MyFeed Personalized Content
8-12 месеца
Статии
Добави в моите любими

Развиващите се умения за хранене на Вашето малко дете

Вашето малко дете е изминало дълъг път, откакто е опитало първата лъжичка с пюре (и навярно я е изплюло!). Знаейки какво да очаквате от развитието на Вашето мъниче, можете да направите храненето по-приятно за цялото семейство. Ето как можете да му помогнете да продължи своето приключение към самостоятелното и здравословно хранене. 

10минути За четене Апр. 30, 2024
3 причини да въведете чашата в употреба

3 причини да въведете чашата в употреба 

Знаете ли, че…? Продължителната употреба на бутилка е свързана с по-голям шанс за кариес и наднормено тегло. Американската академия по педиатрия (ААП) препоръчва малките деца да се откажат от бутилките преди 18-месечна възраст.   

Ако все още не сте запознали малкото си дете с пиенето от чаша, сега е добър момент да опитате.  

1. До 12-месечна възраст повечето бебета имат необходимите координационни умения, за да държат чаша и да пият от нея. 

2. Вашето малко дете е готово да пие от отворена чаша, вместо от чаша с капак или с накрайник за пиене, като дори може да използва чаша със сламка.  

3. След навършването на първата годинка, Вашето мъниче може да пие пълномаслено краве мляко или  млека за подрастващи, така че е добра идея да въведете употребата на чаша по същото време. 

Кога бебетата мога да започнат да консумират краве мляко?

Кога бебетата мога да започнат да консумират краве мляко?  

Кое мляко? Тъй като кравето мляко вече е опция за Вашето малко дете, може би се чудите кое мляко да изберете. Пълномасленото краве мляко е подходящ избор за малките деца на тази възраст. Специално разработеното мляко за подрастващи също може да бъде вариант. Алтернативните видове напитки като соевата, бадемовата, оризовата и кокосовата, може да не съдържат достатъчно белтъчини и калций, за да задоволят нуждите на Вашето подрастващо дете. Те също така могат да бъдат източник на ненужни добавени захари под формата на ароматизатори. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да въведете тези видове немлечни напитки. 

Кога? Повечето медицински специалисти препоръчват въвеждането на кравето мляко на около 12-месечна възраст. Възможно е да Ви посъветват да започнете да въвеждате кравето мляко постепенно, като го смесвате с кърма. Консултирайте се с Вашия лекар, в случай че имате някакви притеснения. 

Защо? Мазнините са важно и необходимо хранително вещество в диетата на Вашето мъниче. Пълномасленото мляко съдържа около 1,5 чаена лъжичка мазнини за една чаша, докато в нискомасленото (2 %) мляко има само една чаена лъжичка мазнини на чаша. Въпреки че за себе си може да изберете нискомаслено мляко, не забравяйте, че Вашето дете се нуждае от мазнините в пълномасленото мляко за здравословен растеж. 

Препоръки и забрани при пиенето от чаша

Препоръки и забрани при пиенето от чаша 

Към настоящия момент Вашето малко дете се радва на своята набираща сила независимост в похапването с ръце. Да се научи да пие от чаша е още едно умение по пътя му към самостоятелното хранене. 

✔ Използвайте малки чаши, предназначени за употреба от деца, като ги пълнете догоре. Това ще улесни овладяването на умението за пиене, тъй като така не е необходимо чашата да бъде накланяна твърде много.  

✘ Не се притеснявайте, ако детето изпусне или хвърли чашата си, след като приключи – това е неговият начин да Ви каже, че е пило достатъчно. 

 

✔ Бъдете търпеливи и дайте на детето си достатъчно време да се упражнява. В крайна сметка то ще се справи. 

✘ Не бързайте и не го притискайте да пие по-бързо. Това няма да му помогне да развие умението по-скоро. 

 

✔Бъдете готови за разливане – особено когато се научи да пие от отворена чаша. Разливането е вероятно да се случи и в трите етапа на пиене – поднасяне на чашата към устата, в процеса на пиене и при отделяне на чашата от устата.   

✘ Не се разстройвайте, ако то направи бъркотия. Всичко това е неделима част от обучението. 

 

✔Избирайте пластмасови, лесни за хващане чаши. 

✘Не оставяйте детето да носи чашата навсякъде, където ходи. 

 

✔ Предлагайте чаша вода по време на хранене и през целия ден. 

✘ Не слагайте чашата в креватчето му. 

 

✔ Използвайте чаши с вместимост 120-180 мл, което е подходящо количество за възрастта и размера на детето. 

✘ Не се притеснявайте, ако Вашето мъниче все още не е усвоило всички тези умения. Всяко дете се развива по различен начин. 

Бъдете разумни по отношение на водата

Бъдете разумни по отношение на водата  

До първия рожден ден на детето, кърмата и водата са единствените препоръчителни напитки. Това е така, защото майчиното мляко, заедно с балансираната диета, осигуряват всички хранителни вещества, от които се нуждае Вашето мъниче. Сега, когато то е навършило една годинка, освен кърма и вода, може да му бъде предложено и пълномаслено краве мляко, както и специално разработено мляко за подрастващи.  

 

Водата... 

...хидратира – Освен че участва в почти всички телесни функции, водата помага да се уверите, че Вашето малко дете е добре хидратирано.  

...без калории – Водата не съдържа никакви калории, така че всички енергийни нужди на Вашето малко дете могат да бъдат осигурени от питателни храни, кърма и краве мляко.  

...безопасна за зъбите – Тъй като не съдържа никакви захари, водата няма да увреди зъбите на Вашето малко дете.  

 

Някои родители и възпитатели предлагат на малките деца напитки, подсладени със захар или други безалкохолни напитки. Те могат да имат отрицателен ефект върху здравето и зъбите на Вашето мъниче.  

 

Безалкохолните напитки могат да бъдат... 

...с високо съдържание на калории – Подсладените със захар напитки съдържат голям брой калории. Пиенето на големи количества може да означава, че Вашето малко дете приема повече калории, отколкото са му необходими на дневна база. Това може да доведе до нездравословно наддаване на тегло. 

...пълни със захар – Газираните напитки, соковете и ароматизираните води могат да съдържат изненадващо много добавена захар. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се намали приемът на „свободна захар“ (която включва захарта в неподсладените плодови сокове и смутита) в ежедневната диета както на възрастните, така и на децата. 

...вредни за зъбите – Добавените захари в напитките могат да причинят кариес. Бактериите, които естествено се съдържат в слюнката на Вашето малко дете, взаимодействат със захарите и произвеждат киселини, които могат да увредят зъбите. За да спомогнете за здрави зъби и венци, не забравяйте да миете зъбите на Вашето мъниче два пъти дневно. Използвайте паста за зъби с флуорид, специално създадена за малки деца, като необходимото количество за едно измиване трябва да бъде с размер на оризово зърно.   

Бъдете здравословен пример за подражание, що се отнася до избора на напитки. Ако Вашият малчуган види, че се наслаждавате на водата, е по-вероятно и той да пие вода. Сокът не е необходим в диетата на Вашето малко дете. Предлагането на цели плодове е по-добрата алтернатива. Ако все пак решите да предлагате сок, следвайте тези съвети: 

- Избирайте 100 % сок и избягвайте „плодови напитки“ и „безалкохолни напитки“, които могат да съдържат добавена захар (и малко истински плодове).  

- Не давайте на малкото си дете повече от 120 мл сок в рамките на един ден. 

- Направете сока част от основното хранене или междинното похапване. 

Вашият списък с неща от първа необходимост за семейството по време на хранене

Вашият списък с неща от първа необходимост за семейството по време на хранене 

Подготовката е от ключово значение, когато става въпрос за приятно прекарано време със семейството край масата. Също толкова важно е да помислите както за това как предлагате храна на Вашето малко дете, така и какво му предлагате. Осигурете топла и грижовна среда, без да оказвате натиск върху своето мъниче в процеса на хранене. Предварителната подготовка може да Ви помогне да се почувствате по-предразположени, с което ще си осигурите спокойствието във взаимодействието с детето по време храненията, споделени със семейството. 

 

Столче за хранене 

Подсигурете безопасността на Вашето мъниче, като го поставите в столче за хранене, което да приближите към семейната маса. Помнете, че детето има краткотрайно задържане на вниманието, така че може да не е в състояние да седи там дълго време. Добра идея е да изчакате, докато храната е готова (и достатъчно хладна, за да бъде консумирана), преди да сложите своя малчуган на столчето за хранене. 

 

Килимче или постелка за под 

Вашето малко дете все още се учи да се храни самостоятелно, така че не се учудвайте, ако някоя храна пропусне целта и се окаже на пода. Възможно е също така то да се интересува повече от играта с храната, отколкото от нейната консумация. Това е напълно нормално. Ако започне да хвърля храна или прибори, това може да е знак, че е приключило с храненето. Напомнете му, че хвърлянето не е позволено. Ако това продължава, вземете го от столчето и му покажете, че може да продължи да си играе, но не и с храната. 

  

Лигавник 

Насърчавайте малкото си дете да се храни самостоятелно, въпреки че все още не е овладяло напълно уменията си за боравене с прибори. Може да успее да сложи храна в лъжицата, но може и да не съумее да я вкара в устата си, без да я разлее. Предпазете дрехите му с лигавник или покривало и предлагайте комбинация от храни, подходящи за вземане с ръка, и такива, които може да опита да вземе, с помощта на лъжица.  

 

Мокри кърпички 

Малките деца откриват нови храни и текстури с всички свои сетива. Желанието да докосват, мажат и мачкат храни, вместо да ги ядат, е напълно естествено. Оставете го да изследва и да прави „мазало“ по време на хранене. След това бъдете готови за голямото почистване, когато приключи. 

 

Детска чаша за обучение и/или сламка 

Предлагайте мляко или вода в подходяща по размер чаша с лесни за хващане дръжки. Можете да опитате тренировъчна чаша с накрайник (свободно течаща, а не с клапа), но се стремете към отворена чаша или дори чаша със сламка. Това ще помогне на Вашето малко дете да се научи да отпива, а не да смуче. 

 

Прибори за хранене, с подходящ за малки деца размер  

Малките ръчички се нуждаят от малки лъжички, вилички и (неостри) ножове. Приборите за хранене с лесни за хващане дръжки могат да улеснят контрола му над тях.  

 

Търпение! 

Вашето малко дете е заето с усвояването на умения за цял живот и трябва да се упражнява, ръководейки се от своето собствено темпо. Вероятно ще му отнеме повече време да приключи с храненето си, отколкото на останалите членове на семейството, затова се опитайте да не го пришпорвате. Поддържайте приятна атмосфера и използвайте възможността да се насладите на семейните разговори. По този начин то усвоява едновременно умения за хранене и социални умения.

Не забравяйте за начина, по който предлагате храна на Вашето малко дете!

Не забравяйте за начина, по който предлагате храна на Вашето малко дете! 

Въпреки че Вашето мъниче става все по-независимо във времето за хапване, родителският стил на хранене все още е важен за бъдещото му здраве. „Снизходителното или неангажиращо родителство се свързва с по-високото телесно тегло на децата“, обяснява Лиза Фриз, доктор на науките, специалист по поведенчески науки в Nestlé Research в Швейцария. „Отзивчивият стил на хранене е свързан с по-здравословно тегло и прием на храна при децата. За малките деца това означава предлагане на разнообразни храни в топла, грижовна среда и структурирани часове за хранене с изграждането на стабилни очаквания (като например децата да се хранят на масата). Както винаги, важно е да се вслушвате в сигналите за глад и ситост на Вашето малко дете“. Затова не забравяйте да следвате принципите на отзивчивото хранене. Вижте „Бъдете добър пример за Вашето дете“ и „Вашият стил за хранене на бебе“ за полезни съвети и добри практики при хранене на Вашето мъниче. 

 

Източници:  

Black MM, Aboud FE. Responsive feeding is embedded in a theoretical framework of responsive parenting. J Nutr 2011; 141(3): 490-4.  

Bonuck K, Ben Avraham S, Hearst M, et al. Is overweight at 12 months associated with differences in eating behaviour or dietary intake among children selected for inappropriate bottle use? Matern Child Nutr 2014; 10(2):234-44.  

Dattilo AM Programming long-term health: Effect of parent feeding approaches on long-term diet and eating patterns. In: Early nutrition and long-term health, mechanisms, consequences and opportunities. Ed., Saavedra and Dattilo, Elsevier, 2017: 471-95.  

Gooze RA, Anderson SE, Whitaker RC. Prolonged bottle use and obesity at 5.5 years of age in US children. J Pediatr 2011; 159(3):431-6.  

Hurley KM, Cross MB, Hughes SO. A systematic review of responsive feeding and child obesity in high-income countries. J Nutr 2011; 141(3):495–501.  

Shloim N, Edelson LR, Martin N, et al. Parenting styles, feeding styles, feeding practices, and weight status in 4-12-year-old children: A systematic review of the literature. Front Psychol 2015; 6:1849. doi: 10.3389/fpsyg.2015.01849.  

Sleddens EF, Gerard SM, Thijs C, et al. General parenting, childhood overweight and obesity-inducing behaviors: a review. Int J Pediatr Obes 2011; 6(2-2): e12–27.  

Vollmer RL, Mobley AR. Parenting styles, feeding styles, and their influence on child obesogenic behaviors and body weight: a review. Appetite 2013; 71:232-41.  

World Health Organization. Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: World Health Organization; 2015.  

https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/aap-press-room-media-center/Pages/Weaning-from-the-Bottle.aspx (Accessed August 8 2018)  

https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/Pages/American-Academy-of-Pediatrics-Recommends-No-Fruit-Juice-For-Children-Under-1-Year.aspx  

(Accessed August 8 2018) 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.