MyFeed Personalized Content
8-12 месеца
Статии
Добави в моите любими

Развитие на съня при бебетата – ползи и предимства

Освен че „презарежда батериите“ на бебето за предстоящите вълнуващи игри, сънят може да помогне за развитието на мозъка, тялото и дори на речниковия му запас. 

5минути За четене Ян. 3, 2024

Малко са гледките, които могат да ни развълнуват повече от блажено спящо бебе. Независимо дали става въпрос за дрямка след натоварена и активна сутрин, или за нощен сън след ритуалите за приспиване. Това е неговият шанс да осигури почивка на своето тяло и съзнание. 

 

Връзката между съня и речта 

Сънят за бебето е много повече от време за почивка. Той играе ползотворна и решаваща роля за развитието на мозъка и физическия растеж на Вашето мъниче.  

Това, което може да Ви се стори изненадващо, е, че скорошни изследвания свързват ранните модели на сън с развитието на речниковия запас, с който бебетата разполагат след като пораснат. Според експертите броят на дремките, които Вашето бебе прави през деня, може да има положително въздействие върху броя на думите, които използва и разбира, когато порасне. 

 

Колко сън е достатъчен? 

Всички бебета са уникални, но между 8- и 10-месечна възраст бебето вероятно ще спи между 9 и 12 часа на нощ. За разлика от времето, непосредствено след раждането, сега Вашето съкровище може да спи през цялата нощ. Това означава, че и Вие също ще се чувствате по-отпочинали. С цялата активност, на която се радва през деня, както и с новите умения, които усвоява всеки ден, не е изненадващо, че Вашето мъниче е готово за добър нощен сън. 

На тази възраст бебето се нуждае от около 15 до 16 часа сън на денонощие, в това число са включени дневните дремки и нощните сънища. Бебето вероятно ще подремва два-три пъти през деня за различни периоди от време. При някои бебета дремките могат да бъдат с продължителност 30 минути, докато при други – до два часа. Възможно е да срещнете известна съпротива от страна на бебето при приспиването. Възможно е бебето просто да не иска да бъде далеч от Вас, макар да се чувства уморено. 

 

Рутина, рутина и пак – рутина   

Доказано е, че бебетата спят по-дълго, когато има установен режим за лягане. Може би рутинният режим във Вашия дом започва в 19:00 ч. и включва топла вана, приказка или приспивна песен и целувка за лека нощ. Всичко, което сте свикнали да правите, трябва да бъде част от ритуалите за приспиване всяка вечер.   

Вероятно бебето Ви вече е толкова добре запознато с режима на лягане, че само избира приказката или приспивната песен, която предпочита! Точно както сте правили, когато е било по-малко, продължавайте да избягвате да му давате шише в креватчето. Когато слагате бебето в неговото легълце, когато вече е сънливо, но все още будно, му помагате да се научи да заспива само. (Искате още идеи за успокояващи занимания преди лягане? Вижте: 13 съвета за сладки сънища.) Всички тези навици помагат на бебето Ви да спи през цялата нощ.  

На тази възраст повечето бебета могат да се обръщат – така че, независимо от това, че сте поставили в креватчето малкото си дете по гръб, може да го намерите да лежи по корем на сутринта. Сега то решава дали иска да спи по гръбче или по коремче.  

Много бебета ще спят през цялата нощ, но някои все още могат да се събуждат няколко пъти. Ако все пак се събуди през нощта, имайте предвид, че на тази възраст е малко вероятно поводът да е свързан с хранене, затова първо проверете други причини. Видът на млякото, което давате на бебето си през деня, не влияе на това колко често се буди през нощта. Проучванията показват, че кърмените и хранените с млечна формула бебета се будят приблизително еднакъв брой пъти всяка нощ. 

 

Проблеми със съня и техните решения 

- Тревожност при раздяла  
Ако забелязвате известно нежелание на бебето да се отдалечи от Вас, то може би започва да изживява тревожност при раздяла. Един от начините да му помогнете е с „преходен обект“ – играчка или парче плат, който да бъде оставен в креватчето му, докато заспи. Това може да му помогне да се успокои, когато е далеч от Вас, и да се приближи една стъпка по-близо към своята независимост. Изберете мека играчка, която може да се пере, без остри краища или малки части, които биха могли да разхлабят (например копчета), като проверете дали е изработена от огнеустойчиви/незапалими материи.   

- Недостатъчен сън  
Липсата на рутина може да е причина бебето Ви да не спи достатъчно. Според последните проучвания късното лягане, телевизорът в стаята на бебето и липсата на режим са свързани с по-кратко време за сън.   

- Кошмари  
Между 8- и 10-месечна възраст бебето може да започне да сънува кошмари. Те се появяват по време на сън – бързи очни движения по време на РЕМ фазата – и бебето може да се събуди разплакано и разстроено. Влезте при него, за да го успокоите, гушнете и уверете, че сте до него и то е в безопасност.  

 

Разпознайте признаците на У.М.О.Р.А. 

Ако Вашето бебе спи през нощта, но започне да се събужда от време на време, не пристъпвайте веднага към предлагането на храна. Вместо това, прегледайте в ума си възможните причини за неговото събуждане. След като проверите очевидната нужда от смяна на пелените или това, че му е твърде горещо/студено, се запитайте дали не е У.М.О.Р.А.:  

У – ужасен сън (Вашето мъниче е имало кошмар?) 

М – малък дискомфорт от никнещи зъбки? 

О – обичайното е различно? (Има ли нещо необичайно тази вечер? На ваканция сте или това е първата Ви вечер в новия дом?) 

Р – режимът за приспиване е нарушен (Има ли промяна в рутинните занимания преди лягане на Вашето мъниче?) 

А – ах, май съм болен (Настинка? Или просто реакция след ваксината?) 

Ако подозирате, че причината е в никненето на зъбки, опитайте да поставите студена кърпа върху венците му, за да ги успокоите. Ако смятате, че се е събудило поради някоя от другите причини, опитайте се да го утешите. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, ако бебето Ви проявява някакви признаци на заболяване. 

 

Източници:  

Hirshkowitz M, Whiton K, Albert SM et al. National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: methodology and results summary. Sleep Health 2015; 1(1):40-43.  

Horvath K, Plunkett K. Frequent daytime naps predict vocabulary growth in early childhood. J Child Psychol Psychiatry 2016; 57(9):1008-17.  

Tham EK, Schneider N, Broekman BF. Infant sleep and its relation with cognition and growth: a narrative review. Nat Sci Sleep 2017; 9:135-49. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.