MyFeed Personalized Content
Oт 6 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Захранване водено от бебето

Колебаете се кога да започнете със захранването на бебето? Повечето деца са готови за този етап около 6-ия си месец. Захранването, водено от бебето, при което то само опитва различни, нарязани на малки парчета храни, е чудесен начин да му помогнете да открива нови вкусове и текстури, при това следвайки своите собствени темпо и готовност. Предлагаме Ви някои съвети за това как да помогнете на бебето да започне своето приключение в света на отбиващите храни. 

3минути За четене Юни 10, 2024

Най-добрият момент за захранване най-често е този, в който бебето ви вече е на 6 месеца и проявява интерес към храната на възрастните и е готово да "вземе нещата в свои ръце" като да хваща лъжичка или да посочва с пръст продукти от трапезата.

Метод на захранване

Ролята на родителя се изпълнява до степен на приготвяне и сервиране на храната. Детето само избира храната, която е сервирана пред него като трябва да избере от възможностите, които са му представени - различни видове плодове и зеленчуци или друг вид твърда храна подходяща за бебето в този период. Целта е то да има свободен достъп до тях. По този начин се прави тест каква храна би избрало детето и дали ще му хареса. В повечето случаи бебето изплюва храната, но това не значи със сигурност неуспешен опит, защото то тепърва се запознава с тази храна.

Предимства на метод за захранване

Чрез този метод се мотивира самостоятелността на бебето и избора му за храна. Започва развитие на вкусовете си и допирните умения за усещане на видовете храна. Консистенцията също предизвиква интерес при бебето.

Подходящ момент за захранване

Няма точен период, а по-скоро трябва сами да усетите този момент според развитието на Вашето бебе и неговите интереси и умения за включване в храненето. Най-често това се случва след израстване на първите зъби и започване на дъвчене на по-твърда храна.

Обучение на самостоятелно хранене

Макар и метода да е предназначен за детето да се храни самостоятелно това не означава да го оставите без надзор. Винаги трябва да го наглеждате, за да не се задави или да хвърля храната, която му е сервирана. Така се учи и на контрол и възпитание при храненето.

Хранене с ръце

Първата стъпка от самостоятелното хранене е подхождането с ръце, защото все още не умее да борави с прибори и така е по-лесно за бебето. Не спирайте този подход, защото усвояването на работа с прибори е все още по-сложна за него и уменията му.

Предложения за захранване

Можете да започнете с полезни варени зеленчуци или зеленчуци на пара като моркови и броколи като по-голямата част от захранващите пюрета за бебета са именно с тези вкусове. Включете също сварен грис, макарони или друг вид паста с по-малко овкусители, като например олио или масло. Добавянето на месо под малки количества и подходящо приготвени също може да се приеме добре за разнообразие на менюто. Най-често срещаните и лесни за приемане са оризовите храни, бебешките снаксове и бишкотки, които са добре смилаеми и лесни за консумиране от децата.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето