MyFeed Personalized Content
8-12 месеца
Статии
Добави в моите любими

Активности, подходящи за бебета между 8 и 10 месечна възраст

4минути За четене Юни 10, 2024

В случай че бебето Ви все още не е започнало да пълзи, няма да се наложи да чакате още дълго, преди това да се случи. Обикновено пълзенето започва на възраст между 7 и 10 месеца. Способностите му да хваща все повече се развиват и навярно Вашето съкровище вече може да премества неща от едната си ръка в другата. Скоро то ще може да се подпира на ръце и крака, когато се обръща в седнало положение. Игрите, в които участва творчество и въображение, са неделима част от Вашия ден, което спомага за подобряване на физическите способности и развитието на мозъка на бебето. 

Всяко бебе е уникално и се развива със свое собствено темпо. Изчакайте само да Ви покаже, че е развило достатъчно своите сили и умения, за да се впусне в игрите, които сте избрали. Ето пет забавни занимания, които са подходящи за начало...

Бебе, което играе

1. На какво да играете? Кулинарно изживяване
Как се играе? Оставете малкото си дете да си играе на готвач с дървени лъжици, пластмасови купички и други неостри предмети от кухнята. 
Защо? Вашето бебе обича да изследва нови предмети, като използва и двете си ръце, докато ги разглежда. Неговият захват става все по-развит, така че то ще се радва да хваща и играе с неща, които имат различни форми и размери. Освен това никога не е твърде рано да запознаете детето си с принципите на здравословното хранене. Когато стане по-голямо, можете да добавите ролеви игри, в които да „приготвяте“ ястия заедно.

Бебе, което строи

2. На какво да играете? Подреди и събори
Как се играе? Насърчете бебето си да строи с блокчета, като ги подрежда едно върху друго, за да направи кула. То вероятно ще се радва да ги събаря, също толкова, колкото и да гради с тях! Всякакви леки предмети, които могат да се поставят един върху друг, ще влязат идеално в употреба – дървени кубчета, пластмасови рингове, празни кофички от кисело мляко или пластмасови чашки.
Защо? Игрите с подреждане помагат за развитието на фината и грубата моторика на бебето, както и за подобряване на координацията между ръцете и очите. Освен това то ще се запознае с причинно-следствената обвързаност, когато кулата се срути!

Бебе с музикална играчка

3. На какво да играете? Танци, музика и барабани
Как се играе? Пуснете музика и наблюдавайте как Вашето мъниче започва да се поклаща и да се движи в ритъм. Насърчете го да танцува или да барабани в такт – сух ориз в бутилка служи като чудесни маракаси, а можете да използвате лъжиците и купичките, с които сте си играли в кухнята, като комплект барабани. Всичко, с което може да се подрънква, да бъде удряно или издава звук, е чудесен музикален инструмент!  
Защо? Танцуването, движението и „създаването“ на музикални изпълнения заедно са чудесни начини за Вас и Вашето бебе да бъдете креативни и да се забавлявате. На тази възраст то обича да се движи, да подскача нагоре-надолу и да се люлее напред-назад. Музикалните игри могат да помогнат и за развитието на речта на бебето, тъй като то ще се научи да разпознава и реагира на промените в ритъма – умение, което, ако се усвои рано, може да има дълготрайно отражение.

Бебе с възглавници
4 На какво да играете? Откривател на приключения
Как се играе? Когато бебето Ви придобие умения за пълзене, използвайте възглавници и одеяла, за да направите „хълмове“ и тунели, които да прескача, под които да пропълзи или да заобиколи. 
Защо? Тази игра ще помогне на бебето Ви да упражнява движенията си по приятен начин. Тя също така ще му помогне да развие уменията си за баланс, сила и решаване на проблеми.

Бебе до диван

5. На какво да играете? Смели стъпки 
Как се играе? Приближете дивана към стената, за предпочитане в стая с мека подова постелка или килим. Помогнете на бебето си да застане в единия край и след това го насърчете да си проправи път до другия край. Ако изглежда, че то не желае да го направи, опитайте просто да го държите за ръце и да го насърчите да направи няколко стъпки. Или опитайте отново след няколко седмици.
Защо? След като бебето Ви овладее изкуството на пълзенето, няма да мине много време, преди да започне да се учи да стои в изправено положение и да обикаля наоколо. Упражняването на това умение ще спомогне за изграждането на увереност и мускулна сила, евентуално необходими, за да се научи да ходи.

Източници:

Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books. 

Zhao TC, Kuhl PK. Musical intervention enhances infants’ neural processing of temporal structure in music and speech. Proc Natl Acad Sci USA 2016; 113(19); 5212-7.