MyFeed Personalized Content
Бебе на 8 месеца
Статии
Добави в моите любими

5-те ключови хранителни вещества за бебето на 6-8-месечна възраст

Знаете ли, че…? С достигне на 6-8-месечна възраст, някои витамини и минерали се оказват от особено значение за здравето на Вашето бебе.

3минути За четене Май 10, 2024

През първата година бебето Ви расте по-бързо, отколкото през всеки друг период от своя живот. Средно неговото теглото, спрямо това при раждането, се утроява, а до навършването на първата годинка, то ще порасне на дължина с около 25 см. До втория си рожден ден размерът на неговия мозък ще се е утроил. Ето защо е толкова важно да се уверите, че бебето Ви получава достатъчно протеини в храната си. Когато започне да опитва твърди храни, има още няколко хранителни вещества от основно значение, които трябва да имате предвид, за да насърчите неговия растеж и развитие. Предлагайте на бебето си разнообразни храни от всички хранителни групи, за да сте сигурни, че то получава достатъчно от следните необходими хранителни вещества

 • желязо
 • цинк
 • калций
 • витамин D
 • витамин А
5-те ключови хранителни вещества за бебето на 6-8-месечна възраст

Три жизненоважни минерала  

Майчиното мляко е с естествено ниско съдържание на желязо, което е от съществено значение за правилното развитие на мозъка на бебето. На шестмесечна възраст запасите от желязо, с които е родено Вашето бебе, са на изчерпване, затова е важно да му предлагате храни, богати на желязо. Желязото също така помага на кръвта да пренася необходимия на тялото кислоро. Проучванията показват, че голяма част от бебета между 6- и 8-месечна възраст не си набавят препоръчителния прием на желязо. Недостатъчният прием на желязо може да доведе до анемия, която причинява умора и слабост. В световен мащаб приблизително 43 % от децата на възраст от шест месеца до пет години страдат от анемия – това се равнява на 273 милиона деца!  

Вашето бебе се нуждае от цинк за здравословен растеж. Той играе важна роля за поддържане на силна имунна система и помага при борбата с инфекциите. Цинкът е от съществено значение и за растежа и възстановяването на клетките, така че той е минерал от основно значение за Вашето растящо бебе.  

Калцият е жизненоважен за изграждането на костите и зъбите на Вашето бебе. Той помага за правилното функциониране на нервната система и мускулите. Набавянето на достатъчно калций може да бъде предизвикателство за някои бебета на тази възраст, затова продължавайте да кърмите и осигурявайте на своето мъниче храни с високо съдържание на калций. 

 

Два витамина от значение 

Тялото ни синтезира витамин D, когато кожата ни е изложена на слънчева светлина. Витамин D е от съществено значение за растежа на костите, зъбите и мускулите. Тъй като малките бебета трябва да се пазят от слънцето или да носят слънцезащитни, съобразени с тяхната възраст, те не могат да произвеждат витамин D и трябва да си го набавят от друг източник. Американската академия по педиатрия препоръчва кърмените бебета да получават добавка с витамин D, докато не настъпи моментът да започнат консумацията на краве мляко (след навършване на 1 година). Липсата на достатъчно витамин D може да доведе до рахит – омекване на костите, което може да се появи в процеса на израстване. 

Витамин А подпомага здравословния растеж и зрението. Световната здравна организация препоръчва добавка с витамин А за бебета и деца на възраст от шест месеца до пет години, в райони по света, където дефицитът на витамин А е висок. Ако не сте сигурни, попитайте Вашия лекар дали се намирате в район, където ниските нива на витамин А са често срещани.   

 

Източници: 

http://kidshealth.org/en/parents/childs-growth.html?WT.ac=p-ra#catgrowth (Accessed December 18, 2017) 

https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/… (Accessed December 18, 2017) 

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/gradeschool/nutriti… (Accessed December 18, 2017) 

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrit… (Accessed December 18, 2017) 

http://www.who.int/elena/titles/vitamina_children/en/ (Accessed December 18, 2017) 

Finn K, Callen C, Bhatia J et al. Importance of dietary sources of iron in infants and toddlers: lessons from FITS study. Nutrients 2017; 9(7): doi: 10.3390/nu9070733. 

World Health Organization. The global prevalence of anaemia in 2011. Geneva, World Health Organization, 2015. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.