Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този MPI List
X
дете яде ягода

Захранване, водено от бебето

Захранване, водено от бебето

Колебаете се кога да започнете със захранването на бебето? Повечето деца са готови за този етап около 6-ия си месец. Захранването, водено от бебето, при което то само опитва различни, нарязани на малки парчета храни, е чудесен начин да му помогнете да открива нови вкусове и текстури, при това следвайки своите собствени темпо и готовност. Предлагаме Ви някои съвети за това как да помогнете на бебето да започне своето приключение в света на отбиващите храни. 

назад
  • Предлагайте му храни, нарязани на малки хапки. Удобни парчета, които може лесно да хване и задържи в ръка чрез леко протягане.  
  • Избирайте храни, които са лесни за дъвчене, смилане и преглъщане, защото така ще намалите риска от задавяне. 
  • В началото избягвайте твърди храни като сурови моркови, например.  
  • При захранване, водено от бебето, предлагайте разнообразни храни, подходящи за възрастта на детето. Те могат да съдържат плодове (меки или сготвени, без да добавяте захар), зеленчуци (леко сварени), сварени яйца, сготвени храни съдържащи нишесте като картофи, паста, ориз, нудъли, варива като боб и леща, месо, риба без кости, парчета пастьоризирано пълномаслено твърдо сирене. 
  • При първата хапка на нова (твърда) храна, бебетата обичайно се закашлят, водени от лек повик за повръщане.Това е нормална реакция при първите хапки на твърда храна. Това е различно от задавянето, затова е важно да знаем разликата, както и как да постъпите в двата случая. При захранване, водено от бебето, рискът от задавяне не е по-голям от този при традиционното хранене с лъжичка. При всички случаи е добре да се подготвите за реакция в случай на задавяне.  
  • Никога не оставяйте бебето да се храни без надзор. 
  • Опитайте да предвидите храненето на бебето във времето, в което се храни цялото семейство. Така то ще се чувства като част от семейния ритуал и ще копира движенията на останалите. 
  • Бъдете готови за бъркотията. Някои родители поставят под стола на бебето покривка, която не се пързаля и е лесна за почистване или пък обикновенкилим. Вижте тук списък на приборите и посудата, които могат да ви бъдат от помощ при стартиране на въвеждането на отбиващите храни. 
  • Помнете, че всичко е ново вълнуващо изследване, оставете бебето да води процеса! 
Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.