MyFeed Personalized Content
8-12 месеца
Статии
Добави в моите любими

Идеи за храни за бебето – избягайте от навика

Лесно е да придобиете навика да предлагате на своето бебе едни и същи храни всеки ден, особено ако знаете, че то ще ги яде с удоволствие. Ето няколко прости идеи, с които да разширите хранителния режим на Вашето бебе, без да правите компромис с така важните хранителни вещества.

4минути За четене Апр. 30, 2024

Пет хранителни групи 

Разнообразието, балансът и многобройните опити са ключови за здравословното хранене на Вашето бебе. Всеки ден му предлагайте храни от всяка от петте хранителни групи и се уверете, че то има възможност да опита различни текстури. 

Пет хранителни групи

1. ПЛОДОВЕ

ПЛОДОВЕ

Сладки на вкус и лесни за намачкване дори при бебета с малко или никакви зъби, бананите са очакваният световен победител, когато стане въпрос за любимите плодове на бебетата. Те са чудесен хранителен избор, тъй като са пълни с калий, който помага на мускулите и нервните клетки на бебето да работят правилно.

Разнообразете ги: Дайте на бебето си малко повече разнообразие, като замените бананите с пъпеш, ягоди или портокали – всички те са здравословни герои, богати на калий.

 

2. ЗЕЛЕНЧУЦИ 

ЗЕЛЕНЧУЦИ

Морковите са любими на малките стомахчета и наскоро оглавиха класацията за най-консумираните зеленчуци от бебетата между 6- и 12-месечна възраст. Можете да предложите на своето бебе варени моркови по различни начини – от пюре до нарязани на малки парченца. Те са богати на бета-каротин – антиоксидант, който организмът на бебето превръща във витамин А. Този витамин е от съществено значение за здравото зрение на Вашето бебе.  

Разнообразете ги: По време на хранене вместо моркови, сервирайте сладки картофи, червени чушки или броколи и пак ще осигурите на бебето си източник на така необходимия витамин А. 

 

3. МЕСО/РИБА/БЕЛТЪЧНИ ХРАНИ 

МЕСО/РИБА/БЕЛТЪЧНИ ХРАНИ 

Птичето месо като пилешко или пуешко, е популярна храна за много тепърва навлизащи в света на храните мъници, но и за останалите членове на семейството. Лесно за готвене, то може да се приготвя по многообразни начини и да се сервира като част от различни ястия. Птичето месо е добър източник на белтъчини, които помагат на организма на бебето да расте, както и да поддържа костите, мускулите, кръвта, кожата, косата и органите му здрави. 

Разнообразете го: Следващият път, когато сте в магазина, сложете в количката си сьомга, боб или яйца, вместо пилешко. Бобът и яйцата са чудесни немесни източници на протеини, а богатата на протеини сьомга има допълнителното предимство да съдържа DHA, която помага за развитието на мозъка на Вашия малчуган. 

 

4. ЗЪРНЕНИ КУЛТУРИ 

ЗЪРНЕНИ КУЛТУРИ 

Меки за ядене и лесни за хващане от малките пръстчета, макаронените изделия са много обичана храна за много бебета. Тя се приготвя бързо и може да се консумира топла или студена, със или без сосове. Макаронените изделия са богати и на витамини от група В и фибри (ако избирате пълнозърнестите варианти). Витамините от група В превръщат храната на бебето в енергия, а фибрите подпомагат неговото храносмилане. 

Разнообразете ги: Преди автоматично да сложите макаронени изделия в тигана, помислете за пълнозърнести храни като булгур, киноа или кафяв ориз, за да внесете разнообразие. Бебето Ви може да се наслади на тези малко по-различни текстури, а и ще продължи да си набавя важните за неговия режим – витамини от група В и фибри. 

 

5. МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ  

МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ  

Нарязаното на малки кубчета сирене, подходящо за малките пръстчета, е основна храна за много бебета. То осигурява на Вашето мъниче много важни хранителни вещества, включително калций, спомагащ за изграждането на костите и зъбите на Вашето дете.  

Разнообразете го: По-меките сирена като фета сиренето или изварата, са чудесна алтернатива на по-твърдите сирена като чедър, стига да са пастьоризирани. Те дават възможност на бебето да опита различни текстури, без да пропуска калция, който изгражда костите. Подходящото за бебето кисело мляко е друг добър източник на калций. 

 

Източници:  

Duyff, RL (2017). Academy of Nutrition and Dietetics. Complete food and nutrition guide (5th ed.). Boston, MA: Houghton Mifflin Harcourt.  

Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.