Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X

Бременност: седмица 4

(0 отзиви)

Почти един месец вече! Има много неща, които се случват във вас тази седмица. Прочетете повече.

петък, март 24, 2017

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Бебето ви започва да се влага в дългите разстояния - яйцеклетката е имплантирана в матката, амиотичната течност и плацентата се образуват и оплодената яйцеклетка е нараснала до огромен диаметър 0,2 мм! Тази седмица също е важен етап в ембрионалното й развитие: началото на това, което се нарича органогенеза: очертанията на много вътрешни органи започват да се образуват, както и кръвта й. В края на четвъртата седмица бебето ви изглежда като малък десетичен знак, плаващ в амниотична течност, и циркулацията на плода-плацентата е настроена и работи. Удивително, от нейната концепция, теглото й се е умножило с 10 000!

ВАШЕТО ТЯЛО

Шест седмици от последния ви период сте в 4-та седмица от бременността. Това прекрасно малко петънце се превръща в точка и първата клетка се разделя стотици пъти. Придвижва се от вашите фалопиеви тръби в матката. Веднъж намерили си хубаво и удобно място, ще се промъкне и ще се имплантира. Този момент освобождава голяма част от хормони ви. Те са от съществено значение за развитието на вашето бебе, гарантирайки, че има всичко, от което се нуждае да расте. Тези хормони ще ви попречат да имате отново менструален цикъл, докато сте бременна. Те също така помагат за формирането на плацентата. Какво прави плацентата? Доставя бебето с кислород и хранителни вещества, служи за предпазването му от много микроби и замърсители. Но не всички - ако все още не сте се отказали от тютюнопушенето, сега е време да го направите! (Тати също!)

ХРАНЕНЕ

Всеки препоръчва да се "яде здравословно" докато сте бременна, но не винаги става ясно какво точно се има предвид под здравословно хранене. Най-важното е да се фокусирате върху качеството на храната - това ще ви помогне да си създадете добри навици в началото на бременността. Също така е много важно да полагате специални грижи за приготвяне на храната си, за да избегнете риска от хранително отравяне, както за вас, така и за бебето. Внимателно гответе месото: недостатъчно топлинно обработените меса не се препоръчват! Измивайте добре ръцете си след работа в градината или хранене на домашни любимци преди готвене и се уверете, че измивате добре плодовете и зеленчуците. Ако имате време за редовно почистване на хладилника със сапунена вода, направете го. Избягвайте да ядете остатъци, в които бактериите може да са имали шанс да се развият. Малко предпазливост може да помогне на вас и вашето бебе да се чувствате добре!

СЪВЕТИ

Добре е да вземете витамини и минерали докато сте бременна?Обикновено лекарите смятат, че нуждите от витамини и минерали се набавят от балансирана хранителен режим. Реалността обаче е, че жените често имат небалансирана диета. И бременните жени се нуждаят от по-висок прием на Желязо, Калций, Витамин D и Фолиева киселина. Приемането на витамини може да помогне за запълването на някои дефицити. Както при всяко друго лекарство, консултирайте се с вашия лекар, преди да приемате Витамини и хранителни добавки по време на бременността. Той/тя може да предпише добавка, която е подходяща за вашата бременност.

Внимание: не се правете на фармацевт! Неправилните дози от определени хранителни вещества (витамин А, витамин D, селен, флуор) могат да бъдат лоши за бебето!

Между другото, посещавал ли си своя гинеколог? Първата консултация преди края на третия месец е задължителна. Вашият лекар ще ви назначи кръвен тест за ранна бременност и ще насрочи първия ви ултразвук, който ще се проведе около 12-та седмица.

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • Научете повече за храненето на детето
  • Изпробвайте практически апликации
  • Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Отзиви за статията

0 отзиви