MyFeed Personalized Content
Oт 6 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Пащърнакът – важна част от разнообразното меню на бебето

Кореноплодният зеленчук пащърнак започна да заема все по-важна роля на трапезата у нас през последните години. Педиатрите често го препоръчват на родителите, за чиито деца захранването предстои. Той е от семейството на моркова, но не съдържа каротин. Бебетата също го приемат добре, защото има ненатрапчив, леко сладък вкус. 

3минути За четене Юни 25, 2024

Свойства на пащърнака

Пащърнакът съдържа Калций, Витамин K и Витамин C, като има и антиоксидантни свойства, благодарение на панаксидиола и фалкаринола. В зимния зеленчук се съдържат множество фибри, което регулира по-лесното храносмилане.

Той е ценен източник на фолиева киселина, необходима за изграждането на нервната система и костната структура. Съдържа и минералите Калий, Магнезий, Фосфор, Манган.

Някои нутриционисти препоръчват пащърнака заради неговите засищащи свойства, защото е с висока калорийна плътност. В 100 грама продукт се съдържат около 70-80 калории.

Контрол на качеството в детските храни

Храните за кърмачета и малки деца са строго контролирани в Европейския съюз. Регулацията на ЕС за пестициди в детските храни е една от най-стриктните в света. Същевременно храните за малки деца са много по-строго регулирани от тези за възрастни. Остатъците от пестициди в детските храни са забранени или са определени максимални лимити на замърсители на ден, които не трябва да бъдат надвишавани (1).

Ето защо и специалистите от Българския Национален център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) препоръчват използването на промишлено произведени детски храни, поради сигурния контрол на нитратите в тях (2).

Внимание при избор на кореноплодни зеленчуци

Пащърнакът, както и другите кореноплодни зеленчуци, могат да съдържат нитрати, ако не са отглеждани съобразно тези норми. Затова тези ценни за здравето продукти трябва да се подбират внимателно, особено когато са предназначени за бебета. Ако решите да приготвяте пюрето в домашни условия, подбирайте внимателно продуктите.

В портфолиото на Nestlé Gerber® Organic пащърнакът се комбинира със сладък картоф и телешко, както и с броколи и грах. Предназначен е за възраст над 8 месеца.

1. EU Directive 2006/125/EC on processed cereal based foods and baby foods for infants and young children.

2. "Основи на здравословното хранене на деца до 3-годишна възраст" Проф. д-р Стефка Петрова, дм; проф.д-р Веселка Дулева, дм и гл. ас. д-р Лалка Рангелова, дм, Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), 2014.

*Световната Здравна Организация (СЗО) препоръчва ексклузивното кърмене през първите 6 месеца. Консултирайте се с педиатър кога да започнете захранването на Вашето бебе. Кърменето трябва да продължи възможно най-дълго след въвеждане на отбиващи храни.

Въпроси свързани с хранене на бебето

Защо да изберем биологична храна

По какво се различава биологичната храна от традиционната храна за бебета

Мястото на цвеклото в бебешкото меню

Колко важно е цвеклото в бебешкото меню

Сладък картоф - полезен и вкусен

Мястото на сладкия картоф в бебешкото меню

 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето