MyFeed Personalized Content
Oт 6 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Сладък картоф в бебешкото меню

Доста често майките започват захранването със сладък картоф. Причината се крие в комбинацията между сладкия вкус и засищащите му качества.

2минути За четене Апр. 29, 2024

Сладкият картоф, познат още като батат (Ipomoea batatas), е многогодишно растение от род Грамофонче на семейство Сладки картофи. Произхожда от Централна Америка и е донесен в Европа по време на Великите географски открития.

Бататът е известен със своите полезни хранителни качества. Ето някои любопитни факти за него:

 • За разлика от обикновените картофи, сладкият може да се консумира суров
 • Сладкият картоф може да се срещне в много различни цветове като оранжево, бяло, жълто, червено и лилаво. В зависимост от вида вкусът, текстурата и хранителното съдържание се различават. Оранжевият батат е най-сладък. 
 • Въпреки определението “сладък“, сладкият картоф може да се консумира от диабетици заради ниския си гликемичен индекс. 

Сладкият картоф в менюто на бебето

Доста често майките започват захранването със сладък картоф. Причината се крие в комбинацията между сладкия вкус и засищащите му качества. 

Сладкият картоф е богат на фибри – в 100 грама батат се съдържат 3 грама фибри, което го прави благоприятен за храносмилането.

В батата има бета-каротин, който придава оранжевия му цвят и се превръща във Витамин А, щом влезе в организма. Този витамин подпомага доброто зрение.

Сладкият картоф подсилва имунитета благодарение на съдържанието на Витамин C и Витамин Е. 

Желязото и Калцият също са част от минералния състав на батата, като и двата са важни за растежа. Известно е, че Калцият подпомага развитието на костите, а Желязото е част от молекулата на хемоглобина.

Сладкият картоф е по-вкусен, когато го предложите заедно с други полезни плодове и зеленчуци като морков или тиква. На по-големите деца може да предложите пюре от сладък картоф, с малко мляко или масло, печен на фурна със зехтин или като гарнитура към месни ястия. 

В портфолиото на Nestlé Gerber® Organic имаме няколко нови коминации с батат. Това са: GERBER® Organic Тиква и сладък картоф,  GERBER® Organic Морков и сладък картоф - за възраст над 6 месеца. GERBER® Organic Сладък картоф със зеленчуци и пилешко месо, за деца над 10 месеца и GERBER® Organic Зеленчуци и телешко месо, комбинация с пащърнак и телешко за възраст над 8 месеца.

*Световната Здравна Организация (СЗО) препоръчва ексклузивното кърмене през първите 6 месеца. Консултирайте се с педиатър кога да започнете захранването на Вашето бебе. Кърменето трябва да продължи възможно най-дълго след въвеждане на отбиващи храни.

Защо да изберем биологична храна

По какво се различава биологичната храна от традиционната храна за бебета

Мястото на цвеклото в бебешкото меню

Колко важно е цвеклото в бебешкото меню

Пащърнакът – важна част от разнообразното меню на бебето

Колко важен е пащърнакът в бебешкото меню

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето