MyFeed Personalized Content
6 - 12 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Как се захранва бебе?

Щом малкото ви съкровище достигне 6-месечна възраст, то е готово за първата си различна от млечните напитки храна.

3минути За четене Апр. 29, 2024

Детето само ще ви покаже по своя сладък бебешки начин, че моментът за захранване е настъпил. Ще „изяжда“ с очи вашите хапки, ще ви имитира как дъвчете, ще пъха лъжици в устата си.

Кога и как се захранва бебе?

 Захранването е ново и непознато предизвикателство както за вас, така и за вашето дете. Като начало изберете най-подходящия момент за предлагане на първата хапка пюре. Най-добре е да започнете в сутрешните часове, защото тогава бебетата са в най-добро настроение за социални дейности, каквато е и храненето.

Най-напред предложете на малчугана кърма. По този начин ще си гарантирате, че няма да е прекалено гладен и нервен. Уверете се, че е достатъчно разбуден и все още с апетит.

Имайте предвид, че мъничето ви е изключително крехко. Затова си пригответе мека пластмасова лъжичка, за да предпазите венците и появилите му се вече зъбки. Друг вариант е да го храните направо със своите пръсти. Те са меки, с подходяща температура и вече добре познати на бебчето ви. Но разбира се, първо, ги измийте добре. Окуражете мъничето си да отвори широко уста. Седнете пред него и задръжте половин лъжичка с храна или потопения си в пюре пръст пред лицето му. Когато привлечете вниманието му, внимателно му дайте да опита непознатата новост. Постарайте се да сложите хапката на върха на езика, защото повечето вкусови рецептори са именно там. Ако не изплюе първата хапка, продължете с вълнуващото начинание. Следващите хапки слагайте в средата на езичето.

Хранете го толкова бавно или бързо, колкото то самото желае. Винаги следете кога ще ви подаде сигнал, че е сито. Ако след няколко хапки се отдръпне назад, то вече е доволно и добре нахранено.

Ако малкото ви съкровище избута или изплюе пюрето с неодобрителна гримаса, на следващия ден опитайте пак. Имайте предвид, че някои мъници се мръщят само защото храната е нова и непозната за тях. Вероятно в началото и трудно ще задържа храната в устата си. Оставете го да се упражнява известно време, за да развие това умение.

Позволете на детето да проучи текстурата и мириса на храната. Вероятно ще започне да цапа и да се забавлява. Не се ядосвайте, а си пригответе кърпа, голяма доза чувство за хумор и фотоапарат! Не се притеснявайте прекалено, че не знаете точно как се захранва бебе, а оставете  детето да се наслади на процеса. Радвайте се на първите хапки на бебчето, така както то се радва на новата си игра, наречена хранене.

Препоръчваме ви преди да започнете процеса на захранване да се консултирате с педиатъра, който следи развитието на вашето мъниче.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето