Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
захранване на бебе - сирене в детското меню

5 причини да въведете сирене в детското меню

 

Добавете разнообразие в предлагането на ястия, които ще са интересни на малчугана.

понеделник, април 23, 2018

През периода на захранването, в менюто на детето вече са въведени различни храни, най-често зеленчуци, плодове, месо, което позволява повече и по-сложни комбинации от продукти. С появата на първите зъбки и свикването с по-твърда храна, вече не е необходимо всичко да бъде пасирано под формата на пюре и бебешката храна започва все повече да прилича на храната на възрастните, в която продуктите са нарязани на малки парченца. Това е и точният момент да се потърси разнообразие в предлагането на ястия, които ще са интересни за малчугана.

 

Млечните продукти са особено ценна храна

Млякото и млечните продукти са особено ценна храна, тъй като са добър източник на протеини* с високо качество и лесноусвоим Калций, който е от жизненоважно значение за изграждането на костите и зъбите при децата. Протеините са сред основните единици, които изграждат клетките, мускулите и осигуряват оптималния растеж на детския организъм. В тази група храни се включват прясното и киселото мляко, различни видове сирене, извара, кашкавал.

 

Специалистите препоръчват да започнете запознаването на бебето с млечните продукти с кисело мляко, което може да се въведе след 7-ия месец, но задължително след консултиране с педиатър.

 

Започнете с не много твърди сирена

Сирената са концентриран източник на Белтъци и Калций. Те съдържат от 3 до 6 пъти повече Витамин А в сравнение с млеката, 2 пъти повече Витамин В2 и от 2 до 8 пъти повече от Витамина Флоат. Когато въвеждате сирена в детското меню, препоръката е да започнете с не много твърди сирена. Такива са някои свежи несолени сирена, например моцарела. Този вид сирене е изключително богат и на минерали: Цинк, Магнезий, Фосфор, а също и на витамини - А, В2, В12, D и РР.

 

В България е разпространето бялото саламурено сирене, което се слага в попарата или се прибавя към зеленчуковото пюре на детето. То обаче трябва да бъде изкиснато, за да се обезсоли.

 

*протеини = белтъчини

Прочетете повече

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • benefit 1Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.