MyFeed Personalized Content
8-12 месеца
Статии
Добави в моите любими

Здравословни бебешки закуски – открийте баланса в храненето

3минути За четене Ян. 11, 2024

Храната, която предлагате на своето бебе и начина, по който му я представяте, изграждат модели на хранене, които могат да се запазят и в по-късна възраст. Това може да се отрази както на здравето, така и на теглото на Вашето дете, когато порасне. Поради тази причина е важно да не гледате на храните, които предлагате на своето бебе извън традиционното време за хранене, като на закуски или лакомства, а като на малко, но важно ястие. Всяка хапка е от значение за доброто хранене на бебето, затова винаги се старайте да му предлагате богата на хранителни вещества храна и избягвайте сладкиши или „закуски“ с високо съдържание на сол.  

Питателни мини закуски 

Здравословната закуска за бебето се състои от питателни продукти с подходяща текстура за Вашето 8-10-месечно дете. Тя може да включва малки парченца храна, които то да успее да вземе и сложи в устата си само. Малка порция меки плодове или зеленчуци, нарязани на кубчета, съчетани с богати на протеини продукти като сирене или кисело мляко, е чудесна комбинация. Тези мини хранения включват съставки от всяка от основните хранителни групи, за да осигурят на бебето необходимия набор от важни хранителни вещества за целия ден: 

1. Зърнени храни 

Зърнените храни са важен източник на витамини от група В и фибри. Витамините от група В играят ключова роля в обмяната на веществата, а също така са от съществено значение за здравата нервна система. Фибрите помагат за храносмилането на бебето и могат да го предпазят от констипация (запек). Обогатените с желязо каши, меките крекери и оризът са зърнени храни, които са идеални за Вашето 8-10-месечно дете. 

2. Месни/рибни/белтъчни храни 

Храните от тази група са богати на протеини, а също така снабдяват бебето Ви с много други важни компоненти, като например желязо. Протеините служат като „градивни елементи“ за костите, мускулите, кожата и кръвта, а желязото помага на кръвта да пренася кислород до органите и мускулите на бебето. Пилешкото месо, както и червеното месо, са пълни с протеини и желязо. Бобовите култури, като например нахутът, са добър немесен източник на протеини.  

3. Млечни продукти 

Млечните храни съдържат калций, витамин D и калий – всички те са  

от съществено значение за поддържане на здравето на тялото на бебето. Калцият и витамин D работят заедно за изграждането на силни кости и зъби, а калият помага за нормалното храносмилане и мускулната функция. Киселите млека с ниско съдържание на захар, предназначени специално за бебета, и сиренето са ценни източници на тези хранителни вещества. 

4. Плодове 

Плодовете съдържат много важни хранителни вещества като витамин С, фолиева киселина, калий и фибри. Витамин С помага на телесните тъкани да растат и да се възстановяват, а фолиевата киселина се грижи за това организмът на бебето да образува червени кръвни телца. Ягодите и кивито са с високо съдържание на витамин С. Портокалите, грейпфрутът и бананът са добри източници на фолиева киселина, а също така и на витамин С! 

5. Зеленчуци 

Освен че са богати на много важни хранителни вещества, зеленчуците (и плодовете) са с ниско съдържание на мазнини и калории и не съдържат холестерол. Зеленчуците са добър източник на витамин А, витамин С, фибри, калий и фолиева киселина. Витамин А е важен хранителен елемент, който помага за поддържането на очите и кожата здрави и предпазва от инфекции. Сладките картофи, морковите и спанакът са богати на този жизненоважен витамин.

Източници: 

Duyff, RL (2017). Academy of Nutrition and Dietetics. Complete food and nutrition guide (5th ed.). Boston, MA: Houghton Mifflin Harcourt.  

Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books.