MyFeed Personalized Content
6 - 12 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Ръководство за захранване на бебе

Въвеждането на отбиващи храни е интересен и вълнуващ етап от развитието на вашето бебе. Този период обаче кара родителите ви да си задават много въпроси. Може да имате дилема за това с кои храни да започнете, как да разберете кога бебето ви е готово и как да започнете захранването. Ние сме подготвили насоки, които да ви помогнат през тази фаза на преминаването към твърдите храни.

7минути За четене Юни 10, 2024

Важна храна за малки коремчета

След 6 месечна възраст бебетата се нуждаят от въвеждането на допълнителни храни заедно с кърмата, за да подпомогнат растежа и развитието им. Според стандартната схема за захранване на бебе трябва да започнете с храни които са лесно смилаеми, добре усвоими и не изискват активно дъвчене.

Обогатените бебешки каши осигуряват подходящи хранителните вещества за малките им коремчета. Те са предназначени да осигурят жизненоважни хранителни вещества в малка порция, идеална за техните коремчета. Бебшките каши са лесно смилаеми и подсилени с Желязо, Цинк и други минерали и витамини, което ги прави една добра възможност като част от първите отбиващи храни.

Друга твърда храна, с която често педиатрите препоръчват да започне захранването на вашето бебе, са еднокомпонентните зеленчукови пюрета. Въвеждайте зеленчукови пюрета или меки сварени плодове един по един, като интервалът помежду им е 3-5 дни. Така ще позволите на вашето бебе да вкуси всяка отделна съставка и ще ви даде възможност да идентифицирате потенциалните алергени. Добре е да си водите дневник на захранване в който да отбелязвате кои храни сте въвели и дали детето ви е проявило някакви специфични реакции спрямо тези храни.

Как да разберете, че е готово за захранване?

Малките бебета все още не са развили моторните умения, необходими за преместване на храната в устата си и преглъщане. Въвеждането на отбиващи храни е периода, когато това трябва да се случи.

КАК ДА ЗАПОЧНЕТЕ ЗАХРАНВАНЕТО НА БЕБЕ?

Ето няколко съвета как да подготвите бебето за първата лъжичка.

• Накърмете го, така че да не е твърде гладно.

• Уверете се, че вашето бебе е будно и с умерен апетит

• Изберете час от деня, в който няма нужда да бързате, за да имате достатъчно време за захранването

• Използвайте мека пластмасова лъжица, за да предпазите венците и зъбите на бебето, ако те вече са израстнали.

• Сложете го в бебешко столче, като се уверите, че главата му е в изправено положение, а не наклонена назад.

• Оставете бебето да изследва храната, да усети миризмата ѝ. Това е забавно и може да бъде цапащо! Пригответе кърпа, голяма доза чувство за хумор и фотоапарат!

• Първата хапка! Седнете пред вашето бебе и приближете лъжичката с храна близо пред лицето му. Привлечете вниманието му като сложите лъжицата до устата му. Поставете малко храна на устните му и вижте как ще реагира. Ако реагира добре на тази първа хапка, поставете следващата директно в устата му.

• Хранете го толкова бавно или бързо, колкото то желае и винаги следете за признаците на ситост.

• Имайте предвид, че някои бебета се мръщят на храната, просто защото е нещо ново за тях. Първоначално може да я избутва навън, защото не се е научило да се храни със затворена уста. Оставете го да се упражнява известно време, за да придобие този рефлекс.


 

ДОБРЕ Е ДА ЗНАЕТЕ...

Кърмата е все още основният източник на енергия за вашето бебе. Захранването е време за въвеждане на нови храни, аромати и текстури.

Въвеждане на каши:

• Започнете предлагането само на каша съдържаща една зърнена култура, което ще ви позволи да установите всякакви възможни хранителни чувствителности или реакции - като обрив, диария или повръщане.

• При първото предлагане на каша се препоръчва смесване ѝ с кърма.

• Подгответе само толкова, колкото мислите, че ще изяде. Не съхранявайте каша, която е била вече приготвена.

• Специалистите препоръчват за да се започне с включването първо на безглутенови зърнени храни в менюто на вашето дете. Зърнените храни, съдържащи глутен, е препоръчително да бъдат въведени около 7-месечна възраст (но непо-рано от 4-тия и не по-късно от 12-тия месец). Консултирайте се с вашия лекар кога да започнете въвеждането на глутев в менюто на вашето дете.

Съвет:

Изчакайте 3 до 5 дни преди да въведете следващата храна, за да можете да наблюдавате при проява на признаци на непоносимост или чувствителност - като обрив, диария, хрема или повръщане. Ако зебележите някоя от тези реакции реакции, спрете да храните бебето и се консултирайте с вашия педиатър.


 

Примерно меню за един ден на 6-7 месечното бебе

Предлагаме ви един примерно меню за един ден на вашето бебе, в което храненията са така съобразени, че то да получава всички необходими хранителни вещества.

Сутрешно хранене

Кърма (мляко за кърмачета)

Ккраве мляко не се препоръчва и не е подходящо за деца под 1 година)

Закуска

2 супени лъжици пюре от плодове, като ябълки или круши

2 супени лъжици аша, смесена с кърма

Междинна закуска

Кърма

Обяд

4 супени лъжици пюрирани зеленчуци, като моркови

4 супени лъжици пюре от месо

Кърма

Следобедна закуска

Кърма

Вечеря

2 супени лъжици каша, смесена с кърма

2 супени лъжици пюре от плодове

Кърма

Вечерно хранене

Кърма

Храни, с които да изчакате

Храни, като подсладени напитки, чипс или сладки бисквити не се препоръчва да предлагате на вашето бебе. Тези храни не биха могли да им осигурят веществата, от които имат нужда. Храните трябва да съдържат и да им набавят хранителни вещества, които спомагат за техния правилен разтеж и да не съдържат допълнително добавени сол, захар, сгъстители и консерванти.

Сол и захар

Някои бебета консумират солени закуски, чипсове и подсладени сокове и газирани напитки от съвсем малка възраст - 7 и 8 месеца. Тези храни са неподходящи за толкова малки деца и рискуват да нарушат пълноценното им хранене. Това също така установява лоши хранителни навици в най-ранна възраст, които ще станат доста трудни за промяна с течение на времето.

Не предлагайте подсладени напитки.

Подсладените напитки не трябва да бъдат част от менюто на бебето. Поради относително високото си съдържание на захар някои експерти по хранене предполагат, че плодовите сокове не трябва да се въвеждат през първата година от живота на бебето. Ако решите да предложите сок, можете да започнете след осмия месец. Никога не предлагайте сок в бутилка, винаги го пресипвайте в чаша. Ограничете количеството му до не повече от 120 ml на ден. Следете за съждържанието на сока, той трябва да бъде само 100% сок, а не други смесени напитки, които съдържат освен чист сок и добавени подсладители.

Въвеждане на краве мляко

Световната Здравна Организация (СЗО) препоръчва кърмачетата да бъдат хранени с кърма през първата година от живота си. Това е, за да се осигурят най-важните хранителни вещества в менюто на бебето. Кравеното мляко не е подходяща напитка за вашето бебе преди 1-годишна възраст поради следните причини:

• Увеличава риска от алергия към млечния протеин, поради незрялостта на храносмилателна и имунна система на кърмачето.

• Ниско количество на Желязо в прясното мляко, което увеличава риска от анемия.

• Високо съдържание на протеин, Фосфор и електролити в кравето мляко увеличава натоварването на незрялата функция на бъбреците.

Мед

Медът може да съдържа ботулинови спори и да причини сериозни здравословни проблеми. Дори в малки количества, медът може да бъде опасен за бебето. Ето защо се препоръчва медът да не с е въвежда преди 12-тия месеца.

Други алергенни храни

В миналото, някои експерти препоръчваха силно алергенни храни като млечни продукти, яйца, фъстъци и риба да бъдат въведени в менюто на бебето едва след първия рожден ден. Нови научни доказателства през последните години показват, че няма причина за отлагане въвеждането на силно алергенни храни извън препоръчителния период на захранване. В действителност, забавянето на тези храни, може да увеличи риска от развитие на алергия. Развитието на всяко бебе е индивидуално, препоръчваме ви преди да въвеждате силно алергенни храни да се консултирате с вашия педиатър.

КАКВО Е НУЖНО ДА ЗНАЕТЕ ЗА ЗАХРАНВАНЕТО НА БЕБЕ? 

Не е нужно да избягвате киселите храни, като някои зеленчуци и плодове: домати, цитруси, които биха могли да предизвикат обрив около устата. Това се дължи на възпаление от киселината в самата храна, а не от алергична реакция към нея.

Важността на текстурата

Текстурата на храната е изключително важна при захранването на бебе, за да може да изгради дъвкателните си умения. На около 6 месеца текстурата на пюретата е гладка, после преминава към малки, намачкани частички, на около 8 месеца преминава към бучки или ситно нарязани парченца и след 12-ия месец преминава към малки, меки парченца.

Това поетапно преминаване през различни текстури е много важно, но често е подценява и така например на 8-месечна възраст, вместо да приема намачкани плодове и зеленчуци, детето се храни с гладки текстури и в последствие може да откаже твърда храна.

Предлагането на разнообразие от множество различни текстури между 6-8 месеца подпомага развитието на дъвкателните и орално-двигателните умения, които трябва да се развиват през първата година от живота. Освен това различните текстури насърчават и предпочитанията за разнородни по вид и твърдост храни (например парченца моркови).

Задавяне

За да предотвратите задавяне, започенете захранването с гладко пюрирани храни. Когато бебето развие умения да дъвче, постепенно се увеличава големината на парченцата в пюрето. Не давайте на бебето си храни, които са известни с опасноста за задавяне до поне 4 годишна възраст.

Храни, с които бебето ви може лесно да се задави:

• Стафиди и плътно грозде

• Пуканки, ядки и семена

• Големи парчета месо

• Фъстъчено масло

• Твърди, сурови или фини плодове и зеленчуци като грах, сурови моркови, чушки, ябълки, праскови, круши или сливи.

• Твърди бонбони.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето