяко време на деня.

 

Подсладени напитки и десерти. В диетата на бебето ви няма място за храни, които осигуряват калории, но нямат важни хранителни вещества. Проучването на Nestlé (FITS 2008) установява, че повече от 70% от малките деца консумират всякакъв вид сладки, десерти и подсладени напитки. Тези храни и напитки могат да бъдат с високо съдържание на калории, но нямат достатъчно микроелементи и изместват други по-полезни храни от диетата.

 

 • Как да се справите? На мястото на сладкишите предложете на вашето дете по-питателни възможности като плодове, кисело мляко и зърнени храни.

 

Фибрите играят важна роля в правилното храносмилане. Независимо от това, проучването на Nestlé (FITS 2008) установява, че на ден почти никои от децата не отговарят на препоръчителния дневен прием на 19g фибри.

 

 • Как да се справите? Всеки ден предлагайте пълнозърнести храни и пресни, замразени, пюрирани или консервирани плодове и зеленчуци, които са правилнaта текстура за вашето дете.

 

Витамин Е е важен антиоксидант, който помага за защита на клетките. Според проучването на Nestlé (FITS 2008) около половината от едногодишните деца не получават препоръчаното количество Витамин Е от храните, които ядат.

 

 • Как да се справите? Храните, които съдържат Витамин Е са растителни масла (рапица, царевица, соя), авокадо, пълнозърнести култури и някои листни зелени зеленчуци (спанак, броколи).

 

Калият е минерал, който помага на мускулите да работят правилно.

 

 • Как да се справите? Калият се намира в много храни, включително картофи, сладки картофи, авокадо, спанак, кисело мляко, банани и цитрусови плодове.

 

Ненаситените мазнини подпомагат растежа и развитието на мозъка. Мазнините също така помагат на тялото да усвоява витамини, като витамини А, D, Е и К. В менюто на детето 30-40 % от общото количество калории трябва да идва от мазнините, за предпочитане моно- и полиненаситени. Такива могат да се открият в риба, авокадо и храни, приготвени с растителни масла, като зехтин, рапично и соево и др.

 

 • Как да се справите? Опитайте се да приготвяте храната с мазнини, съдържащи Омега-3 мастни киселини (рапично, зехтин, соево и др). Не забравяйте да ограничите храни с високо съдържание на наситени и транс-мазнини.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето