Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
Колко важно е цвеклото в бебешкото меню

Мястото на цвеклото в бебешкото меню

 

Колко важно е цвеклото в бебешкото меню.

вторник, юли 28, 2020

Салатата от кореноплодни е популярно и любимо на много от нас ястие. Тайната на нейния успех се крие в съчетанието на вкусовете. Комбинацията от цвекло, морков и ябълка е изключително успешна и не на последно място – вкусна. 

Само за възрастни ли е подходяща тази храна? Отговорът е „не”. В бебешкото меню ябълките и морковите традиционно присъстват. А полезно ли е цвеклото за Вашето бебе? Този път отговорът е „да”.

Както повечето зеленчуци, така и цвеклото може да бъде сред първите твърди храни, които ще въведете. То е богато на ценни нутриенти като манган и фолат. Съдържа също фосфор, калций, магнезий, цинк, селен. Източник е на бетаин, който подпомага усвояването на белтъчини и подобрява работата на черния дроб. 

В началото на захранването предлагайте 1-2 лъжички, тъй като специфичният му „земен” вкус може да накара Вашето бебе да го отхвърли. Комбинацията със сладката ябълка пък ще смекчи вкуса на полезния зеленчук.

Счита се, че въвеждането на разнообразни храни още от ранна детска възраст е предпоставка за създаване на добри хранителни навици на Вашето дете. Преди да решите да предложите по-нетрадиционни продукти на мъничето се консултирайте с педиатър. Всичко това ще позволи поддържането на по-пълноценно меню в следващите етапи от живота им.  

Ето и някои ключови полезни характеристики на цвеклото:

 • Понижава риска от анемия, защото е богато на желязо. Желязото е ключово за производството на еритроцити в кръвта, улеснява достигането на кислород до различните части на тялото и спомага за развитието на мозъка. 
 • Този зеленчук е богат на фибри, което подобрява действието на храносмилателната система.
 • Подсилва имунитета – в цвеклото се съдържат антиоксиданти, които въздействат благоприятно на имунната система, което от друга страна е важно при децата, защото тя тепърва се развива. 
 • Цвеклото е богато на витамини и минерали. То съдържа витамините А, B, C, K и Е, както и Желязо, Мед, Магнезий, Калций. Тези микроелементи са от ключово значение за организма. 

В портфолиото на Nestlé Gerber® Organic цвеклото се комбинира с ябълка и е предназначено за възраст 6+ месеца. 

*Световната Здравна Организация (СЗО) препоръчва ексклузивното кърмене през първите 6 месеца. Консултирайте се с педиатър кога да започнете захранването на Вашето бебе. Кърменето трябва да продължи възможно най-дълго след въвеждане на отбиващи храни.

Прочетете повече

Какво да запомните

 • Защо да изберем биологична храна

  По какво се различава биологичната храна от традиционната храна за бебета

 • Пащърнакът – важна част от разнообразното меню на бебето

  Колко важен е пащърнакът в бебешкото меню

 • Сладък картоф – полезен и вкусен

  Mястото на сладкия картоф в бебешкото меню

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

 • benefit 1Научете повече за храненето на детето
 • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
 • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.