MyFeed Personalized Content
6 - 12 mесеца
Статии
Добави в моите любими

С какво да започнете захранването на малкото си съкровище?

Моментът за захранване на малчугана настъпва, но не сте сигурни с какво да стартирате?

2минути За четене Апр. 29, 2024

За случая педиатрите препоръчват монозеленчуковите пюрета. Те са по-добър вариант от плодовите, защото ако започнете с подобно сладко лакомство, мъникът ви вероятно ще се намръщи, когато опитате да му предложите нещо с кисел или солен вкус.
 

Въвеждайте новите храни една по една
 

Изключително важно е и пюретата да са монокомпонентни. Въвеждайте новите храни една по една, като интервала помежду им да е 3-5 дни. По този начин по-лесно ще следите за признаци на непоносимост към отделните продукти. Симптоми като диария, повръщане или обрив могат да се появят както до няколко минути, така и след дни. Ако забележите нещо притеснително, по-добре спрете да храните малчугана си с дадената храна и се консултирайте с педиатър.

Чудесна идея е да си водите хранителен дневник, който не само ще ви помогне да научите предпочитанията на малкото си съкровище, но ще бъдете по-обективни, ако видите нещо необичайно. В начинанието могат да ви помогнат и NESTLÉ® GERBER®, които предлагат монокомпонентни зеленчукови с натурални съставки, без добавени нишесте, сол, захар, консерванти и оцветители.
 

Бъдете търпеливи
 

Започнете с една лъжичка на ден и не насилвайте детето да яде повече, отколкото пожелае. Иначе бихте могли да провокирате у него негативна нагласа към храненето. Бебетата винаги са наясно кога са гладни и кога не. И когато този момент дойде, те сами ще привлекат вниманието ви. Ако уважавате сигналите на детето си, е по-вероятно да му създадете добри хранителни навици и за в бъдеще.

В първите дни на захранването идеята е мъникът ви да опознае новите вкусове и текстури, които ще му предложите. Не се притеснявайте, ако изяжда само по няколко малки хапки. Кърмата все още е основният му източник на хранителни вещества. Но, разбира се, ако детето изяде първите си хапки с голямо желание и радост, то на следващия ден му предложете малко повече. Увеличавайте количеството постепенно. Бъдете търпеливи и се подгответе, че малката ви рожба ще мени вкусовете си ежедневно. Днес малчуганът може да изяде няколко супени лъжици, но на следващия ден нито една. Възможно е веднъж да хареса тиквата и да се намръщи на морковите, а друг път да се случи точно обратното. Това е част от играта. Отпуснете се и приемете, че няма как да контролирате всяка негова хапка.

Ако все пак имате някакви въпроси или притеснения относно това вълнуващо начинание, най-добре се консултирайте с вашия педиатър. А междувременно следете Facebook страницата ни – Nestlé Baby.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето