Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
4 гестационна седмица

Бременност: седмица 4

 

Изминал е почти един месец! През тази седмица във вас се случват толкова много неща. Прочетете повече.

петък, март 24, 2017

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Яйцеклетката е вече имплантирана в матката и започва образуването на амиотичната течност и плацентата, а оплодената яйцеклетка е нараснала до огромен размер - диаметърът ѝ е 0,2 мм! Тази седмица също е важен етап в ембрионалното развитие. Започва това, което се нарича органогенеза или началото на образуването на много вътрешни органи, както и кръвта. В края на четвъртата седмица бебето ви изглежда като малък десетичен знак, плаващ в амниотична течност, а плацентата вече се е образувала. Това е удивително - теглото на яйцеклетката се е умножило с 10 000!

ВАШЕТО ТЯЛО

Шест седмици от последния ви месечен цикъл сте в 4-та седмица от бременността. Това прекрасно малко петънце се превръща в точка и първата клетка се разделя стотици пъти. Придвижва се от фалопиевите тръби до матката. Веднъж намерила си хубаво и удобно място, ще се "намести" и имплантира. В този момент се освобождават голяма част от хормоните, които са от съществено значение за развитието на бебето, гарантирайки, че ще има всичко, от което се нуждае, за да расте. Тези хормони ще ви попречат да имате отново менструален цикъл, докато сте бременна. Те също така помагат за формирането на плацентата. Каква е ролята на плацентата? Тя доставя не бебето кислород и хранителни вещества, служи за предпазването му от много микроби и замърсители. Но не предпазва от всичко - ако все още не сте се отказали от тютюнопушенето, сега е момента да го направите! (Тати също!)

ХРАНЕНЕ

Всеки препоръчва да се "яде здравословно" докато сте бременна, но не винаги става ясно какво точно се има предвид под здравословно хранене. Най-важното е да се фокусирате върху качеството на храната - това ще ви помогне да си създадете добри навици в началото на бременността. Също така е много важно да полагате специални грижи за приготвяне на храната си, за да избегнете риска от хранително отравяне, както за вас, така и за бебето. Приготвайте месото внимателно, не се препоръчва консумацията на сурови меса и такива, които не са преминали достатъчната топлинна обработка! Измивайте добре ръцете си след работа в градината, хранене на домашни любимци, преди готвене и се уверете, че измивате добре и плодовете и зеленчуците. Ако имате време за редовно почистване на хладилника със сапунена вода, направете го. Избягвайте да ядете остатъци, в които бактериите може да са имали шанс да се развият. Малко предпазливост може да помогне на вас и вашето бебе да се чувствате добре!

СЪВЕТИ

Добре ли е да вземете витамини и минерали докато сте бременна?Обикновено лекарите смятат, че нуждите от витамини и минерали се набавят с балансиран хранителен режим. Реалността обаче е, че жените често имат небалансирана диета. И бременните жени се нуждаят от по-висок прием на Желязо, Калций, Витамин D и Фолиева киселина. Приемането на витамини може да помогне за запълването на някои дефицити. Консултирайте се с вашия лекар, преди да приемате витамини и хранителни добавки по време на бременността. Той/тя може да предпише добавка, която е подходяща за вашата бременност.

Внимание: не се правете на фармацевт! Неправилните дози от определени хранителни вещества (витамин А, витамин D, Селен, Флуор) могат да бъдат лоши за бебето!

Междудругото, посещавала ли си своя гинеколог? Първата консултация преди края на третия месец е задължителна! Вашият лекар ще ви назначи кръвен тест за ранна бременност и ще насрочи първия ви ултразвук, който ще се проведе около 12-та седмица.

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • benefit 1Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.