MyFeed Personalized Content
Oт 6 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Алергии при децата - как да ги предпазим?

Определени правила, свързани с хигиената и храненето, могат да предотвратят отключването на алергии при бебетата.

4минути За четене Юни 10, 2024

Алергичните реакции се проявяват, когато тялото по погрешка приема някакво вещество за вредно. С други думи, това е защитна реакция срещу атака, която всъщност не съществува. Има какви ли не симптоми на алергията - екземи, обриви, затруднено храносмилане и дихателни проблеми са сред най-разпространените. Определени правила, свързани с хигиената и храненето, могат да предотвратят отключването на алергии както при възрастни, така и при бебета и по-големи деца. Родителите трябва да обръщат особено внимание на случаите на алергични реакции, проявени от членове на семейството.

Здравословна среда

Домът е развъдник на алергени. Прахта по килима и мебелите, козината или перата на домашния любимец са причина за повечето алегии. За да ограничите тази инвазия, ежедневно проветрявайте стаите у дома, избърсвайте мебелите и почиствайте с прахосмукачка. Използването на калъфи за дюшеци, защитаващи от акари и ежеседмичната смяна на чаршафите също може да намали разпространението им.

Основните алергени в жизнената среда

Акари и видове прах

Микроскопични и невидими за невъоръженото око, акарите завладавят домовете ни, като намират убежище в килими, завеси, дюшеци и дори плюшени играчки. Прахта пък нахлува и остава във въздуха, откъдето лесно може да бъде вдишана. Оттук и алергичните реакции при бебетата са свързани с дишането - като хроничен ринит и астма, придружена от запушен нос и сълзящи очи.

Цветният прашец

Цветният прашец представлява микроскопични зрънца, носени от вятъра или насекомите. Онези, които предизвикват алергични реакции, произхождат от плевели, сено, тревни площи и различни видове трева. Периодите, в които е по-вероятно да се проявят алергии както при бебетата, така и при по-големите деца и възрастните, са съответно от април до юни и от септември до октомври. Най-често срещаните симптоми, свързани с тези алергии са хрема, кихане и крайно чувствителни очи.

Основните хранителни алергени

Белтъка на кравето мляко

Това е най-често срещаната алергия сред повечето бебета. Би могла да се прояви във всяка възраст, но обикновено започва в периода на захранване. Симптомите могат да са свързани с проблеми на храносмилането (диария и повръщане), а в повечето случаи да са съпроводени от екзема или обрив. Ако детето Ви е алергично към белтъка на кравето мляко, просто не включвайте млякото и млечните продукти в хранителния режим. Вашият лекар ще препоръча най-подходящите му алтернативи. За да не допуснете каквито и да е липси на полезни хранителни вещества, може да Ви посъветват да използвате богата на калций вода или да увеличите приема на плодове и зеленчуци. Може също така да предпише специални адаптирани продукти. Тази алергия обикновено отшумява с времето.

Глутен

Глутенът е растителен протеин, който се съдържа в определени житни растения (ръж, пшеница, ечемик, овес) и производните им храни (макарони, фиде, спагети и други тестени изделия, бисквити, хляб). Непоносимостта към глутен, или цьолиакия, засяга средно едно на всеки 2000 пеленачета. Симптомите на тази алергия включват диария, придружена от трудно наддаване на килограми и подут стомах. Ако забележите тези признаци, се консултирайте с лекаря, който ще препоръча най-добрите продукти за Вашето дете.

Яйца от кокошки

Алергените в яйцата се съдържат най-вече, но не само в белтъка. Лекарите съветват изобщо да не давате белтък на Вашето бебе през първата година. Подобно на кравето мляко и фъстъците, яйцата са съставна част на много различни хранителни продукти, но също така и на някои ваксини (против заушки, грип и др.) Симптомите на алергии при бебетата към яйцата могат да бъдат респираторни (астма) или кожни (екзема или обриви). За да сте сигурни, че включвате протеини в хранителния режим на Вашето дете, заместете яйцата с месо и мазни риби или зърнени продукти и сухи зеленчуци.

Фъстъците

Фъстъците са от семейството на бобовите растения и се използват в хранително-вкусовата промишленост в суров вид или като вторичен продукт, например масло. Реакциите при алергията към фъстъци най-често са обриви, екземи и отоци. Както при повечето алергии, рискът от анафилактичен шок не може да бъде изключен.

Внимавайте с какво храните детето си, за да го предпазите от евентуална поява на алергии.

●    Периодът, в който започвате да предлагате нови храни на Вашето бебе, е прекрасен. Забавно Ви е да гледате как се усмихва, изразявайки своите предпочитания към храните. Храненето на Вашето бебе е изключително важно за неговото здраве и способства за предотвратяване на алергиите, така че е добре постепенно да променяте храната на бебето.
●    Когато започнете да въвеждате твърдите храни, давайте на Вашето бебе само по един вид нова храна наведнъж. Това ще Ви помогне по-лесно да определите каквато и да е хранителна алергия. Съветваме Ви също така да избягвате твърде рано да давате храни, които са известни като алергени.
●    Законът изисква производителите на детски хранителни продукти, увеличаващи риска от алергии и непоносимост към определени храни, да предлагат етикети с ясно съдържание, с помощта на което родителите да откриват потенциалните алергенни съставки.
●    На опаковката се посочва дали продуктът съдържа мляко или соя и техните производни, както и глутен, подправки и целина.
●    Ако в семейството Ви има алергични, се препоръчва да отложите въвеждането на твърди храни не по-рано от шестия месец.
●    Във всеки случай се посъветвайте с Вашия лекар: той ще Ви препоръча каква храна и какви количества от нея е най-добре да предлагате на Вашето дете. Първите признаци на хранителна алергия обикновено са кожните реакции. Бъдете особено бдителни, винаги когато Вашето бебе опитва нова храна и незабавно се консултирайте с лекар, ако се проявят симптоми.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.