MyFeed Personalized Content
Бебе на 8 месеца
Статии
Добави в моите любими

Активности, подходящи за 6-8-месечно бебе

Игрите с Вашето бебе са не само забавни, но също така спомагат за развитието на умения, които то ще използва активно по време на своето детство. Затова загасете телевизора, оставате мобилния телефон на страна и забравете за ежедневните задължения – време е за споделите и да се насладите на специален момент с Вашето бебе. 

4минути За четене Апр. 30, 2024

Всяко бебе се развива по свой собствен уникален начин. Преди всичко, убедете се, че бебето Ви има необходимите сили и развити умения за дейностите, които сте избрали. За начало може да започнете с тези пет игри... 

За мен – за теб

1. За мен – за теб  

Какво да играем? Подавайте си топка с търкаляне напред-назад 

Как да играем? Ако бебето Ви може да седи без необходимостта да бъде подкрепяно, седнете срещу него, така че Вашите и неговите крака да бъдат във формата на буквата „V“. Търкаляйте мека топка към него и го насърчавайте да я хване. След като разбере как да я посрещне, го помолете да я търкулне обратно към Вас.  

Защо? Упражнява седене без опора (умение, което много бебета обикновено усвояват между седем и девет месеца). Освен това укрепва силата, както и насърчава координацията между ръцете и очите.

Пляскайте в ритъм

2. Пляскайте в ритъм 

Какво да играем? Класическата игра на пляскане с ръце, която може да съчетаете с музика 

Как да играем? Започнете, като седнете точно пред бебето (или му помогнете да седне, докато стане достатъчно силно, за да се справи само) и пляскайте с ръце. Ако то не Ви последва примера Ви, нежно вземете ръцете му и му покажете как да пляска. След това вземете ръцете му и му покажете как може да пляскате един с друг, докато пеете песничка. Няма значение какво припявате – любима детска песничка, модерен поп хит или спонтанно измислена мелодия – от значение е единствено да има ритъм. 

Защо? Дейността помага за подобряване на координацията, а освен това бебетата обичат музиката и ритъма. Според скорошно научно изследване от най-ранна възраст  бебетата реагират физически на музика и ритмични звуци.

Вижте кой стои прав!

3. Вижте кой стои прав! 

Какво да играем? Дундуркайте своето бебе, докато го държите в изправена позиция 

Как да играем? Докато седите на стола или на дивана, подхванете сигурно Вашето бебе под рамената и го изправете така, че да стъпи на Вашите колене (подкрепяйте главичката му, ако това е необходимо). Оставете го леко да подскача и прикляква нагоре-надолу, за да почувства какво е усещането да пренася цялата си тежест върху своите крачета. 

Защо?  Между седмия и деветия месец много бебета са в състояние да поемат тежестта върху краката си, когато се подпират в изправено положение. Това им помага да развият сила в краката си, необходима за времето, когато се учат да се изправят и ходят. 

Попадение право в целта

4. Попадение право в целта 

Какво да играем? Хвърляйте/слагайте играчки в кутия и след това я изпразвайте. 

Как да играем? Вземете празна пластмасова кутия или кофа и я поставете на пода. Седнете с бебето си на малко разстояние от нея (осигурявайте опора на бебето, ако това е необходимо), с купчина меки играчки в близост. Вземете една играчка и я хвърлете в кутията, като насърчавате малкото си дете да направи същото. Когато кутията се напълни, то с желание ще извади всички играчки и ще започне играта отново. 

Защо? Имитирането на движенията помага за развитието на двигателните умения и провокира активността на Вашето мъниче. Тази дейност също така спомага за подобряване на способностите за достигане до играчките от седнало положение.

Къде е бебето? Ето го

5. Къде е бебето? Ето го! 

Какво да играем? Подражаване 

Как да играем? Поставете бебето да легне по гръб и го насърчете да прави това, което и Вие: да маха с ръце, да кима с глава или да прави смешни физиономии. Похвалете го, когато успее да ви имитира правилно и повторете отново действието, като го направите по-пресилено. 

Защо? Тази активност може да помогне за укрепването на основните мускули и координацията. 

Дайте обещание (и предайте предизвикателството нататък) 

Готови ли сте за предизвикателство? След като прочетохте какво е значението на активността и игрите с бебето, опитайте да обещаете, че ще изключите екраните и ще се отдадете на тези пет игри през следващите пет дни. Направете активното време с бебето си част от ежедневието! Когато успеете, предизвикайте петима приятели да поемат същото обещание и всеки от тях да го предаде на други петима приятели. Ако това се повтори 10 пъти, ще сте предизвикали над два пъти повече хора от цялото население на Австралия в това да прекарат време в игри със своите бебета. 

 

Източници: 

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Developmental-Milestones-7-Months.aspx (Accessed December 18, 2017) 

Zentner M. Eerola T. Rhythmic engagement with music in infancy. Proc Natl Acad Sci U S A 2010; 107(13); 5768-73. 

AustraliaCensus2016.pdf 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.