MyFeed Personalized Content
Oт 6 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Всяка хапка е важна за здравословния растеж и развитие на бебето

Малко коремче
Етапа на въвеждането на твърди храни в менюто на детето е много важен! Стомахът му е малък, а до сега кърмата е била основният източник на хранителни вещества. На около 6-месечна възраст ще започне малко по малко приема на нови вкусове и храни.

4минути За четене Юни 10, 2024

Дори и на този раннен етап всяка хапка е важна за неговия здравословен растеж и развитие. Поради високите си хранителни нужди, но ограничения капацитет на стомахчето му, храната която приема трябва да бъде изключително питателна и без добавени сгъстители.
 

Бебетата имат различни хранителни нужди от по-големите деца и възрастните.

Като се има предвид теглото на вашето бебе, в сравнение с това на дете или възрастен, то има много по-високи нужди от основни хранителни вещества, минерали и витамини. На около шест месеца, запасите от Желязо, с които бебето е родено, започват да намаляват и му е необходим нов източник на Желязо в допълнение към кърмата. В този момент кърмата не може да покрие изискванията му за различни минерали и витамини. Ето защо трябва да започне въвеждането на отбиващи храни. Обогатена с Желязо безглутенова каша често се препоръчва като една от първите храни за бебетата, при които е установено, че запаса от Желязо е изчерпан. 
 

Кърмата + твърди храни

Периода на въвеждане на твърди храни е етап на опознаване и изучаване на нови аромати и текстури и кърмата все още си остава основният източник на хранителни вещества. На 6-8 месеца кърмата продължава да осигурява повечето от нужните калории (около две трети). На около 9-12 месеца, когато детето започва да консумира повече твърди храни, кърмата все още ще осигурява около половината от енергийните му нужди.

Вашето бебе приема толкова кърма, от колкото се нуждае, но след 6-тия месец нататък апетитът му за твърди храни ще се увеличи и то ще започне да консумира по-малко кърма. Предлагайте му храни, които са с високо съдържание на хранителни вещества, необходими за развитието на организма му и които не съдържат сгъстители. Наблегнете на такива, които съдържат Желязо (месо, риба), както и плодове и зеленчуци, в които също има основни минерали и витамини. Не забравяйте да уважавате признаците за глад и ситост. Не го насилвайте да яде, когато ви е показало ясно, че вече не е гладно. Следващото хранене скоро ще дойде и то ще навакса.
 

Протеинът е важен за растежа и здравето 

До шест месечна възраст бебето ви вероятно е удвоило теглото си от раждането, а на първия си рожден ден го е утроило. Височината му се е увеличила. Тази първа година ще бъде с най-бързият растеж в живота му. Едно от основните хранителни вещества за бебето е протеинът. Протеина е основата градивна единица на тялото. Той е от съществено значение за здравословния растеж и развитие на мозъка, мускулите и клетките като цяло.

Протеинът също играе важна роля както за здравата храносмилателна система, така и за здравата имунна система. Няма нужда да се притеснявате за оптималния прием на протеини на вашето бебе, защото кърмата осигурява точното количество и качество. 
 

Захранването с твърди храни е необходимост

Въвеждането на твърди храни не е предназначено да замести кърмата, а по-скоро като допълнение към храненето с кърма - затова първите храни често се наричат ​​допълващи храни.

На около 6 месечна възраст въвеждането на твърди храни, богати на хранителни вещества, е важно поради следните причини:

 • Те са източник на хранителни вещества, от които бебето има нужда, в допълнение към кърмата.
 • Бебето се учи да яде с лъжица.
 • Запознава се с нови аромати и текстури, което ще му помогне да се научи да приема тези нови храни за вбъдеще.
 • Забавяното въвеждане на твърди храни може да увеличи риска от хранителна алергия или екзема; попитайте педиатъра си кога може да въведете алергенни храни.
   

Всяка хапка е от значение

Когато избирате храни за вашето бебе, не забравяйте, че стомахчето му е малко. То няма достатъчно място за храни, които не осигуряват необходимите хранителни вещества. Ако му предложите подсладени храни или напитки, корема му може да се запълни с тези храни и вече няма да има място за богатите на хранителни вещества храни, от които то се нуждае.

Докато се запознава с разнообразието от вкусове и текстури и доближавайки се до първата си годинка, той ще яде все повече и повече твърди храни. Неговият дневен прием трябва да включва плодове, зеленчуци, меса и зърнени храни, освен кърмата.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето