MyFeed Personalized Content
Бебе на 8 месеца
Статии
Добави в моите любими

Помогнете на своето бебе да заспи с редовен режим на лягане

Знаете ли, че…? Поставянето на бебето в леглото, когато е сънливо, но все още будно, по едно и също време всяка вечер, може да спомогне за създаването на ефективен режим на сън.

5минути За четене Юни 27, 2024

Навиците за сън на бебето през първите месеци може да са били непредсказуеми и съпътствани от събуждания през нощта. Сега, когато Вашето здраво бебе е на шест месеца, то може да спи на по-дълги интервали. С увеличаването на дневната му активност и напредването на неговото развитие, бебето може да започне да развива редовен цикъл на сън. 

Последователността е всичко, щом стане дума за режим на заспиване. Следването на установени ритуали преди угасването на лампата, ще помогне на Вашето мъниче да задоволи необходимостта си от достатъчно сън 

Последните изследвания показват удивителни резултати. Съгласно данните, бебетата и малките деца, които редовно не си набавят достатъчно количество сън, е по-вероятно да израснат като деца с по-ниско качество на хранене. В едно конкретно проучване децата, които са се наспивали достатъчно в периода от кърмаческа възраст до средата на детството, са консумирали повече порции пълнозърнести храни и са пиели по-малко сладки напитки. Предвид връзката между дългосрочната липса на сън и склонността към по-нездравословно хранене, има още едно основание да се стремите Вашето бебе регулярно да си набавя достатъчно количество сън. 

Не е добра идея да чакате, докато бебето Ви заспи, за да го сложите в неговото легълце. Смята се, че е по-вероятно бебетата, които се поставят в креватчетата си, когато са сънливи, но все още будни, да се научат да заспиват сами. Разбира се, това може и да не се случи от първия път или при всяко лягане, но си струва да се намери правилния подход, който да се насърчи малкото дете да разбере как да се справи само. Майките, които са следвали тези практики в приспиването през последните няколко месеца, вероятно вече виждат ползите. Ако тази практика е нова и непозната, все още има време да помогнете на своето бебе да получи пълноценна почивка през нощта. Научете повече от нашите 13 съвета за сладки сънища.

Сън и растеж 

Експертите са единодушни, че достатъчният сън е свързан със здравословния растеж. Зад затворените клепачи на бебето, неговият организъм е зает с физическо, умствено и емоционално развитие.  

В едно скорошно научно изследване са сравнени моделите на сън на две групи бебета до навършване на една година. Родителите на бебетата от едната група са получили основни инструкции за съня и безопасността на детското креватче, но не и за техниките за „отзивчиво родителство“. Родителите от втората група са били обучени на техники за отзивчиво родителство, свързани със съня, включително:  

- използване на нежни подходи за успокояване на нервно, но негладно бебе, вместо това да бъде осъществявано посредством хранене 

- разпознаване на това, дали раздразнението се дължи на глад или на умора 

- спазване на последователни процедури за лягане, които не завършват с хранене с цел приспиване 

- въвеждане на ранно лягане 

- предоставяне на известно време, в което бебетата сами да се успокоят и настроят за сън по вечерно време или при събуждане през нощта. 

Проучването показва, че бебетата, чиито родители са следвали отзивчиви родителски техники за сън, са били по-склонни да: 

- да си лягат по-рано  

- да се успокояват и настройват за сън сами 

- да спят по-дълго през нощта 
 

„Това проучване показва положителното въздействие, което действията на родителите могат да окажат върху съня на бебето“, обяснява Ан Датило, лекар, доктор на хранителните науки, заместник-директор по науката за храненето в Нестле Детско хранене. „Когато родителите са следвали отзивчиви родителски техники, бебетата са показали подобрения в моделите си на сън и в продължителността на нощния сън. Допълнителни изследвания показват връзка между съня на малките деца и здравословната крива на растежа. С оглед на това родителите трябва да са наясно, че рутинният режим за сън, който установяват за своето бебе сега, може да има дълготрайни ефект върху здравето". 

Раздразнено бебе не означава винаги гладно бебе 

Ако Вашето бебе се буди през нощта, лесно е да предположите, че причината за това е, че то е гладно. Това обаче не винаги е така. Бебетата се будят през нощта по различни причини – може да са неспокойни, памперсът им да е за смяна или да са били събудени от силен шум. В случаите, когато децата наближат възраст от седем-осем месеца, може да изпитва тревожност от раздяла. Това е напълно нормално и може то просто има нужда да знае, че сте до него.  

Някои родители смятат, че бебетата, хранени с адаптирано мляко, са по-склонни да „спят“ през нощта, но изследванията показват, че те се будят също толкова често, колкото и кърмените бебета. Проучванията показват, че майките, които използват храна, за да успокояват бебетата си, когато те не проявяват признаци на глад, имат по-тежки деца. Д-р Датило подчертава, че „изборът на нощни и дневни методи за успокояване и приспиване, които не включват хранене, когато бебето не показва признаци на глад, може да помогне за намаляване на риска бебето Ви да порасне с наднормено тегло". 

 

Източници: 

Brown A, Harries V. Infant sleep and night feeding patterns during later infancy: association with breastfeeding frequency, daytime complementary food intake, and infant weight. Breastfeed Med 2015; 10(5):246-52. 

Cespedes EM, Hu FB, Redline S et al. Chronic insufficient sleep and diet quality: Contributors to childhood obesity. Obesity (Silver Spring) 2016; 24(1): 184-90. doi:10.1002/oby.21196. 

Mindell JA, Li AM, Sadeh A et al. Bedtime routines for young children: a dose-dependent association with sleep outcomes. Sleep 2015; 38(5):717-22. 

Paul IM, Savage JS, Anzman-Frasca S et al. INSIGHT responsive parenting intervention and infant sleep. Pediatrics 2016; 138(1): e20160762. 

Sadeh A, Mindell JA, Luedtke K et al. Sleep and sleep ecology in the first 3 years: a web-based study. J Sleep Res 2009; 18(1):60-73. 

Savage JS, Birch LL, Marini M et al. Effect of the INSIGHT responsive parenting intervention on rapid weight gain and overweight status at age 1 year: A randomized clinical trial. JAMA Pediatr 2016; 170(8):742-9.  doi:10.1001/jamapediatrics.2016.0445. 

Stifter CA, Anzman-Frasca S, Birch LL et al. Parent use of food to soothe infant/toddler distress and child weight status. An exploratory study. Appetite 2011; 57(3):693-9. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.