MyFeed Personalized Content
8-12 месеца
Статии
Добави в моите любими

Занимания за 10-месечно дете – ето някои страхотни идеи

Може би сте забелязали, че бебето Ви се движи все повече и повече с всеки изминал ден – понякога може да Ви се струва, че то е в постоянно движение! Това е чудесно, тъй като цялата тази активност спомага за укрепване на неговите мускули, за да може да пълзи и да се научи да ходи. 

5минути За четене Окт. 10, 2023

На възраст между 10 и 12 месеца, играта остава важна част от развитието на бебето. Освен забавна, тя е чудесен начин да прекарвате времето си заедно, докато споделяте моменти и създавате специални спомени. В допълнение към това се препоръчва малките деца на възраст между една и две години, да бъдат активни поне 60-180 минути през деня и да не седят неподвижно повече от час (освен когато спят). Така че сега е моментът да създадете навик на Вашето мъниче да бъде активно!  

Независимо, че в този етап бебето Ви може да смята, че е много по-забавно да играе, отколкото да спи, опитайте се да запазите сутрешния и следобедния сън. На тази възраст бебето е заето с много активности, така че то все още се нуждае от достатъчно сън, за да успее да балансира времето за дейности и почивка и да си набави достатъчно енергия. 

Насърчаването на бебето да бъде активно, когато е малко, помага за създаването на здравословни навици, които могат да останат за цял живот. Сега, когато бебето Ви е все по-подвижно, развива своята сила и започва да усвоява по-сложни движения, защо не опитате тези пет занимания, подходящи за деца на 10-месечна възраст?

бебе бута играчка

1. На какво да играете? Бутане и дърпане! 

Как? Дайте на бебето си топка или играчка на колелца, за да се упражнява да я бута и дърпа по пода. За бебета, които вече се движат или ходят, играчките за бутане или „проходилките“, които позволяват на бебето да има опора, докато се придвижва, са чудесен избор. 
Защо? Бутането на играчките по пода ще помогне за укрепване на мускулите на ръцете на бебето и ще го насърчи да използва двете си ръце по координиран начин. Освен това то ще може да се упражнява да ходи, да се движи или да пълзи, за да върне играчката, когато тя попадне извън неговия обсег.

игра с родител и дете

2. На какво да играете? Развихряне! 

Как? Покажете на своето бебе песнички и стихчета за раздвижване, като изпълнявате движенията заедно. Подкрепяйте бебето си, като държите ръцете му, за да може да се движи в такт с думите и музиката. Песни като „Рамене и колене“, „Песен на кръгчетата“ и „Песен за раздвижване“ са подходящ избор. 
Защо? Движението под звуците на музиката може да помогне за развитието на физическата координация, уменията за подражание и ритъма на Вашето бебе.

Игра на родител и дете с топка

3. На какво да играете? Стрелба в кош! 

Как? Не е необходимо бебето Ви да ходи, за да започне да развива своите зараждащи се баскетболни умения. Поставете или дръжте на пода кош, широка туба или кутия на близко разстояние. Оставете пред него топка и го насърчете да я вземе и хвърли към коша. 
Защо? Игрите с топка са чудесни за координацията между очите и ръцете и за развиване на двигателните умения. Те също така го учат, че да бъдеш активен е забавно и му дават чувство за постижение.

родител и пълзящо дете

4. На какво да играете? Настигни ме! 

Как? Докато бебето се упражнява да пълзи на четири крака, обърнете се с лице към него и започнете да се отдръпвате, без да го изпускате от поглед. Уверявайте го, като му говорите и го насърчавате да пълзи към Вас. 
Защо? Тъй като бебето ще иска да Ви настигне (и да се гушне!), отдръпването и приканването да дойде към Вас може да помогне за увеличаване на скоростта му на пълзене и неговата увереност. Това му помага да изгради мускулна сила, която ще му бъде необходима, за да може да се движи и да се научи да ходи.

родител придъращ дете

5 На какво да играете? Смели стъпки! 

Дръжте бебето си за двете ръце или за едната, ако е достатъчно уверено, и го насърчавайте да се разхожда. Направете го по-забавно и предизвикателно, като добавите препятствия, които то да преодолява, например възглавници и предмети, които да заобикаля, като например масички. 
Защо? Вашето бебе навярно вече е придобило сили, за да стои изправено, да обикаля наоколо и може би дори да направи първите си стъпки. Тази игра ще му помогне да упражни тези умения и ще му вдъхне увереност да опита да направи първите си стъпки самостоятелно.

Контролен списък за безопасност 

Вашето мъниче обича да се движи. За един миг то пропълзява през цялата стая. Може дори да се изправи и да започне да се движи сред мебелите. След цялата тази активност се уверете, че бебето Ви е хидратирано, като му предлагате да пие вода по време на и след игра. Също така не забравяйте да осигурите безопасна игра, като държите бебето под надзор.  

 

Изберете зона на пода, която да бъде предназначена за игра. Осигурете безопасно място за игра, като: 

  • Премахнете всичко, което може да нарани бебето  
  • Проверете и отстранете всички предмети, които създават опасност от задушаване 
  • Заключете всички шкафове  
  • Покрийте всички електрически контакти 
  • Монтирайте предпазни прегради 
  • Дръжте далеч от стълби и стъпала проходилките или играчките за бутане и дърпане 

Източници:  

Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books.  

https://pathways.org/growth-development/baby/milestones/ (Accessed April 11 2018)  

https://pathways.org/growth-development/baby/games/ (Accessed April 11 2018)