MyFeed Personalized Content
Oт 6 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Алергия при бебето или непоносимост към храни — как да ги различим

Бебето може да развие алергии и непоносимост към храна по всяко време. Алергията е реакцията на имунната система към съставка, която тя счита за заплаха. Силата на реакцията може да варира в широки граници при различните хора и освен това може да се променя с времето. Хранителната непоносимост може да предизвика по-малко тежки реакции, но може да бъде по-трудна за диагностициране. Ето няколко съвета как да различавате aлергичните реакции при бебето от признаците на хранителна непоносимост, както и други неща, които да имате предвид по темата.  

3минути За четене Май 23, 2024

☐ Запознайте се с основните храни, които предизвикват алергия: краве мляко, ядки, бобови растения (включително адамаме и други варива), яйца, глутен, соя, риба и черупчести мекотели.
☐ Не забравяйте, че тези храни могат да се въведат след шестия месец, в подходящия момента спрямо схемата за захранване с твърди храни.
☐ Опитайте се да въвеждате алергените много плавно - еднократно и в малки количества, за да можете по-лесно да забележите алергична реакция.
☐ Веднъж въведени и при показана добра поносимост, включвайте тези храни постепенно в ежедневната диета на бебето, тъй като това може да сведе до минимум риска от бъдеща алергия.
☐ Не отлагайте въвеждането на алергенни храни, като фъстъци и яйца след периода 6-12 месеца, тъй като има доказателства, че това може да увеличи риска от развитие на алергия към яйца и фъстъци в по-късен етап.
☐ Алергичната реакция при бебетата може да се прояви веднага след приема на храната, но и няколко часа по-късно.
☐ Кои са най-често срещаните признаци на алергия: подути устни или език, хрипове или затруднено дишане, сърбеж по кожата, гърлото, езика или очите, обрив / копривна треска, кашлица, диария, повръщане и хрема или запушен нос.
☐ Тежката алергична реакция или анафилаксията е изключително сериозна, така че е нужно да знаете какво трябва да направите при проявата ѝ.
☐ Ако подозирате, че бебето Ви има алергична реакция, опитайте се да запазите спокойствие и да потърсите медицинска помощ колкото се може по-бързо след като сте разбрали, че нещо не е наред.
☐ Ако детето Ви показва признаци на тежка алергична реакция или анафилаксия, незабавно се обадете на спешна помощ.
☐ Ако детето Ви има хранителна алергия, не забравяйте да четете внимателно етикетите на храните и да избягвате всякакви храни, при които съставките са неясни.
☐ Непоносимостта към храни не е реакция на имунната система. Тя по-скоро показва кога една храна е трудна за усвояване от организма.
☐ Помнете, че признаците за непоносимост към храна при бебетата може да се проявят с голямо забавяне, което ги прави трудни за диагностициране.
☐ Бъдете нащрек за признаци на непоносимост, например: спазми в стомаха, диария и подуване на корема.
☐ Най-доброто нещо, което може да направите, ако се притеснявате, че бебето Ви може да има хранителна алергия или непоносимост, е да се консултирате с медицинско лице.
☐ За повече информация относно бебешките алергии и непоносимост, както и други болести, за които трябва да внимавате, прочетете нашите 10 често срещани бебешки състояния.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето