MyFeed Personalized Content
Статии
Добави в моите любими

Хранителни алергии при деца на възраст до 1 година: какво трябва да знаете

Последните изследвания върху хранителните алергии доведоха до нови препоръки при въвеждането на храни, предизвикващи алергии. Според тях въвеждането може да започне след като децата бъдат захранени с по-консистентна храна. Чувствате се объркани? Открийте някои от най-често задаваните въпроси и отговорите към тях, предлагащи обяснение съгласно най-скорошните препоръки.

6минути За четене Дек. 14, 2023

Когато самите Вие сте били бебета, вероятно Вашите родители са били посъветвани да не Ви дават определени храни, докато не пораснете. Обикновено в тези препоръки е ставало дума за: фъстъци, яйца, черупчести и пшеница.  

Напоследък тези съвети бяха преразгледани. Вместо да отлагате даването на храни на бебето, които могат да предизвикат алергична реакция, е важно да ги предложите още в началото на процеса по захранване. 

Q&A 

В: Кърмя и се притеснявам, че моят 7-месечен син може да стане алергичен към някои от храните, които консумирам. Трябва ли да изключа нещо от своята диета? 

О: Не, не е необходимо да спирате да ядете каквато и да било храна, докато кърмите, за да намалите риска от появата на хранителна алергия при Вашето дете. Диетата Ви е важна, защото може да повлияе на качеството на майчиното мляко, но не е необходимо да ограничавате нищо, освен ако не е по препоръка на Вашия лекар. Уверете се, че се храните здравословно, балансирано и богато на хранителни вещества. Разгледайте нашето ръководство с какво да се храним докато кърмим

В: Аз съм алергична към яйца, това означа ли, че и моето бебе е алергично? Необходимо ли е напълно да избягвам предлагането на яйца? 

О: Въпреки че алергиите могат да се предават от родител на дете, това невинаги е така. Много деца с хранителни алергии не са от високорискови семейства. Консултирайте се с Вашия лекар относно спецификите на конкретната ситуация.  

Световната организация по алергии препоръчва на майките, които кърмят, да не осигуряват на бебето си диета без алергени, дори ако бебето се счита за високорисково, вследствие на родител, който има хранителни алергии. Помислете дали да не предложите на бебето малко количество сварено яйце като за начало и наблюдавайте внимателно за появата на евентуална реакция. Не му предлагайте едновременно други храни, които потенциално могат да предизвикат алергични реакции, защото ако забележите реакция, няма как да знаете кой продукт може да я е предизвикал. 

В: Трябва ли да се придържам към няколко „безопасни“ любими храни, докато бебето ми е малко – например такива, които вече съм предлагала и към които знам, че то не е алергично? 

О: Въпреки че е изкушаващо да предлагате на здравото си бебе само храни, към които знаете, че не е алергично, настоящите препоръки са да включвате и храни, които то може би все още не е опитвало, каквито са яйцата, рибата, храните, съдържащи глутен (в пшеничните продукти), и фъстъци (земни). Важно е да му осигурите голямо разнообразие от допълнителни храни, включително и потенциални храни, предизвикващи алергии. Всъщност изследванията показват, че ранното излагане на храни може да намали риска от алергична реакция. Ранното и продължително опитване на малки количества храни, за които е известно, че предизвикват алергии, може да помогне на бебето Ви да развие имунологична толерантност и следователно да намали вероятността от проява на алергии. Научни изследвания показват, че увеличаването на разнообразието от храни през първата година на бебето може да намали шансовете му да развие астма и хранителни алергии до шестия му рожден ден. 

бебе яде храна

Последни данни за фъстъците и глутена 

Две конкретни съставки се радват на особено голямо внимание както в научната общност, така и в световните медии: 

Фъстъци 

Поради страха от животозастрашаваща реакция, алергията към фъстъци е една от хранителните алергии, за които родителите се притесняват особено много. Последните изследвания при малки деца с висок риск показват, че алергията към фъстъци може да бъде намалена чрез въвеждане на храни, съдържащи фъстъци (смлени), в началото на процеса по захранване. Последният съвет за здрави бебета, които не са били диагностицирани с алергии преди това, е да започнат да приемат храни, съдържащи фъстъци (с подходяща за възрастта текстура), от около шестмесечна възраст. Може да предлагате малки количества фъстъци, стрити на прах и смесени с кърма, или да разтворите във вода фъстъчено масло. Не забравяйте, че всички ядки трябва да бъдат счукани, смлени или във вид, който не излага бебето на риск от задавяне. В случай че Вашето бебе има екзема или друга хранителна алергия, въвеждането на фъстъци в неговата диета трябва да бъде наблюдавано от медицински специалист. 

Глутен 

Глутенът е протеин, който се съдържа в зърнени култури като пшеница, ечемик и ръж, към който хората могат да проявят алергии. От друга страна, цьолиакията е автоимунно заболяване, при което имунната система на организма реагира на глутена и причинява увреждане на лигавицата на червата. Бебетата от семейства, в които има членове с цьолиакия, могат да бъдат изложени на по-голям риск от развитие на това състояние. Според настоящите насоки, храните, съдържащи глутен (като различните видове хляб, макаронени изделия и зърнени храни), трябва да бъдат въвеждани в менюто на здравите бебета още при стартиране на етапа по захранване. Започнете с малки количества и предлагайте тези първи вкусове у дома, а не в ресторант или детска градина, в случай на реакция. 

Как да разпознаете алергична реакция 

Организмът реагира по различен начин на различните хранителни алергии. Някои алергични реакции се проявяват веднага или в рамките на един до два часа след консумирането на храната.  

В случай че бебето Ви е алергично към определена храна, то може да прояви някои от следните признаци:  

- диария, повръщане, болки в корема 

- хрема, кашлица, кихане, хрипове или проблеми с дишането 

- сърбеж на кожата или в устата/устните, уртикария 

Ако смятате, че детето Ви има алергична реакция към дадена храна, незабавно потърсете медицинска помощ. 

Източници:  

Du Toit G, Sayre PH, Roberts G et al. Effect of avoidance on peanut allergy after early peanut consumption. N Engl J Med 2016; 374(15):1435-43. 

Du Toit G, Roberts G, Sayre PH et al. Randomized trial of peanut consumption in infants at risk for peanut allergy. N Engl J Med 2015; 372(9):803-13. 

Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C et al. Complementary feeding: A position paper by the European society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition (ESPGHAN) committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017; 64(1):119-32. 

Greer FR, Sicherer SH, Burks AW et al. Effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: the role of maternal dietary restriction, breastfeeding, timing of introduction of complementary foods, and hydrolyzed formulas. Pediatrics 2008; 121(1):183-91. 

Roduit C, Frei R, Depner M, et al. Increased food diversity in the first year of life is inversely associated with allergic diseases. J Allergy Clin Immunol 2014; 133(4):1056-64. 

Togias A, Cooper SF, Acebal ML et al. Addendum guidelines for the prevention of peanut allergy in the United States: Report of the national institute of allergy and infectious diseases-sponsored expert panel. J Allergy Clin Immunol 2017; 139(1):29-44. 

https://celiac.org/celiac-disease/understanding-celiac-disease-2/what-i… (Accessed December 18, 2017) 

www.worldallergy.org (Accessed December 18, 2017)