MyFeed Personalized Content
8-12 месеца
Статии
Добави в моите любими

Скритата захар в храните – време е да погледнем отблизо

Захарта често може да се промъкне в напитките, маскирана като нещо друго. Бъдете подготвени, когато пазарувате – уверете се, че познавате обичайните заподозрени, за които да внимавате в списъците със съставки.

3минути За четене Апр. 30, 2024

На 10-12-месечна възраст бебетата трябва да пият само кърма и вода, така че ако се придържате към тях, няма защо да се притеснявате. 

Сладки нарушители

Сладки нарушители 

Някои напитки съдържат естествени захари като фруктозата, срещаща се в 100 % плодов сок, и лактозата, съдържаща се в млякото. Други захари се добавят към храните и напитките при тяхната обработка или приготвяне. Добавените захари осигуряват „празни“ калории, но не предлагат нито едно от хранителните вещества, от които се нуждае Вашето бебе. Сокът не е необходима част от диетата на бебето. По-добрият вариант е да му предлагате цели плодове. Ако все пак решите да въведете соковете, избирайте 100% сок, предлагайте го в чаша, като приемът не трябва да надвишава 120 ml на ден и включвате сока като част от основното хранене или междинното похапване.  

 

Пазарувайте умно 

Ето списък на добавените захари, които може да видите в списъка на съставките. Когато следващия път отидете в магазина за хранителни стоки, вземете този списък със себе си и го използвайте като ръководство. Ако видите някоя от тези съставки върху опаковката на напитките, които планирате да купите, може би ще искате да се откажете напълно от този продукт и да предпочетете водата – по-здравословната алтернатива. 

- Кафява захар  

- Царевичен подсладител  

- Царевичен сироп  

- Декстроза  

- Концентрати на плодови сокове  

- Глюкоза 

- Високо-фруктозен царевичен сироп  

- Мед  

- Инвертна захар 

- Малтоза 

- Меласа  

- Сурова захар  

- Захароза 

- Захар  

- Сироп  

 

Ценни съвети  

- Обърнете внимание на имената на съставките, които завършват на „оза“ – това често са захари. 

- Ако подсладителят е включен в списъка на съставките, той представлява добавена захар, независимо колко естествено звучи. 

 

Колко захар е позволена? 

Проверете етикетите, за да разберете ориентировъчно колко захар ще приеме Вашето бебе в един обикновен ден. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва не повече от 10 % от калориите на детето да идват от захар. Това означава, че едно средностатистическо здраво 11-месечно бебе не трябва да приема повече от 4 чаени лъжички (20 гр) захар за един ден. Това количество включва захарта, добавена към храната по време на преработката ѝ или вкъщи. Захарта в напитките, включително плодовите сокове и концентрати, също се включва в това дневно ограничение. То обаче не включва естествените захари, съдържащи се в млякото или пресните плодове и зеленчуци. Не забравяйте, че не трябва да добавяте захар към нищо, което бебето Ви яде или пие. Всичко, от което се нуждае да пие Вашето бебе на тази възраст, е кърма и вода.  

 

Източници:  

Duyff, RL (2017). Academy of Nutrition and Dietetics. Complete food and nutrition guide (5th ed.). Boston, MA: Houghton Mifflin Harcourt.  

Jequier E, Constant F. Water as an essential nutrient: the physiological basis of hydration. Eur J Clin Nutr 2010; 64(2):115-23.  

Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books.  

World Health Organization. Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: World Health Organization; 2015. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

  • Супер-големи-спестявания

    Aпликации

    Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

  • Супер големи спестявания

    Изпробвайте практически апликации

  • Експертни-идеи-и-съвети

    Експертни идеи и съвети

    Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

  • xраненето-на-детето

    Храненето на детето

    Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.